Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με λογιστικές αλχημείες φαίνεται ότι έγινε ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα -όλως παρατύπως- να είναι ακόμη και διπλάσιες οι περικοπές που τελικά επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους.

Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται μόνο στο πρώην ΕΤΕΑΜ (τέως ΙΚΑ ΤΕΑΜ), όπου για αδιευκρίνιστους λόγους κόπηκαν αυθαίρετα όλες οι συντάξεις και αφαιρέθηκε το 75% του αρχικού ποσού! Δηλαδή οι συντάξεις των 600 έγιναν 150 ευρώ, των 400 έγιναν 100 ευρώ και των 200 έγιναν 50 ευρώ!

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, εκτός από την ένταξη όλων των επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ (τέως ΕΤΕΑΜ), καθορίστηκαν ενιαίες εισφορές (3,5+3,5) 7%, καθώς και νέος τρόπος υπολογισμού όλων των συντάξεων.

Με βάση λοιπόν το νέο καθεστώς, το τελικό ποσό της σύνταξης προκύπτει από το άθροισμα δύο τμημάτων: το ένα τμήμα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014, με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% (ανά έτος ασφάλισης) επί των συντάξιμων αποδοχών, με βάση την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Το άλλο τμήμα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και εφεξής και υπολογίζεται σύμφωνα με το νέο σύστημα. Επιπλέον, όσοι είχαν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, τυγχάνουν ειδικής προσαύξησης, ανάλογα με το επιπλέον ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και τα έτη ασφάλισης.

Ρητά και κατηγορηματικά

Στο πρώτο εκκαθαριστικό: (ΤΕΑΔΥ) Το αρχικό ποσό ήταν 438 ευρώ, ενώ με την αναπροσαρμογή το ποσό μειώθηκε στα 345 ευρώ. Ομως στο δεύτερο εκκαθαριστικό (ΕΤΕΑΜ), κάτω, ενώ το αρχικό ποσό ήταν 612 ευρώ, με την αναπροσαρμογή μειώθηκε στα 172 ευρώ! Ωστόσο με βάση τον νόμο έπρεπε να είναι 363 ευρώ! (34 έτη Χ 0,45% = 15,3% Χ 2.374 = 363). Αυτό δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 7,2%, αντί για 15,3%

Ο νόμος Κατρούγκαλου συνεπώς (ν. 4387/2016) καθορίζει όχι μόνο τον τρόπο αλλά και ποιες συντάξεις θα επανυπολογιστούν.

Ρητά και κατηγορηματικά, λοιπόν, αναφέρει πως (α) αναπροσαρμόζονται μόνο εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και (β) οι αναπροσαρμογές γίνονται βάσει των νέων διατάξεων.

Δηλαδή, όσες είναι κάτω των 1.300 (κύρια + επικουρική) μένουν ως έχουν. Ενώ οι υπόλοιπες εξισώνονται με τις νέες. Δηλαδή, επανυπολογίζονται εξ αρχής, με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% ανά έτος.

Συνεπώς, το ποσοστό αναπλήρωσης (35 έτη) και των νέων και των καταβαλλόμενων συντάξεων μειώνεται στο 15,75%, αντί του 20% έως 28% -από Ταμείο σε Ταμείο ποικίλλει.

Ετσι, με βάση τις διατάξεις μόνο το 20-30% των συντάξεων έπρεπε να αναπροσαρμοστεί, με μείωση (από το αρχικό ποσό) από 4% έως και 40%. Δηλαδή, σχεδόν στα όρια των μνημονιακών παρακρατήσεων.

Ομως, ούτε το ένα ούτε άλλο τηρήθηκε. Συλλήβδην αναπροσαρμόστηκαν και οι 1,2 εκατ. συντάξεις, αλλά και οι μειώσεις για το ΕΤΕΑΜ ήταν διπλάσιες απ’ ό,τι ρητώς όριζαν οι διατάξεις του νόμου 4387/2016.

Για να βγάλουμε μια άκρη θα πρέπει να πάμε στις προβλέψεις του νόμου.

Ετσι, στο άρθρο 96 καθορίζονται ως προς τις επικουρικές συντάξεις τα εξής:

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2014, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και εφεξής, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45% υπολογιζομένου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Αντίστοιχα, το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1.1.2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις (που μειώνουν δραστικά το καταβαλλόμενο ποσό).

Προϋπόθεση

Οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται με εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό 1.300 ευρώ.

Ετσι, κατ’ εφαρμογήν του νόμου, όλες οι συντάξεις (με εισφορές 3+3) ανεξαρτήτως ύψους, εφόσον για παράδειγμα οι συνταξιούχοι είχαν 35 έτη επικουρικής ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ, εξισώνονται (2.000 Χ 15,75% ) στα 315 ευρώ μεικτά.

Καθώς και οι μεγαλύτερες, με 35 έτη στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση (2.374 ευρώ), εξισώνονται (2.374 Χ 15,75% ) στα 374 ευρώ μεικτά κ.ο.κ.

Ενώ, λοιπόν, για τα υπόλοιπα Ταμεία τηρήθηκαν τα παραπάνω, για το ΕΤΕΑΜ, παραδόξως, οι συντάξεις μειώθηκαν 2 φορές! Δεν εξηγείται διαφορετικά. Αφού οι μεγαλύτερες, αντί για 374 ευρώ μειώθηκαν στα 175 ευρώ μεικτά!

Δηλαδή στο 7,5% του συντάξιμου μισθού! Ενώ οι υπόλοιπες μειώθηκαν στα 100 και στα 50 ευρώ! Στην ουσία εξαφανίστηκαν.