Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόσκληση για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσκληση για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

  • A-
  • A+

Εκστρατεία ενημέρωσης-πρόσκλησης σε περίπου 35.000 «κόκκινους» δανειολήπτες της, ώστε να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεκινάει η Eurobank και εκτιμάται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα λάβουν και οι άλλες τράπεζες.

«Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, με σκοπό να έχουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Θεόδωρος Καλαντώνης.

Υπενθυμίζει ότι ο νέος νόμος που προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν πραγματικά μια οριστική λύση για το δάνειό τους.

«Για πρώτη φορά παράλληλα με την άφεση χρέους που θα παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, το κράτος θα επιδοτήσει μέρος της μηνιαίας δόσης, ώστε να είναι πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου.

»Το συμφέρον τους είναι να κινήσουν αμέσως τη διαδικασία, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση μέχρι τέλος του έτους που λήγει η ισχύς του νόμου. Θα είναι κρίμα για όσους μπορούν να ενταχθούν στον νόμο για την επιδότηση δόσης να αμελήσουν και να χάσουν αυτή την ευκαιρία», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση, υπενθυμίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να απεμπολήσουν κανένα δικαίωμα, να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν την πρόταση-λύση που τους προτείνουν οι τράπεζες.

«Μετά ας αποφασίσουν. Είμαι βέβαιος πως για όποιον θέλει ειλικρινά να βρει λύση, η λύση θα βρεθεί και θα είναι επωφελής. Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι δεν θέλουν να βρουν λύση, όπως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς ο στόχος τους είναι απλώς να μεταθέτουν το πρόβλημά τους, κερδίζοντας χρόνο.

»Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτή μια τέτοια κατάσταση», τονίζει ο Θ. Καλαντώνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους εκμεταλλεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης το προστατευτικό πλαίσιο, σε βάρος εκείνων που είχαν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Oπως είπε, ο νέος νόμος «ψηφίστηκε επειδή τόσο η πολιτεία όσο και το τραπεζικό σύστημα αναγνωρίζουν πως η μακρόχρονη κρίση διαμόρφωσε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρέθηκαν σε αντικειμενική οικονομική αδυναμία.

»Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει πάντοτε σε ισχύ ένας νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως δεν υπάρχει πουθενά, ούτε καν σε χώρες που πέρασαν από μνημόνια. Τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν όσοι πραγματικά και ειλικρινά επιδιώκουν να λύσουν το πρόβλημα των δανείων τους».

Ενημέρωση με sms

Η πρώτη ενημέρωση από τη Εurobank, πιλοτικά σε 500 δανειολήπτες, μέσω sms έγινε στις αρχές Ιουλίου, όταν «άνοιξε» η πλατφόρμα και εκτιμάται ότι ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος για την επιτάχυνση της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τόσο την υποβολή των αιτήσεων όσο και την πρόοδο των ρυθμίσεων, εκτιμά ο Θ. Καλαντώνης. Πολύ περισσότερο, μετά την κατάργηση υποχρέωσης των αιτούντων να καταθέτουν το πιστοποιητικό βαρών που χορηγούν με μεγάλη καθυστέρηση τα υποθηκοφυλακεία.

Ερωτηθείς για τους δανειολήπτες που έχουν άλλα δάνεια –τα οποία δεν είναι στεγαστικά ή επιχειρηματικά συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία– ο Θ. Καλαντώνης επανέλαβε την πάγια προτροπή προς τους «κόκκινους» πελάτες να απευθυνθούν στην τράπεζα, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Ενα πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι ορισμένοι δανειολήπτες έχουν αντικειμενική δυσκολία χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (περιορισμένη εξοικείωση ή άγνοια χρήσης ψηφιακών μέσων, ηλικία). Ωστόσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank διαβεβαιώνει ότι τα πρακτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται και δεν θα μείνει κανένας εκτός ρύθμισης επειδή δεν μπορεί να χειριστεί, για παράδειγμα, τη φόρμα στον υπολογιστή.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Debate Στουρνάρα - Σκυλακάκη για «κόκκινα» δάνεια και επιτόκια
Τα υψηλά επιτόκια στην Ελλάδα οφείλονται στο μεγάλο ποσοστό «κόκκινων» δανείων και για τον λόγο αυτό «η μεγαλύτερη υπηρεσία μας είναι πώς θα βγάλουμε το βάρος αυτό από τις τράπεζες» είπε ο διοικητής της ΤτΕ,...
Debate Στουρνάρα - Σκυλακάκη για «κόκκινα» δάνεια και επιτόκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurobank: Ολοκληρώθηκε το σχέδιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων
To σχέδιο επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2018 η Εurobank, ολοκληρώθηκε τυπικά καθώς...
Eurobank: Ολοκληρώθηκε το σχέδιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινάει ο «Ηρακλής» της Eurobank
Η ολοκλήρωση της τρίτης τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo της Εurobank ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του «Ηρακλής», καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση για ένταξή της στο πρόγραμμα παροχής...
Ξεκινάει ο «Ηρακλής» της Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
Αν και οι τιτλοποιήσεις πάνε για αργότερα, η γνωμοδότηση ευνοεί την αποδέσμευση κονδυλίων που θα καλύψουν δάνεια προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας