Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πακέτο... μερικής στήριξης 6,8 δισ.

Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Βρούτσης και Αδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή παρουσίαση του νέου πακέτου μέτρων για τον κορονοϊό

EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πακέτο... μερικής στήριξης 6,8 δισ.

  • A-
  • A+
Στο 3,5% του ΑΕΠ ανεβαίνει το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για τον Απρίλιο ● Σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες επεκτείνεται η ομπρέλα ● Ολα τα μέτρα για οφειλές, εκπτώσεις φόρων, δάνεια, μισθώματα ● Ανοικτό το ενδεχόμενο εφάπαξ περικοπής 20%-25% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

Στα 6,8 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ αυξάνει η κυβέρνηση το πακέτο των παρεμβάσεων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό. Ωστόσο πρόκειται για ένα πακέτο μερικής στήριξης σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο ιός σε ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα εργαζόμενους και περισσότερες από επτά στις δέκα επιχειρήσεις έχουν αυτήν τη στιγμή «διασωληνωθεί» με τα εθνικά μέτρα στήριξης, τα οποία για την ώρα καλύπτουν τις ανάγκες που αφορούν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Ομως η κρίση είναι πολύ πιο βαθιά και απαιτούνται πολύ πιο ισχυρές ενέσεις ρευστότητας για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός νέου καταστροφικού σπιράλ ύφεσης στην πραγματική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο και γενικότερα η κυβέρνηση κινούνται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «η χώρα έχει κληρονομήσει ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας» που της δίνει δυνατότητα να ρίξει περισσότερα χρήματα στην αγορά.

Αλλωστε όπως επισημαίνουν σε κοινή τους παρέμβαση οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς οι δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας δεν υπολογίζονται στους δημοσιονομικούς στόχους, άρα είναι «θέμα πολιτικής βούλησης και όχι οικονομικών δυνατοτήτων» η λήψη γενναιόδωρων μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Καραντίνα και τον Μάιο

Οπως όλα δείχνουν, η καραντίνα στην οικονομία θα συνεχιστεί και τον Μάιο, γεγονός που σημαίνει ότι η κατηφορική πορεία των δεικτών θα συνεχιστεί ανατρέποντας έτσι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκταση της ζημιάς στα κρατικά ταμεία. Στη βάση αυτήν, το εφάπαξ κούρεμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 20%-25% θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί από τη στιγμή που ο φετινός προϋπολογισμός κινείται χωρίς φρένα και, επί της ουσίας, είναι σαν να μην εκτελείται.

Διά στόματος Στέλιου Πέτσα η κυβέρνηση τονίζει ότι «δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο περικοπής μισθών στο Δημόσιο», ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει παράθυρο να γίνει στο μέλλον, εφόσον ο ορίζοντας της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερος. Με την οικονομία να καλύπτεται από το βαθύ σκούρο χρώμα, το αίσθημα της ανησυχίας στην κυβέρνηση όχι μόνο υπάρχει αλλά κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα αναθεωρηθεί στη συνέχεια από ένα τελικό, αφού πρώτα καθίσει η σκόνη από τον κορονοϊό και αποκαλυφθεί το μέγεθος της πραγματικής ζημιάς στην οικονομία.

Οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας χθες τις νέες παρεμβάσεις για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν ότι το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται και καλύπτει πλέον 1,7 εκατ. εργαζόμενους και 800.000 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 100.000 βρίσκονται στην ουρά. Κάτω από την ίδια ομπρέλα προστασίας θα βρεθούν 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με την περίμετρο να καταλαμβάνει το 75% του συνόλου. Ειδικά για τους επιστήμονες, αποφασίστηκε να ενισχυθούν με εκπαιδευτικό voucher 600 ευρώ για τον Απρίλιο και να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ τον Μάιο.

Ενταξη νέων ΚΑΔ

Τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται σε περισσότερες επιχειρήσεις με την ένταξή τους στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Ελάχιστες επιχειρήσεις εξαιρούνται. Στους κλάδους που προστίθενται από τον Απρίλιο αλλά εφαρμόζεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το επίδομα των 800 ευρώ περιλαμβάνονται: μεσιτικά γραφεία, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων, κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού, καθαρισμός κτιρίων, καθαριστήρια ρούχων, λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, λαϊκές και δημοτικές αγορές, φύλαξη.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα, τον Απρίλιο, είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Τον Απρίλιο μπαίνουν στην ίδια λίστα η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρείες υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται:

● Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.

● Αποζημίωση 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την Εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

● Αποζημίωση 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Από τον Απρίλιο και μετά, μπαίνουν και άλλοι κλάδοι, όπως εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών, πρατήρια. Προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες.

Στο πακέτο με τα μέτρα περιλαμβάνονται και οι εξής γραμμές ρευστότητας:

● Επιχειρηματικά δάνεια: κρατική επιδότηση των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο.

● Τράπεζες - διαχειριστές δανείων: τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.

● Ταμείο Εγγυοδοσίας: στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαΐου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Τουρισμός και ενέργεια στο επόμενο κύμα μέτρων

Νέο πακέτο στήριξης με έμφαση στον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και την ενέργεια προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2-3 μήνες χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας.

Για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, είπε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ανέφερε πως, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».

Φθηνά δάνεια 1 δισ. με την «Επιστρεπτέα προκαταβολή»

Από τις 2 έως τις 10 Απριλίου οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» υποβάλλοντας αίτηση σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Το διαθέσιμο ποσό ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί τον Απρίλιο και αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν έως 500 εργαζόμενους.

Θα πιστωθεί απευθείας μέσω Taxis και χαρακτηρίζεται «επιστρεπτέα» καθώς συνολικά ή εν μέρει –σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης– θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος. Θα έχει χαμηλό επιτόκιο, πενταετή περίοδο αποπληρωμής και έναν χρόνο περίοδο χάριτος.

Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από έναν τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.
Nέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τον τρίτο κατά σειρά, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ή ώρες η κυβέρνηση, αποκλείοντας ωστόσο, για ακόμη μια φορά, την πλειονότητα των μικρομεσαίων...
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για την επιστρεπτέα
Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Παράταση για την επιστρεπτέα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ισοζύγιο της πανδημίας
Οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έσωσαν τον προϋπολογισμό από τα χειρότερα, ο οποίος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα-μαμούθ κοντά στα 11 δισ....
Το ισοζύγιο της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοί εντάσονται στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής
Τουριστικές και εποχικές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας την 1η Αυγούστου 2020...
Ποιοί εντάσονται στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 10 Σεπτεμβρίου νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Στις 10 Σεπτεμβρίου νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας