Εντονες αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η πολιτική συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει δυνατότητα ανταλλαγής εμπορικών προϊόντων, όπως το τυρί, το κρέας, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα -κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται πολύ η Γερμανία, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου οι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία εμπορίου θα πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη, πολλά από τα οποία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Θετική δηλώνει η Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πάνω από 25 χρόνια και ήταν μυστικές. Για την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία υπέγραψε την προκαταρκτική συμφωνία την Παρασκευή, «πρόκειται για μια συμφωνία win-win, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, και από τις δύο πλευρές».
Οπως είπε, «επικεντρωνόμαστε στη δικαιοσύνη και στο αμοιβαίο όφελος. Ακούσαμε τις ανησυχίες των αγροτών μας και λάβαμε μέτρα. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των μέσων διαβίωσής σας. Η EU-Mercosur είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που υπήρξε ποτέ όσον αφορά την προστασία των προϊόντων τροφίμων και ποτών της Ε.Ε. Περισσότερα από 350 προϊόντα της Ε.Ε. προστατεύονται πλέον με γεωγραφική ένδειξη. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά μας πρότυπα για την υγεία και τα τρόφιμα παραμένουν ανέγγιχτα. Οι εξαγωγείς της Mercosur θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με αυτά τα πρότυπα για να έχουν πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. Αυτή είναι η πραγματικότητα μιας συμφωνίας που θα εξοικονομήσει στις εταιρείες της Ε.Ε. εξαγωγικούς δασμούς αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως».
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας λένε ότι με τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, η Ευρώπη χρειάζεται να ανοιχτεί σε νέες αγορές, πριν αυτές «καταληφθούν» από άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα. Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη όμως. Οι αντίθετοι τονίζουν τον κίνδυνο από την έλλειψη κοινών προτύπων για την παραγωγή προϊόντων στην Ε.Ε. και στις χώρες Mercosur, που θα έχει ως συνέπεια και τα προϊόντα από εκεί να είναι πιο φτηνά, κάτι που θα πλήξει τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά και πιθανότατα πιο επιβλαβή για την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Επίσης, πιστεύουν ότι η συμφωνία προωθεί την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ η Ε.Ε. ξεχνάει ότι ο Αργεντινός πρόεδρος Μιλέι έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία για το κλίμα - μεταξύ άλλων.
«Η συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για τους μικρούς αγρότες, τη δημόσια υγεία και τις δεσμεύσεις για το κλίμα. Για άλλη μια φορά, τα κέρδη για τις πολυεθνικές έχουν προτεραιότητα έναντι των ανθρώπων και του πλανήτη. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει - αυτή η συμφωνία πρέπει να σταματήσει!» δήλωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνδικάτα, καταναλωτές, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οικονομολόγοι, αυτόχθονες πληθυσμοί, τοπικοί δήμοι και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν επικρίνει τη συμφωνία, ενώ ήδη περισσότερα από 2 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. έχουν υπογράψει αναφορές που αντιτίθενται σε αυτήν. Επιπλέον, αγρότες στη Γαλλία, στην Πολωνία και στο Βέλγιο έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες και μήνες για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην επιβίωση των οικογενειακών αγροκτημάτων που ήδη υποφέρουν. Η οργάνωση Stop EU-Mercosur, μια συμμαχία άνω των 450 οργανισμών στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, έχει συντάξει μια ολοκληρωμένη και πολύγλωσση λίστα σχετικά με τα πολλά προβλήματα αυτής της τοξικής συμφωνίας.
«Είκοσι πέντε χρόνια μυστικών συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών, παραμερίζοντας τις ανησυχίες του κοινού ξανά και ξανά, οδήγησαν σήμερα σε μια συμφωνία που θα αυξήσει το εμπόριο βόειου κρέατος, φυτοφαρμάκων και πλαστικών, με καταστροφικές επιπτώσεις στον Αμαζόνιο, στο κλίμα και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ντροπή για τους ηγέτες της Ε.Ε. και της Mercosur να προχωρήσουν σε αυτήν την τοξική συμφωνία. Καλούμε όλους τους φορείς χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη και στις χώρες της Mercosur να ακούσουν την ευρεία δημόσια αντίθεση και να καταψηφίσουν τη συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος Εμπορίου της Greenpeace στην Ε.Ε., Λις Κούνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας