Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια αγγίζει πλέον το εμπόριο προϊόντων-μαϊμού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οπως αποκαλύπτει η έκθεση «Trade in Counterfeit and Pirated Goods: Mapping the Economic Impact», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, οι εισαγωγές πλαστών αγαθών ανήλθαν το 2013 στα 461 δισ. δολάρια ή αλλιώς στο 2,5% των ύψους 17,9 τρισ. δολαρίων συνολικών εισαγωγών του παγκόσμιου εμπορίου.

Η έκθεση, η οποία αναλύει τις περίπου μισό εκατομμύριο κατασχέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τελωνεία σε όλον τον κόσμο, διαπιστώνει ότι το εμπόριο πλαστών προϊόντων αυξήθηκε σε σχέση με το 2008. Τότε μια άλλη μελέτη του ΟΟΣΑ αποτιμούσε το ποσοστό αυτών στο 1,9% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Πλημμύρα από μαϊμούδες

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι πάνω από το 5% των προϊόντων που εισάγονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απομιμήσεις επώνυμων.

Οι απομιμήσεις μπορεί να είναι από τσάντες γυναικείες και αρώματα έως ανταλλακτικά και χημικά προϊόντα. Τα πλέον διαδεδομένα προϊόντα-μαϊμού είναι τα αθλητικά παπούτσια.

Ωστόσο τα τελωνεία έχουν κατασχέσει ακόμη και μπανάνες ή φράουλες-μαϊμού.

Αρκετές φορές -σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΟΣΑ- κάποια από τα προϊόντα-μαϊμού μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανταλλακτικά αυτοκινήτου που σπάνε, φάρμακα που αρρωσταίνουν τους ανθρώπους αντί να τους κάνουν καλά, παιχνίδια που βλάπτουν τα παιδιά, παιδικές κρέμες που δεν προσφέρουν καμιά διατροφική αξία στα παιδιά και ιατρικά εργαλεία που προσφέρουν λανθασμένες αναγνώσεις είναι μερικά από αυτά.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μεγαλύτερος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων στον κόσμο είναι μακράν η Κίνα.

Συγκεκριμένα το 63,2% των κατασχέσεων των τελωνείων -που εξετάστηκαν στην έκθεση- ήταν «μαϊμούδες» κινεζικής προέλευσης.

Από την άλλη πλευρά οι χώρες των οποίων οι επιχειρήσεις είδαν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων τους να παραβιάζονται περισσότερο από τις «μαϊμούδες» είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τα ταχυδρομικά δέματα είναι η κορυφαία μέθοδος αποστολής των πλαστών αγαθών (62% των κατασχέσεων μεταξύ 2011-13), κάτι το οποίο αντανακλά την αυξανόμενη σημασία του ηλεκτρονικού εμπορίου στο διεθνές εμπόριο.

Βρέθηκε ακόμη ότι τα πλαστά προϊόντα ταξιδεύουν προς τη Δύση μέσω σύνθετων διαδρομών από εμπορικούς κόμβους του πλανήτη όπως το Χονγκ Κόνγκ και η Σιγκαπούρη και από εμπορικές ζώνες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.