ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.

Η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το τέλος του 2019 θα πουλήσει 1 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια και εντός του 2020 θα τιτλοποιήσει άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή υλοποιείται το σχέδιο συνεργασίας με την Intrum και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στους επενδυτές, θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά της μονάδας RBU (Recovery Business Unit), που διαχειρίζεται το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, σε κοινή εταιρεία που θα συσταθεί από την Πειραιώς και την Intrum και η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων 26 δισ. ευρώ.

Χθες μάλιστα o Χρ. Μεγάλου, με επιστολή προς τους 1.300 εργαζομένους του RBU, τους γνωστοποιεί ότι δίνεται παράταση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου ώστε να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.

Τους καλεί να αποφασίσουν υπεύθυνα, με ψυχραιμία και ρεαλισμό και υπενθυμίζει τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Την επόμενη χρονιά, οι σχεδιασμοί προβλέπουν τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εξασφαλίσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και επιχειρηματικών ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική, διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ η υπολειπόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των 4,3 δισ. ευρώ για το 2019 και οι σχεδιασμοί της διοίκησης προβλέπουν πωλήσεις «κόκκινων»:

– Εξασφαλισμένων δανείων προς επιχειρήσεις, καθώς και ναυτιλιακών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

– Δανείων προς επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, ύψους 900 εκατ. ευρώ.

– Δανείων στην Κύπρο, ύψους 400 εκατ. ευρώ και στη Ρουμανία 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Εθνική «τρέχει» το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων δανείων και ρευστοποιήσεων εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα πέτυχε μείωση των NPEs κατά 1,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, έναντι 1,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2019.

Η Alpha Bank πέτυχε περαιτέρω μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής, το οποίο προβλέπει και σημαντικές διαγραφές για τους πελάτες της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη, σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει η δημιουργία του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Eurobank, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση μέσω της Pimco του πακέτου Cairo, ενώ είχε προηγηθεί, στις αρχές του καλοκαιριού το Pilar που αφορούσε στεγαστικά ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να «κλειδώσει» και η συμφωνία με την Pimco για την πώληση της FPS, της θυγατρικής εταιρείας πώλησης και διαχείρισης των NPEs. Με αυτές τις κινήσεις ο δείκτης καθυστερήσεων της Eurobank διαμορφώνεται στο 32,8% που είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.