Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στην ΕΤΕ για τον κανονισμό Εργασίας
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στην ΕΤΕ για τον κανονισμό Εργασίας

  • A-
  • A+

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας στην 24ωρη απεργία την περασμένη Παρασκευή με αίτημα την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και την πλήρη αποσύνδεσή της από την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, τον οποίο η διοίκηση της τράπεζας θέλει να αλλάξει ώστε αυτός να… εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Οπως είχε αναφέρει ήδη από τις 11 Ιουνίου ο Σύλλογος Προσωπικού της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στη συνάντηση που είχε μία μέρα πριν με το σωματείο «απαίτησε να δεχτούμε την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας ως προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί και να απαντήσει συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις μας για την νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Θεωρώντας μάλιστα ‘‘περιττή’’ κάθε άλλη συζήτηση, αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία και την παράδοση της Εθνικής Τράπεζας. Είναι εξίσου πρωτοφανές να απαιτεί η διοίκηση από τον σύλλογο να συμφωνήσει εκβιαστικά, εν λευκώ και με συνοπτικές διαδικασίες στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του Κανονισμού Εργασίας, που δεν είναι ‘‘οποιαδήποτε βραχύβια συλλογική συμφωνία’’».

Προφανώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία σε ποσοστό που άγγιξε το 80% αποτελεί μήνυμα προς τη διοίκηση που θέλει να αλλάξει τον Κανονισμό Εργασίας, «το Σύνταγμα για κάθε επιχείρηση, πόσο μάλλον για μια επιχείρηση του μεγέθους και του κύρους της ΕΤΕ» όπως τονίζει ο ΣΥΕΤΕ.

Η αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας εντάσσεται στο νέο Σχέδιο Μετασχηματισμού της ΕΤΕ που παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα μήνα σε επενδυτές στο Λονδίνο και σε επιστολή (e-mail) προς το προσωπικό που έστειλαν πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα πλαίσιο που διευκολύνει και προάγει τη δυνατότητα για ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη, συνδέει την αμοιβή με τα χαρακτηριστικά της κάθε θέσης εργασίας και ανταμείβει τη συνεισφορά του εργαζόμενου στα αποτελέσματα της τράπεζας» και γίνεται λόγος για σχέσεις εμπιστοσύνης, αξιοκρατία, ειλικρίνεια κ.λπ.

Ωστόσο η καχυποψία είναι διάχυτη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εξωτερικών συνεργατών προσεγγίζει τα 500 άτομα και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές σε αρκετές περιπτώσεις.

Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής πριν από μερικές μέρες (12/6/2019).

«Το Οργανόγραμμα καθημερινώς ξεχειλώνει με νέες διευθύνσεις και τομείς. Να θυμίσουμε ότι, όταν η ΕΤΕ ήταν πρώτη στη ΝΑ Ευρώπη, είχε 32 ανώτατα στελέχη (Διοικητή, 3 Υποδιοικητές και 25 διευθυντές 1ου κλιμακίου) από τον κορμό της Τράπεζας. Σήμερα η νέα Διοίκηση έχει στόχο, όπως φαίνεται, να φτάσει τα 200 ανώτατα στελέχη, τα περισσότερα από την αγορά, που αφ’ ενός δεν γνωρίζουν την κουλτούρα της Τράπεζας, και αφ’ ετέρου αποτελούν ένα δαιδαλώδες διοικητικό σχήμα με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων».

Ο σύλλογος… διερωτάται γιατί παραγκωνίζονται ή καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου διευθυντικά στελέχη και την ίδια στιγμή «προσλαμβάνονται από την αγορά, και όχι μόνο την Τραπεζική αλλά και από άσχετες επιχειρήσεις, στελέχη και μάλιστα με μισθούς ιδιαίτερα υψηλούς και προκλητικούς (15-20.000 ευρώ κατά περίπτωση);»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας (www.nbg.gr) στις 31.12.2016, το 35,9% του προσωπικού, ήτοι 3.326 άτομα, είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου και το 23,99%, δηλαδή 2.273 άτομα, κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.

Με αυτά τα δεδομένα ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΤΕ θέτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως αν έγινε ποτέ προκήρυξη θέσης ανώτατου στελέχους εσωτερικά, εκτός της πρόσφατης βοηθού γενικού διευθυντή Δικτύου, και κυρίως:

■ Πώς και από ποιον διερευνήθηκε και αξιολογήθηκε μέχρι σήμερα ότι το υφιστάμενο προσωπικό του «κορμού» δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα;

■ Ο κύριος μέτοχος -ΤΧΣ- το γνωρίζει αυτό; Το αποδέχεται; Γνωρίζει επίσης για τις πάσης φύσεως προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον και πώς αντιδρά;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατροπές στα εργασιακά τής ΕΤΕ
Ολική ανατροπή στο εργασιακό περιβάλλον της Εθνικής Τράπεζας προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση συζητά με τα σωματεία εργαζομένων.
Ανατροπές στα εργασιακά τής ΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριμερής με απεργία και εκφοβισμούς
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας και τα ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον των 24 απολυμένων της τράπεζας και...
Τριμερής με απεργία και εκφοβισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργούν οι εργολαβικοί στην Εθνική
Το μπαράζ απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας από την εργοδότρια ICAP Outsourcing Solutions,που ήδη έχει στοιχίσει τη δουλειά σε περίπου 20 ανθρώπους, οδήγησε τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση...
Απεργούν οι εργολαβικοί στην Εθνική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις
Σε αναβρασμό βρίσκονται 1.200 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, εν όψει της ενδεχόμενης μετάταξής τους στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.
Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθελουσία για 2.000 εργαζομένους της ΕΤΕ και κλείσιμο 40 καταστημάτων
Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο να αποχωρήσουν περί τα 2.000 άτομα, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει άμεσα η Εθνική Τράπεζα και ενώ βρίσκεται...
Εθελουσία για 2.000 εργαζομένους της ΕΤΕ και κλείσιμο 40 καταστημάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή έγκριση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Το «πράσινο φως» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιπροπή, καθώς ενέκρινε τα μέτρα που ανέβαλε τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει «τη δίκαιη πρόσβαση...
Ευρωπαϊκή έγκριση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας