Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Aύριο θα επαναληφθούν οι εργασίες της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group), ενώ εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επταμελούς ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα, επισημαίνοντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».

Ντε Γκίντος: Αξιοσημείωτη πρόοδος

Στόχος του Eurogroup είναι «η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» και η Αθήνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια «τεράστια προσπάθεια», θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος.

«Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

«Αυτό περιλαμβάνει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε με ευελιξία. Αλλά ο στόχος του Eurogroup είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», είπε ο ντε Γκίντος.

«Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος», κατέληξε ο ίδιος.

Φλαμπουράρης: «Αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου»

«Δίνουμε έναν σκληρό αγώνα για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια κάποιων να ακυρώσουν τα συμφωνημένα» και για «ανεντιμότητα ορισμένων δηλώσεων και δημοσιευμάτων που τις πολιτικές διαφωνίες τις παρουσιάζουν ως έλλειψη προετοιμασίας και σαφήνειας από την ελληνική κυβέρνηση», και σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία».

Μάλιστα, αναφέρει πως «αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς».

Ο κ. Φλαμπουράρης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος χωρίς όμως, όπως λέει, να το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε άδεια ταμεία.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι 100 ημερών αλλά τετραετίας και επισημαίνει πως η κυβέρνηση ήδη άρχισε να το εφαρμόζει από τον πρώτο μήνα.

Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το e-mail Χαρδουβελη, τονίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα των καταστροφικών μνημονίων.