• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 12.3°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.7°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.5°C
  4 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 12.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 13.5°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 6.6°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.5°C / 9.0°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.3°C / 8.3°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.3°C / 9.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες

 • A-
 • A+

ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.

Η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το τέλος του 2019 θα πουλήσει 1 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια και εντός του 2020 θα τιτλοποιήσει άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή υλοποιείται το σχέδιο συνεργασίας με την Intrum και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στους επενδυτές, θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά της μονάδας RBU (Recovery Business Unit), που διαχειρίζεται το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, σε κοινή εταιρεία που θα συσταθεί από την Πειραιώς και την Intrum και η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων 26 δισ. ευρώ.

Χθες μάλιστα o Χρ. Μεγάλου, με επιστολή προς τους 1.300 εργαζομένους του RBU, τους γνωστοποιεί ότι δίνεται παράταση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου ώστε να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.

Τους καλεί να αποφασίσουν υπεύθυνα, με ψυχραιμία και ρεαλισμό και υπενθυμίζει τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Την επόμενη χρονιά, οι σχεδιασμοί προβλέπουν τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εξασφαλίσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και επιχειρηματικών ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική, διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ η υπολειπόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των 4,3 δισ. ευρώ για το 2019 και οι σχεδιασμοί της διοίκησης προβλέπουν πωλήσεις «κόκκινων»:

- Εξασφαλισμένων δανείων προς επιχειρήσεις, καθώς και ναυτιλιακών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

- Δανείων προς επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, ύψους 900 εκατ. ευρώ.

- Δανείων στην Κύπρο, ύψους 400 εκατ. ευρώ και στη Ρουμανία 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Εθνική «τρέχει» το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων δανείων και ρευστοποιήσεων εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα πέτυχε μείωση των NPEs κατά 1,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, έναντι 1,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2019.

Η Alpha Bank πέτυχε περαιτέρω μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής, το οποίο προβλέπει και σημαντικές διαγραφές για τους πελάτες της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη, σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει η δημιουργία του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Eurobank, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση μέσω της Pimco του πακέτου Cairo, ενώ είχε προηγηθεί, στις αρχές του καλοκαιριού το Pilar που αφορούσε στεγαστικά ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να «κλειδώσει» και η συμφωνία με την Pimco για την πώληση της FPS, της θυγατρικής εταιρείας πώλησης και διαχείρισης των NPEs. Με αυτές τις κινήσεις ο δείκτης καθυστερήσεων της Eurobank διαμορφώνεται στο 32,8% που είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
Μετ’ εμποδίων η τελική ευθεία της αξιολόγησης των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες. Το βασικό εμπόδιο αφορά στη συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στα Δ.Σ των...
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και το βασικό και το ακραίο...
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό
Τις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθοριστεί στα 1.000 ευρώ, από 500, το όριο για μεταφορά χρημάτων ανά φυσικό πρόσωπο και ανά μήνα χωρίς… δικαιολογητικά,...
Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιζήτητη η Alpha Bank στις αγορές
Η πολύ μεγάλη ζήτηση, υπερδεκαπλάσια, για την έκδοση της Αlpha Bank διαμόρφωσε στο 4,25% τελικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ.
Περιζήτητη η Alpha Bank στις αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας