Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σόου» με έφοδο στις τράπεζες

Αιχμές για εναρμονισμένες πρακτικές είχε αφήσει πολύ πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ζητώντας από τους τραπεζίτες να τείνουν ευήκοα ώτα στην κοινωνία, με αφορμή τις τραπεζικές χρεώσεις. Ακολούθησε η συνάντηση στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες και οι ανακοινώσεις για μείωση κάποιων χρεώσεων.

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σόου» με έφοδο στις τράπεζες

  • A-
  • A+
Κλιμάκια των ελεγκτών εισέβαλαν ταυτόχρονα χθες νωρίς το πρωί στα γραφεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και στα κεντρικά πέντε τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Εurobank, Attika) και αποχώρησαν στις 8 το βράδυ

«Ντου από παντού» χθες στις τράπεζες που δέχτηκαν την αιφνιδιαστική, καταδρομική… επίσκεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας για εναρμονισμένες πρακτικές με αφορμή τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές και όχι μόνο, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές.

Ηταν λίγο πριν από τις 10 το πρωί όταν κλιμάκια των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής εισέβαλαν ταυτόχρονα στα κεντρικά πέντε τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Εurobank, Attika) και στα γραφεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι κάποιες πηγές διέψευσαν την… επίσκεψη στην ΕΕΤ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος εκεί ήταν ιδιαίτερα εξονυχιστικός.

Με την έφοδο των ελεγκτών υπήρξε ένταση, που εκτονώθηκε γρήγορα. Ανώτατα τραπεζικά στελέχη αναγκάστηκαν να κλείσουν άρον άρον τα τηλέφωνά τους, να δώσουν στους ελεγκτές τους χαρτοφύλακες που κρατούσαν, προσωπικούς υπολογιστές, γραμματείς υποχρεώθηκαν να ανοίξουν γραφεία στελεχών που απουσίαζαν κ.λπ. Σκληροί δίσκοι αντιγράφηκαν, χειρόγραφες σημειώσεις κατασχέθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το επίπεδο συνεργασίας με τους ελεγκτές, που αποχώρησαν από τις τράπεζες στις 8 το βράδυ, ήταν πολύ καλό.

Τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, έκαναν λόγο για «σόου» τονίζοντας ότι δεν έχουν κανέναν λόγο για να ανησυχούν.

Γεγονός είναι ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει την α λα FBI έφοδο δημιουργεί εύλογη καχυποψία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το «ντου» στις τράπεζες ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της… Λαϊκής Δεξιάς. Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με τη διάταξη του Ποινικού Κώδικα για τους τραπεζίτες η χθεσινή…έφοδος των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής στέλνει μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι οι τραπεζίτες δεν έχουν «ασυλία». Μένει να δούμε βέβαια ποια θα είναι τελικά η διάταξη του Ποινικού Κώδικα για τα τραπεζικά στελέχη.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι τράπεζες είναι φιλανθρωπικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται με τον «σταυρό στο χέρι».

Κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πλήρη άγνοια για τη χθεσινή έφοδο και το περιεχόμενο του ελέγχου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη αρχή. Η Ε.Α. τηρούσε σιγήν ιχθύος χθες, σήμερα όμως αναμένεται να κάνει αναλυτικές ανακοινώσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τους λόγους και το περιεχόμενο του ελέγχου.

Πάντως, όπως έλεγαν τραπεζίτες στο Reuters, δεν υπάρχει εναρμονισμένη πρακτική στις χρεώσεις και «όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες σου, είναι φυσικό να παρακολουθείς και τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου -προς τα πάνω και προς τα κάτω». Αλλες πηγές σχολίαζαν πως είναι περίεργο το γεγονός ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση ορισμένων τραπεζών να μειώσουν τις χρεώσεις.

Από την άλλη τα περί «πρωτοφανούς περιστατικού» που ακούστηκαν είναι μάλλον υπερβολικά, καθώς οι πρακτικές ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι γνωστές, προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (εθνική και κοινοτική) και έχουν εφαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αυτεπάγγελτων ελέγχων για εναρμονισμένες πρακτικές. Μία από αυτές τις περιπτώσεις που πήρε μεγάλη δημοσιότητα ήταν η ταυτόχρονη έφοδος σε εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου τον Φεβρουάριο του 2013, όπως άλλωστε συνέβη και χθες. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η crème de la crème του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι θα ζούσε τέτοιου είδους καταστάσεις, αν και τις έχουν ζήσει συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η επέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο θέμα των υπέρογκων χρεώσεων των τραπεζών χαιρετίστηκε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και από τον βουλευτή του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος είχε συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ε.Α. και είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή.

«Το Κίνημα Αλλαγής, που ανέδειξε το θέμα, θα επιμείνει στην κατεύθυνση της λήψης και κυρίως της εφαρμογής όλων των απαραίτητων θεσμικών μέτρων για την προστασία των καταναλωτών. Η σημερινή εξέλιξη με την επέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδεικνύει ότι η πολιτική ανακτά την ουσία και την αξιοπιστία της, όταν στηρίζεται σε αποτελεσματικές δράσεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Μ. Κατρίνης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες πίσω από τις έρευνες στις τράπεζες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Καταγγελίες πίσω από τις έρευνες στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
Λύση στη δύσκολη εξίσωση των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε δάνεια και έχουν καταπέσει καλούνται να βρουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις τράπεζες να έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους.
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις...
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας