Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πολεμικός» προϋπολογισμός με 4 δισ. πρόσθετους πόρους

Ο Γ. Βρούτσης και ο Χρ. Σταϊκούρας στην ανακοίνωση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας

EUROKINISSI / POOL ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πολεμικός» προϋπολογισμός με 4 δισ. πρόσθετους πόρους

  • A-
  • A+

Ο κορονοϊός έχει «κάψει» όλα τα μετριοπαθή σενάρια για την ανάπτυξη και τις μακροοικονομικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2020, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή και θα συνοδεύεται από τις διατάξεις με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση.

Είναι πιθανό όλες οι παρεμβάσεις να συγκροτηθούν σε ένα νομοσχέδιο, εντός του οποίου θα βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τη χρονική μετάθεση του Δώρου του Πάσχα και η δυνατότητα των εργοδοτών, που πλήττονται από την πανδημία, να προχωρούν σε «αναστολή των συμβάσεων εργασίας». Δύο ρυθμίσεις που έχουν ανοίξει ήδη τον ασκό του Αιόλου σε βασικά δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, «χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά», όπως είπε, «οποιαδήποτε παρέμβαση στο “μαξιλάρι” ασφαλείας».

Βέβαια, με βάση τις ανακοινώσεις, ο λογαριασμός των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό έχει μέχρι στιγμής ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ –ή στο 2,7 % του ΑΕΠ– και είναι από την άλλη πλευρά το μέγεθος της επιβάρυνσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού.

Για φέτος δεν ισχύει η μνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, λόγω της σοβαρής οικονομικής ύφεσης, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός επανασχεδιάζεται με χαμηλότερες προβλέψεις για φορολογικά έσοδα και με πολύ μεγαλύτερα κονδύλια στις δαπάνες, ειδικά στον τομέα της Υγείας. Πριν από την επέλαση του κορονοϊού, η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει εισπράξεις από φόρους περίπου 52 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020.

Με την ελληνική οικονομία να έχει κατεβάσει ρολά και όλοι οι κλάδοι να βρίσκονται στο κόκκινο, ο νέος εισπρακτικός στόχος θα είναι αισθητά πιο χαμηλός, ενώ αντίστοιχες παραδοχές θα ενταχθούν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.

Το βασικό σενάριο του νέου προϋπολογισμού ενσωματώνει το γκρίζο σενάριο για μηδενική ανάπτυξη φέτος, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη έχει κάνει για την ελληνική οικονομία και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, πρόκειται για μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση για το ΑΕΠ, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ατμομηχανές από τους κλάδους της οικονομίας για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ακόμη και οι ενέσεις ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις (για το διάστημα της πτώσης ή της καθίζησης του κύκλου εργασιών τους) δεν φτάνουν για την ελληνική οικονομία να μείνει στον αφρό, οπότε, χωρίς τουρισμό, εμπόριο και ναυτιλία, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση.

Επίσης, υπάρχει ένα θέμα με τη νάρκη των μεταχρονολογημένων επιταγών, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, και, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, θα υπάρξει σχετικός διάλογος για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματική ανάγκη χρήσης των μέτρων να μην τα χρησιμοποιήσουν, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη λίστα με τους κλάδους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Η λίστα των 400.000 και πλέον επιχειρήσεων θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά παράπονα ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που είναι βασικοί προμηθευτές (όπως π.χ. οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον χώρο του αθλητισμού κ.ά.) δεν είναι μέσα στη λίστα με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές διευκολύνσεις, μολονότι ο τζίρος τους έχει συρρικνωθεί δραστικά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
Μέτρα αξίας 8,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να...
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για τον μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η…...
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απώλειες έως 15 δισ. στο ΑΕΠ
Aίτημα στους εταίρους να μην πληρώσουμε φέτος τις δόσεις ή τους τόκους των 5 δισ. των μνημονιακών δανείων πρόκειται να απευθύνει η κυβέρνηση, βλέποντας να οδηγεί για πρώτη φορά, ύστερα από πέντε χρόνια, την...
Απώλειες έως 15 δισ. στο ΑΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%, όταν το 2012 το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση έφτασε το 7,3% ● «Ηπιότερες» απώλειες προβλέπει η Citigroup.
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη δημοσιονομική «βολή» με 3,8 δισ. ευρώ
Δημοσιονομικά μέτρα πυρόσβεσης 2 δισ. ευρώ ενάντια στον κορονοϊό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πρώτη δημοσιονομική «βολή» με 3,8 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουρελού 9 δισ. από... 822 φοροαπαλλαγές
Μέσα σε έναν χρόνο τα ευνοϊκού χαρακτήρα κίνητρα ενισχύθηκαν κατά 48, ενώ το δημοσιονομικό κόστος αυτών που ποσοτικοποιήθηκαν φούσκωσε κατά 1,2 δισ. ευρώ τις δαπάνες του κράτους.
Κουρελού 9 δισ. από... 822 φοροαπαλλαγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας