Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόσκληση για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσκληση για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

  • A-
  • A+

Εκστρατεία ενημέρωσης-πρόσκλησης σε περίπου 35.000 «κόκκινους» δανειολήπτες της, ώστε να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεκινάει η Eurobank και εκτιμάται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα λάβουν και οι άλλες τράπεζες.

«Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, με σκοπό να έχουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Θεόδωρος Καλαντώνης.

Υπενθυμίζει ότι ο νέος νόμος που προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν πραγματικά μια οριστική λύση για το δάνειό τους.

«Για πρώτη φορά παράλληλα με την άφεση χρέους που θα παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, το κράτος θα επιδοτήσει μέρος της μηνιαίας δόσης, ώστε να είναι πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου.

»Το συμφέρον τους είναι να κινήσουν αμέσως τη διαδικασία, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση μέχρι τέλος του έτους που λήγει η ισχύς του νόμου. Θα είναι κρίμα για όσους μπορούν να ενταχθούν στον νόμο για την επιδότηση δόσης να αμελήσουν και να χάσουν αυτή την ευκαιρία», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση, υπενθυμίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να απεμπολήσουν κανένα δικαίωμα, να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν την πρόταση-λύση που τους προτείνουν οι τράπεζες.

«Μετά ας αποφασίσουν. Είμαι βέβαιος πως για όποιον θέλει ειλικρινά να βρει λύση, η λύση θα βρεθεί και θα είναι επωφελής. Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι δεν θέλουν να βρουν λύση, όπως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς ο στόχος τους είναι απλώς να μεταθέτουν το πρόβλημά τους, κερδίζοντας χρόνο.

»Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτή μια τέτοια κατάσταση», τονίζει ο Θ. Καλαντώνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους εκμεταλλεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης το προστατευτικό πλαίσιο, σε βάρος εκείνων που είχαν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Oπως είπε, ο νέος νόμος «ψηφίστηκε επειδή τόσο η πολιτεία όσο και το τραπεζικό σύστημα αναγνωρίζουν πως η μακρόχρονη κρίση διαμόρφωσε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρέθηκαν σε αντικειμενική οικονομική αδυναμία.

»Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει πάντοτε σε ισχύ ένας νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως δεν υπάρχει πουθενά, ούτε καν σε χώρες που πέρασαν από μνημόνια. Τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν όσοι πραγματικά και ειλικρινά επιδιώκουν να λύσουν το πρόβλημα των δανείων τους».

Ενημέρωση με sms

Η πρώτη ενημέρωση από τη Εurobank, πιλοτικά σε 500 δανειολήπτες, μέσω sms έγινε στις αρχές Ιουλίου, όταν «άνοιξε» η πλατφόρμα και εκτιμάται ότι ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος για την επιτάχυνση της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τόσο την υποβολή των αιτήσεων όσο και την πρόοδο των ρυθμίσεων, εκτιμά ο Θ. Καλαντώνης. Πολύ περισσότερο, μετά την κατάργηση υποχρέωσης των αιτούντων να καταθέτουν το πιστοποιητικό βαρών που χορηγούν με μεγάλη καθυστέρηση τα υποθηκοφυλακεία.

Ερωτηθείς για τους δανειολήπτες που έχουν άλλα δάνεια –τα οποία δεν είναι στεγαστικά ή επιχειρηματικά συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία– ο Θ. Καλαντώνης επανέλαβε την πάγια προτροπή προς τους «κόκκινους» πελάτες να απευθυνθούν στην τράπεζα, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Ενα πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι ορισμένοι δανειολήπτες έχουν αντικειμενική δυσκολία χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (περιορισμένη εξοικείωση ή άγνοια χρήσης ψηφιακών μέσων, ηλικία). Ωστόσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank διαβεβαιώνει ότι τα πρακτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται και δεν θα μείνει κανένας εκτός ρύθμισης επειδή δεν μπορεί να χειριστεί, για παράδειγμα, τη φόρμα στον υπολογιστή.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τράπεζες δίνουν χείρα βοηθείας
Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινούν οι τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους δανειολήπτες τους να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα...
Οι τράπεζες δίνουν χείρα βοηθείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα... χαλάρωσης από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια
Το ζήτημα του σχηματισμού προβλέψεων για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια-ΜΕΔ (από τον Απρίλιο και μετά), που αποτέλεσε σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, διευθετήθηκε υπέρ των τραπεζών.
Σήμα... χαλάρωσης από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεσματικές πολιτικές για τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων.
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
​​​​​​​Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις προϋποθέσεις ένταξης στην αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποδέχεται από σήμερα αιτήσεις των δανειοληπτων με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους.
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινα» δάνεια και κοινωνική συνοχή
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε ποσοτικούς στόχους η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Κόκκινα» δάνεια και κοινωνική συνοχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας