• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.9°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.7°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  79%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επισπεύδονται οι φοροελαφρύνσεις

 • A-
 • A+
Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την άδεια των θεσμών να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων 32 δισ. ευρώ, μπορεί μόνο να αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπαίνοντας σε προληπτική γραμμή (ECCL) στήριξης με σκληρά ανταλλάγματα.

Με τον κορονοϊό να έχει ισοπεδώσει 900.000 επιχειρήσεις και να οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση, η κυβέρνηση προωθεί νέο πακέτο παρεμβάσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των φορολογουμένων, ενώ σοβαρός είναι πλέον ο προβληματισμός για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που η «καραντίνα» συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα με τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές στο όριο της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων των φορολογούμενων, η επίσπευση της μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις αλλά και πρόσθετες εκπτώσεις για το λειτουργικό κόστος των εταιρειών ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.

Οι εναλλακτικές εν όψει εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων μέχρι τον Ιούνιο

Χρήση του τελευταίου μέτρου θα μπορούν να κάνουν όλες οι κατηγορίες οι οποίες βρίσκονται μέσα στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέες δραστηριότητες ανάλογα με την ένταση και την έκταση των ζημιών στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ειδικότερα:

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: τα σενάρια για τη μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και για να μην κινδυνεύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πέναλτι 22% επί του ποσού που υπολείπεται από το απαιτούμενο είναι δύο:

■ Το πρώτο προβλέπει μείωση του φετινού υποχρεωτικού ορίου για την αξία των αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20% ή ακόμη και στο 15%.

■ Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επαναφορά στο παλαιό σύστημα που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2019 και σύμφωνα με το οποίο το όριο των αποδείξεων ήταν κλιμακωτό με συντελεστές 10%, 15% και 20% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πέραν των μέτρων στήριξης με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και αναστολές πληρωμής φόρων, εισφορών και δόσεων τραπεζικών δανείων, εξετάζεται να εφαρμοστεί από φέτος η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, το μέτρο αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει ραγδαίες διαστάσεις και στερέψουν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των δαπανών στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου φτάνουν έως τον Ιούνιο. Μετά, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις το οικονομικό επιτελείο έχει τις εξής δύο επιλογές άντλησης κεφαλαίων:

■ Η πρώτη είναι να πειράξει το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν κατευθυνθεί και τα λεφτά από τις εκδόσεις χρέους (τα τελευταία λεφτά που ενσωματώθηκαν προήλθαν από το 15ετές ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ) οπότε το ποσό των διαθεσίμων είναι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση βέβαια θα πρέπει να λάβει την άδεια των θεσμών για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των διαθεσίμων, τα χρήματα του οποίου μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο φετινός δανεισμός κινείται στα 9 δισ. ευρώ.

■ Η δεύτερη επιλογή είναι αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή (ECCL) στήριξης με σκληρά ανταλλάγματα. Η χώρα και οι Ελληνες έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι «γραμμές βοήθειας»…

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ: Υπάρχει πρόταση να θεσπιστούν έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, όπως ευνοϊκότερο καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες την περίοδο της κρίσης καθώς και για επενδυτικά προγράμματα.

Επίδομα 800 ευρώ

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν:

 1. Οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, παρά μόνο το προσωπικό τους (εργαζόμενοι).
 2. Ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους μπορούν και οι ίδιοι να πάρουν τα 800 ευρώ και οι εργαζόμενοί τους (εφόσον έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους).
 3. Ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι» θεωρούνται αυταπασχολούμενοι και μπορούν να πάρουν τα 800 ευρώ.

Ανέπαφες συναλλαγές έως τα 50 ευρώ

Αυξάνεται, πιθανότατα από τη Δευτέρα, στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών, ώστε να μειωθεί η ανάγκη πληκτρολόγησης PIN στο POS. To μέτρο θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, έχει μπει ήδη σε ισχύ σε άλλες χώρες και εντάσσεται στο γενικότερο πακέτο μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε ήδη αλλαγές στις συναλλαγές, με στόχο να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι επισκέψεις στα γκισέ των τραπεζών: Οι αναλήψεις έως 400 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά στα ΑΤΜ, όπως και οι καταθέσεις έως 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο συναλλασσόμενος μπορεί να κάνει ανάληψη όποιου ποσού επιθυμεί ανάλογα με το ημερήσιο όριο της κάρτας και αν είναι πάνω από 400 ευρώ θα μπορεί να πάει και στο ταμείο της τράπεζας. Επίσης, οι πληρωμές λογαριασμών θα εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS) αλλά όχι στα ταμεία των τραπεζών.  A.Σπ.

Πανδημία Covid-19

Εκπτωση για εμπρόθεσμη καταβολή φόρων και εισφορών

Eκπτωση 25% στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις (εκτός του ΦΠΑ) θα έχουν όσοι υπόχρεοι εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους και είναι μέσα στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από την πανδημία. Το μέτρο ανακοινώθηκε παραμονή της εθνικής επετείου από το οικονομικό επιτελείο και η έκπτωση τελεί υπό την αίρεση ότι δεν θα γίνει χρήση των φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων που προβλέπονται στο πακέτο στήριξης:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση δαπανών για λίγους
Το πράσινο φως από την Κομισιόν αναμένει το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με τα ακριβή ποσοστά επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα...
Επιδότηση δαπανών για λίγους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
Κλείνει από τον Μάιο η ομπρέλα προστασίας με τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια, καθώς τα κουρέματα θα ισχύσουν μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις φέτος
Το μέτρο αφορά νέες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες από το 2020 μέχρι και τη χρήση του 2022 θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9%, με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.
Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις φέτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταδιακή απόσυρση των μέτρων για τους κλάδους που ανοίγουν
Νέο μοντέλο παρεμβάσεων, κυρίως σε τουρισμό και εστίαση που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ακόμα σε καραντίνα ● Νέο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης για το λιανεμπόριο.
Σταδιακή απόσυρση των μέτρων για τους κλάδους που ανοίγουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας