Σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να κυλήσουν όλα ομαλά με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δε χάνει την αισιοδοξία του και εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εγκαίρως καθώς το ΔΝΤ έχει μπει στο πρόγραμμα, άρα δεν υπάρχει λόγος να βάλει νέα ζητήματα στο τραπέζι.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζών, σημειώνοντας ότι έχει λυθεί και υπάρχει συμφωνία και με το ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα κάνει τα stress tests, χωρίς AQRs.
Όσον αφορά τις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθήσουν στη Βουλή, ο υπουργός εκτιμά πως δύσκολα νομοσχέδια δεν υπάρχουν στα προαπαιτούμενα ενώ ενισχύει το επιχείρημά του για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αυξηθεί πολύ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μέσα στο 2018.
Αρχιτεκτονική της ευρωζώνης
Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για την πιθανότητα αλλαγών στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, τονίζει πως συνήθως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στις τέσσερις το πρωί σε κάποιο Eurogroup υπό τρομερή πίεση ωστόσο, λέει «έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια πολύ πιο αυξημένη κατανόηση -εξαιρώ, βέβαια, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, οι οποίες είναι η βασική αιτία της κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης αλλά και της γενικότερης αίσθησης ότι η Ευρωζώνη και η ΕΕ δεν επιλύουν τα προβλήματα».
Ελάφρυνση χρέους
Μείζον θέμα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει η ελάφρυνση του χρέους. «Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού -τον οποίο υποστήριξαν και οι Γάλλοι μαζί με εμάς- που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους σε συσχέτιση με την ανάπτυξη, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης».
