Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομορφος κόσμος κεφαλαιοκρατικά φτιαγμένος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομορφος κόσμος κεφαλαιοκρατικά φτιαγμένος

  • A-
  • A+

Οι υπάλληλοι μιας εταιρείας στη Βρετανία κυνηγούν τους ηλικιωμένους, όπως τα λιοντάρια τις γαζέλες, προκειμένου να τους πουλήσουν την... κηδεία τους, στη Νότια Κορέα τα «βρόμικα κουτάλια» φυτοζωούν σε κυψέλες 6,5 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στις ΗΠΑ αλυσίδα σουπερμάρκετ μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών του κόσμου αμείβει τις υπερωρίες με εκπτώσεις στα καταστήματά της.

Τρεις ιστορίες από τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη, που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, αντικατοπτρίζουν την όλο και πιο άγρια μορφή του σημερινού παγκοσμιοποιημένου κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος και τη μετάλλαξη στην οποία οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς την ανθρωπότητα.

Αδικία, ανισότητα, αυταρχισμός, απανθρωπιά επικρατούν στον βωμό του υψηλότερου κέρδους και της υπερσυσσώρευσης.

Πρώην εργαζόμενοι της Prosperous Life μίλησαν πριν από λίγο καιρό στον Guardian για τις επιθετικές και απάνθρωπες τακτικές πωλήσεων που ήταν αναγκασμένοι να ακολουθούν. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε προγράμματα... κηδειών. Πουλά περισσότερες από 1.000... προπληρωμένες κηδείες τον μήνα σε υπερήλικους Βρετανούς.

Οι κηδείες κοστίζουν από 3.595 έως 4.195 στερλίνες και προπληρώνονται από τους πελάτες της πριν πεθάνουν σε μηνιαίες δόσεις που διαρκούν κάποια χρόνια. Το πακέτο διασφαλίζει στους... πεθαμένους όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα συνηθισμένο γραφείο τελετών, δηλαδή νεκροφόρα, φέρετρο, αλλά δαπάνες έως και 1.000 λίρες για πληρωμές προς τρίτα μέρη, όπως το νεκροταφείο ή η εταιρεία αποτέφρωσης.

Η Prosperous Life πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της μέσω τηλεφωνικού κέντρου, στο οποίο απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα. Οι εργαζόμενοι μυούνται στην κουλτούρα των επιθετικών τηλεφωνικών πωλήσεων.

Αποκαλούν εαυτούς «λιοντάρια» και τους πελάτες «γαζέλες» υιοθετώντας πρακτικές ανάλογες με αυτές του χρηματιστή Λεονάρντο Ντι Κάπριο και των συντρόφων του στην κινηματογραφική ταινία «Ο λύκος της Wall Street».

Βασικό στοιχείο των πωλήσεων η άσκηση πίεσης μέσω λεκτικής βίας στους ηλικιωμένους-πελάτες, αρκετοί από τους οποίους είναι όχι μόνο συναισθηματικά ευάλωτοι, αλλά και πάμφτωχοι που καταφέρνουν να επιβιώσουν χάρη στα επιδόματα.

Η ανακοίνωση της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Walmart»

Πρωταρχικός στόχος των πωλητών να αποσπάσουν από τις «γαζέλες» μια κατάθεση. Η ελάχιστη κατάθεση ήταν μέχρι πρότινος 150 ή 100 λίρες, ποσόν υπερβολικά υψηλό για ένα μικροσυνταξιούχο με μηνιαίο εισόδημα 800 λιρών.

Οι πωλητές έχουν εκπαιδευτεί να πειθούν τους ηλικιωμένους να κάνουν την κατάθεση με επιβάρυνση της πιστωτικής τους κάρτας. «Ηξερα ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε καν μια δόση 45 λιρών τον μήνα για την κηδεία τους... Σόρταρα όμως προκαλώντας ενοχή σε αυτούς», υπογραμμίζει ένας πρώην εργαζόμενος που δεν άντεξε και παραιτήθηκε.

Η κατάθεση, όπως και οι υπόλοιπες δόσεις, θα αντλούνται την ημέρα καταβολής της σύνταξης αφήνοντας τους υπερήλικους Βρετανούς με ελάχιστα για τον υπόλοιπο μήνα.

Στη Νότια Κορέα το σύστημα δεν κυνηγά όμως μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τα νιάτα. Ο Χουάνγκ Χιεόν ζει σε ένα θάλαμο 6,5 τ.μ. κοντά στο Πανεπιστήμιό του στη Σεούλ. Μαζί με κοινό μπάνιο, κουζίνα και όσο ρύζι μπορεί να φάει πληρώνει περί τα 300 δολάρια τον μήνα. Δωμάτια, όπως αυτό που μένει, φτιάχτηκαν για όσους φοιτητές ήθελαν απομόνωση πριν από τις εξετάσεις.

Τώρα εξελίσσονται σε μόνιμη κατοικία για νέους ανθρώπους, όπως ο Χουάνγκ, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της γενιάς των «βρόμικων κουταλιών», δηλαδή όσων γεννήθηκαν σε φτωχές οικογένειες και είναι δύσκολο να αλλάξουν τη ζωή τους.

«Αν δεν βρω μια καλή δουλειά δεν θα καταφέρω ποτέ να έχω ένα κανονικό σπίτι», ομολογεί ο 25χρονος στο Reuters. Στην άλλη όχθη βρίσκονται τα «χρυσά κουτάλια», νέοι των οποίων οι οικογένειες έχουν τα οικονομικά μέσα.

Η κυβέρνηση Μουν υποσχέθηκε το 2017, όταν ήλθε στην εξουσία, ότι θα μειώσει τις ανισότητες. Μετά δύο χρόνια οι πλουσιότεροι Κορεάτες κερδίζουν όμως 5,5 φορές περισσότερα από τους φτωχότερους έναντι 4,9% στην προ Μουν εποχή.

Στις ΗΠΑ, τέλος, η Wal-Mart, η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ του κόσμου, ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι δεν θα προσφέρει επιπλέον χρήμα σε όσους υπαλλήλους τους εργαστούν υπερωρίες τις γιορτές.

Θα ανταμείψει, αντίθετα, την προσφορά τους με έκπτωση 10% για τις αγορές τους στα καταστήματά της. Η Wal-Mart εξοικονομεί περί τα 2,2 δισ. δολάρια ετησίως μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ και «τρέχει» πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Οι Waltons, η ιδιοκτήτρια οικογένεια, έχει συνολική περιουσία 190 δισ. δολαρίων... Και ακόμη μαζεύουν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οχι» στην τρόικα, «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ
«Η τρόικα απέτυχε», «η Ελλάδα δεν πάει πουθενά με τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας», «η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλπιστη ευκαιρία για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης» είναι μερικά μόνο από τα πολλά...
«Οχι» στην τρόικα, «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια νέα αριστοκρατία υπονομεύει τη δημοκρατία
Η οικονομική ανισότητα βρίσκεται εκτός ελέγχου προειδοποιεί η Οxfam, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι οι μόλις 2.153 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη κατείχαν περισσότερα απ’ όσα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή...
Μια νέα αριστοκρατία υπονομεύει τη δημοκρατία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του φταίνε και οι πεινασμένοι
Σε μια ένδειξη ανείπωτης απανθρωπιάς ο Ντ. Τραμπ αποφάσισε να σφίξει τους όρους συμμετοχής στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια, πετώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκτός αυτού περί τους 700...
Του φταίνε και οι πεινασμένοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνωστισμός μεγιστάνων...
Ο ελβετικός τραπεζικός UBS σε έκθεσή του για τους μεγιστάνες της υφηλίου αποκάλυψε ότι πέρυσι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη μειώθηκε κατά 388 δισ. δολάρια στα 8,539 τρισ.
Συνωστισμός μεγιστάνων...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνής καθίζηση στον τομέα υπηρεσιών
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης του ινστιτούτου ISM για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας τον Σεπτέμβριο, ωθώντας αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι η ύφεση βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Διεθνής καθίζηση στον τομέα υπηρεσιών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
Ακριβά πληρώνει ο μέσος Αμερικανός την παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζει το ΔΝΤ. Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπογραμμίζει μια σειρά από προβληματικούς...
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας