Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μόνο από το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ.
Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης επανέλαβαν για άλλη μια φορά τα αρκετά προβληματικά σημεία του, όπως η φανερή απόσταση που έχει από τις συνεταιριστικές αρχές και το ενδεχόμενο «άλωσης» των συνεταιρισμών από ιδιώτες-επενδυτές.
Η ψήφισή του συνοδεύτηκε από δύο τροπολογίες μέσω των οποίων ρυθμίζεται το θέμα λύσης των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και αυτό που αφορά την ανανέωση παραχώρησης χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
«Βασικό μέλημα του κ. Βορίδη είναι να βάλει τους ιδιώτες και στους συνεταιρισμούς, κατά την προσφιλή τακτική της Ν.Δ. να εισάγει παντού ιδιώτες. Δημιουργεί μια προνομιακή θέση για ιδιωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην περιουσιακή βάση των συνεταιρισμών και, στη συνέχεια, να κατέχουν την υπεραξία του κάθε συνεταιρισμού, τα προϊόντα ποιότητας, τις πρώτες ύλες και την παράδοση κάθε συνεταιρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Οτι το νομοσχέδιο δεν είναι προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών αλλά των επενδυτών, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ επικριτικοί σε πολλά σημεία ήταν και οι εισηγητές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του ΜέΡΑ 25 και της Ελληνικής Λύσης.
