• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.8°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.1°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 10.6°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.9°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.9°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  71%
ΕUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές

 • A-
 • A+
Σήμερα η έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, με «πράσινο φως» για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ, αλλά και «καρφιά» από τις Βρυξέλλες για το αφορολόγητο, θυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη μείωση ● Θετικά σχόλια για τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ.

Σκοτσέζικο ντους στην κυβέρνηση επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα: από τη μια πλευρά θα ανοίγει τον δρόμο για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, δίνοντας εύσημα στην Αθήνα για την πρόοδο που σημείωσαν οι μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη... θα ρίχνει στο ψαχνό.

Η δυσφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων για ορισμένες από τις εξαγγελίες θα αποτυπώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, η οποία με αυστηρή γλώσσα θα στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Οπως θα επισημαίνεται στην έκθεση η τριετής αναστολή του φόρου στα ακίνητα εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση της παραοικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Συγχρόνως υπό διερεύνηση βρίσκεται από τους θεσμούς η συμβατότητα του μέτρου σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο.

Στις Βρυξέλλες έχει πέσει βαρύ το γεγονός ότι τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αρχές ενθάρρυναν τις ελληνικές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του οικοδομικού κλάδου και να καταπολεμήσουν τη μαύρη οικονομία, η Αθήνα «καίει» μέτρα ευρωπαϊκού βεληνεκούς.

Ο ΦΠΑ αποτελεί κοινοτικό φόρο και οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται να γίνονται σε συνεννόηση με τα κοινοτικά όργανα. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η κυβέρνηση ενημέρωσε για την πρόθεσή της να λάβει το συγκεκριμένο μέτρο από το 2020, ώστε να δοθεί ώθηση στην κτηματαγορά και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για προσωρινή αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, χωρίς ωστόσο να άρει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων.

Το μέτρο έχει πάντως ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή και έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες κινήσουν διαδικασίες για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σε βάρος της Αθήνας.

Η έκθεση βέβαια θα αναφέρεται με θετικά σχόλια στις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Μάλιστα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.500 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι θα προκύψουν έξτρα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα οποία έσοδα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020, πλέον αυτής του 22% που έγινε φέτος τον Σεπτέμβριο.

Μόνο που η μείωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη σε φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία που παραμένουν οι μεγάλοι αδικημένοι του φορολογικού συστήματος.

Οπως θα διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι αλλαγές στα ακίνητα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αναβολή.

«Καρφιά» από τις Βρυξέλλες θα υπάρξουν και για το αφορολόγητο, θυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη μείωση. Η οποία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο ίσο με 1% του ΑΕΠ για φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.

Θα εκφράζονται, επίσης, ανησυχίες για τους 5.200 υπεράριθμους στο Δημόσιο, αλλά και για την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και ο αντίκτυπός τους στα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι σημαντικός.

Το... γλυκαντικό της Ε.Ε. για την Ελλάδα θα είναι πως η χώρα είναι εντός τροχιάς στους στόχους για τα πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Θα ανέλθουν στο 3,8% και 3,5% αντίστοιχα με τον πήχη για την ανάπτυξη να έχει ήδη τοποθετηθεί στο 2,3% τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γόρδιος δεσμός ο νέος ΕΝΦΙΑ
Για το 2022 μετατίθεται η ανακοίνωση της νέας κλίμακας υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ ● Στη 13η αξιολόγηση, τον Ιανουάριο, η συζήτηση με τους...
Γόρδιος δεσμός ο νέος ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ανοιχτό είναι το σενάριο να υπάρξει νέα παράταση στη μείωση των αντικειμενικών τιμών, αφού ο χρόνος μέχρι την εφαρμογή του μέτρου τον Μάρτιο είναι ελάχιστος και η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες εξαιρετικά...
Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διαβολοβδομάδα» για την αξιολόγηση
Αφορολόγητο, συντάξεις, απολύσεις και πρωτογενή πλεονάσματα μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής των Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESΜ στην Αθήνα έχει σημάνει...
«Διαβολοβδομάδα» για την αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 5 δόσεις
Στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο Τaxis ξεκίνησαν από χθες να «ανεβαίνουν» τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις (Οκτώβριος-Φεβρουάριος...
Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 5 δόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φουσκώνουν» το ισοζύγιο της 12ης αξιολόγησης
Η νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, το πάγωμα και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι παρατηρήσεις των θεσμών για τις καθυστερήσεις σε «κόκκινα» δάνεια και μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών που κινούνται εκτός...
«Φουσκώνουν» το ισοζύγιο της 12ης αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας