Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.9° 13.2°
2 BF
91%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.2° 10.5°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 13.0°
3 BF
74%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.3°
0 BF
76%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.0° 9.4°
1 BF
88%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
6°C
8.1° 6.2°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.8° 13.2°
3 BF
78%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.6° 12.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.4° 14.9°
3 BF
71%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.7° 11.8°
2 BF
88%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
2 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.8° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.0° 12.3°
0 BF
96%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 13.8°
3 BF
87%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.9° 12.2°
2 BF
92%
Καβάλα
Ψιχάλες
12°C
11.6° 10.3°
0 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.5°
0 BF
93%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
8.5° 8.5°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| AP Photo / Jeff Roberson

Σαράντα πέντε φορές πιο τοξικό το νέο Roundup στις ΗΠΑ

Κλείνει τα 50 χρόνια του φέτος και είπε να μας «κεράσει» για τα γενέθλια περισσότερο… δηλητήριο. Ο λόγος για την Bayer και το περιβόητο best seller ζιζανιοκτόνο αυτής Roundup, η δραστική ουσία του οποίου, γλυφοσάτη, κατηγορείται εδώ και χρόνια για καρκινογενέσεις.

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από το διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Friedns of Earth αποκαλύπτει ότι το νέο Roundup που πουλά πλέον η Bayer στους Αμερικανούς καταναλωτές είναι ούτε λίγο ούτε πολύ… 45 φορές πιο τοξικό από το προηγούμενο!

Το ζιζανιοκτόνο Roundup, που εξολοθρεύει σχεδόν ό,τι φυτρώνει στη γη, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά εμπορικά πριν από 50 χρόνια από τη γνωστή για τους μεταλλαγμένους σπόρους της αμερικανική Monsanto, η οποία εξαγοράστηκε το 2018 από την Bayer.

Από τότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φέρεται να έχουν προσβληθεί εξ αιτίας της παρατεταμένης χρήσης και έκθεσής τους στο ζιζανιοκτόνο από το λέμφωμα του Χότζκιν που προσβάλλει το λεμφικό σύστημα και προκαλεί καρκίνο σε όλο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Το 2015 ο Διεθνής Οργανισμος Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απεφάνθη ύστερα από έρευνα ότι η δραστική ουσία του Roundup γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο». Παρά τον κίνδυνο αυτό, η γλυφοσάτη και το Roundup συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον πλανήτη με ευθύνη των κυβερνήσεων που έκαναν... τον Κινέζο. Χαρακτηριστικό της ευρείας χρήσης του ζιζανιοκτόνου είναι ότι σε μια δοκιμή ούρων στις ΗΠΑ η γλυφοσάτη ανιχνεύτηκε στο 80% αυτών!

Υπό το βάρος δεκάδων χιλιάδων αγωγών εναντίον της για πρόκληση καρκίνων και δικαστικών αποφάσεων για καταβολή αποζημιώσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Bayer υποσχέθηκε το 2021 ότι θα αφαιρούσε εντός δύο ετών τη γλυφοσάτη από το Roundup που πουλά στις ΗΠΑ για οικιακή χρήση. Στην Ευρώπη δεν χρειάστηκε αφού οι στρατοί λόμπι της εταιρείας -και συνολικά της χημικής βιομηχανίας- κατάφεραν να βγάλουν ακίνδυνη τη γλυφοσάτη από τις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών και να κερδίσουν νωρίτερα φέτος ύστερα από εισήγηση της Κομισιόν δεκαετή παράταση της χρήσης της.

Στις ΗΠΑ ωστόσο οι Friends of Earth θέλοντας να ελέγξουν πόσο καλά τήρησε η Bayer την παραπάνω υπόσχεσή της, ανέλυσαν από τον περασμένο Ιούνιο έως αυτόν τον Οκτώβριο προϊόντα Roundup που ήταν προς πώληση στα ράφια των δύο μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής ειδών σπιτιού και κήπου Lowe’s και Home Depot.

Διαπίστωσαν ότι σε κάποια από τα προς πώληση Roundup η Bayer δεν τήρησε την υπόσχεσή της καθώς εξακολουθούσαν να περιέχουν γλυφοσάτη. Σε κάποια άλλα που δεν υπήρχε αυτή η ουσία όμως τα πράγματα ήταν χειρότερα καθώς ανιχνεύτηκαν χημικές ουσίες υψηλότερου κινδύνου. Η Bayer είχε αντικαταστήσει τη γλυφοσάτη με συνδυασμό τεσσάρων χημικών ουσιών - fluazifop-P-butyl, triclopyr, diquat dibromide και imazapic, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε.

Ο τέσσερις ουσίες είναι, σύμφωνα με ανάλυση των μελετών ασφάλειας της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), πολύ πιο επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία από τη γλυφοσάτη αν υπάρξει χρόνια έκθεση σε αυτές. Εχουν συνδεθεί με μια ποικιλία βλαβών στην ανθρώπινη υγεία και πιο συγκεκριμένα στα νεφρά, το ήπαρ, στην αναπαραγωγή, τις γεννήσεις και την ανάπτυξη, αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς και φλεγμονές που που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Από τα τέσσερα αυτά τοξικά συστατικά του νέου Roundup ξεχωρίζει μακράν το diquat dibromide. Είναι… 200 φορές πιο τοξικό από τη γλυφοσάτη. Τα νέα συστατικά ενέχουν επίσης μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον. Είναι, κατά μέσο όρο, πιο πιθανό να απειλήσουν τις μέλισσες, τα πουλιά, τα σκουλήκια, τα ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να διασπαστούν στο περιβάλλον και, ως εκ τούτου, είναι πιθανότερο να διεισδύσουν στα υπόγεια ύδατα και να μολύνουν τα ποτάμια και το πόσιμο νερό.

«Εν ολίγοις, το νέο Roundup δεν είναι το παλιό Roundup - είναι χειρότερο», καταλήγουν οι Φίλοι της Γης στην έκθεσή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σαράντα πέντε φορές πιο τοξικό το νέο Roundup στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας