Δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Bank of China, που ιδρύθηκε το 1912 και απασχολεί περισσότερα από 300.000 άτομα, και την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., που ιδρύθηκε το 1984 και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Το ενδιαφέρον των κινεζικών τραπεζών συνδέεται άμεσα με τον σχεδιασμό κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ευρώπη μέσω και της χώρας μας
Ειδικότερα, η Bank of China (Europe) Luxembourg απέκτησε υποκατάστημα στην Αθήνα, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του από την 1η Νοεμβρίου 2019. Το υποκατάστημα βρίσκεται στη λ. Μεσογείων 2 και η Τράπεζα της Ελλάδος με το από 31 Οκτωβρίου 2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ) ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Bank of China για την Ευρώπη, Zhou Li Hong, είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο και είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Επίσης, στις 25 Οκτωβρίου 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με γραφείο αντιπροσωπείας. Δραστηριοποιείται σε 42 χώρες και έχει ενεργητικό 3,3 τρισ. ευρώ.
Η ΙCBC έκανε τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου να ενημερωθεί από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος για τη διαδικασία αδειοδότησης και την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Τότε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος, παρουσίασε και την εναλλακτική λύση: της χρήσης του European Passport, δηλαδή της ίδρυσης καταστήματος μέσω υποκαταστήματος της ICBC που ήδη λειτουργεί σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.
