Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για «άνοιγμα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ιταλία σε ότι αφορά τα αιτήματά της για μεγαλύτερη ευελιξία έκανε λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε στο Bloomberg ότι «στην Ιταλία υπάρχει η απειλή του λαϊκισμού. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι, ώστε να είναι ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στην ευελιξία πρόσθεσε ότι «αφορά τις δαπάνες για το προσφυγικό, για τον σεισμό, ή για μια χώρα που έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση όπως το Βέλγιο» και ότι «πρόκειται για συγκεκριμένη ευελιξία, με σαφείς όρους και διατύπωση».

Ξεκαθάρισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις ισοδυναμούν πάντα με αποτυχία, από την στιγμή που αποδεικνύουν ότι οι κανόνες είναι αναποτελεσματικοί».

Ο Μοσκοβισί υποστήριξε πως πρέπει να ενθαρρυνθούν χώρες οι οποίες κάνουν επενδύσεις και οι οποίες προάγουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η Ιταλία.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες να μην υπολογιστούν στην σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ της χώρας του, οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και για την ανοικοδόμηση των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας οι οποίες επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί αποτελούν και έμμεση στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα στις 4 Δεκεμβρίου  με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού πολιτικής ανάλυσης.