«Ειδική μεταχείριση» είχε η Deutsche Bank από την ΕΚΤ στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού, αποκαλύπτουν οι χθεσινοί Financial Times.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, στα αποτελέσματα του τεστ αντοχής που πραγματοποίησε στη γερμανική τράπεζα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιλαμβάνονταν και έσοδα 4 δισ. δολαρίων από την πώληση μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα HuaXia.
Ομως η συμφωνία αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί ώς τα τέλη του 2015 και -όπως απαιτούν οι σχετικοί κανονισμοί- τα έσοδα αυτής δεν θα έπρεπε να υπολογιστούν στα οικονομικά στοιχεία της Deutsche Bank.
H καραμπινάτη προνομιακή μεταχείριση αποκαλύφθηκε από μια ειδική υποσημείωση που υπήρχε στα αποτελέσματα των stress tests της γερμανικής τράπεζας.
Καμία άλλη από τις 50 ευρωπαϊκές τράπεζες που εξέτασε η EKT δεν είχε ανάλογες υποσημειώσεις στα αποτελέσματά της, παρότι αρκετές εξ αυτών είχαν επίσης κλείσει συμφωνίες οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί ώς τα τέλη του 2015.
Η ισπανική Caixa, για παράδειγμα, αν και έκλεισε πώληση περιουσιακών στοιχείων 2,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 δεν της επετράπη να υπολογίσει τα έσοδα στα αποτελέσματά της.
Η προνομιακή μεταχείριση επέτρεψε στην Deutsche να εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7,8% αντί του πραγματικού 7,4% και να δείχνει στο επενδυτικό κοινό ότι είναι οικονομικά υγιής.
Η υπόθεση είναι ενδεικτική του σύγχρονου γερμανικού επιχειρείν αλλά και της σαπίλας που διέπει τους «ανεξάρτητους» θεσμούς της Ε.Ε. Για την Ιστορία, η πώληση του μεριδίου της Deutsche δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
