Σε ελεύθερη πτώση παραμένει η στερλίνα, με την κατρακύλα να συνεχίζεται στις αγορές για δεύτερη ημέρα, μετά την Παρασκευή, πάντα στον απόηχο του Brexit. Το βρετανικό νόμισμα έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 31 ετών. Τεράστιες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, βουτιά για τις βρετανικές κατασκευαστικές και τις περισσότερες εταιρείες.
Η ισοτιμία στερλίνας δολαρίου είναι στο $1,3214, στα επίπεδα του 1985 δηλαδή, με τις αγορές να… χορεύουν στο ρυθμό του Brexit.
Σημειωτέον ότι η στερλίνα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό 30 ετών και την Παρασκευή.
Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπρον, δεν καθησύχασαν τις αγορές και τους επενδυτές.
Ασφυκτική πίεση δέχονται και οι μετοχές των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών, οι οποίες καταγράφουν περαιτέρω απώλειες σήμερα.
Οι μετοχές των Barclays, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland δέχθηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα υποχωρώντας κατά 11, 9 και 14% αντίστοιχα.
Από το Βατερλώ δεν γλίτωσαν ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη της περιοχής να υποχωρεί πάνω από 5% σήμερα πλησιάζοντας τα επίπεδα που είχε μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011.
Πλήγμα υφίστανται και οι μετοχές άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, όπως των ασφαλιστικών του δείκτη Stoxx Europe 600, οι οποίες μειώθηκαν 4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013. Στο επίκεντρο ήταν οι μετοχές των ιταλικών και των βρετανικών τραπεζών. Στην Ιταλία, η μετοχή της UniCredit μειώθηκε 7,2% και της Intesa 7,6%, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει διάφορες επιλογές πολιτικής για να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας και να εμποδίσει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους.
Στη Βρετανία, οι μετοχές της Royal Bank of Scotland και της Barclays μειώθηκαν πάνω από 10% σε μία συνεδρίαση με ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα, που προκάλεσε αυτόματες διακοπές των συναλλαγών. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, η κρίση επεκτείνεται και στον κατασκευαστικό τομέα με αρκετούς χρηματιστές να εκτιμούν ότι η βιομηχανία ακινήτων της Βρετανίας οδηγείται σε μεγάλο κατήφορο.
Ήδη οι μετοχές των κατασκευαστικών και μεσιτικών γραφείων καταποντίζονται με τον πίνακα να… κοκκινίζει.
