Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.6° 25.8°
3 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.6° 26.3°
3 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.8° 25.5°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.9° 24.9°
2 BF
50%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
30.0° 22.9°
2 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.4° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 24.6°
2 BF
69%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.8° 21.6°
3 BF
78%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 26.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
32.1° 26.6°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.8° 27.5°
4 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 23.3°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
27.7° 23.6°
3 BF
64%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
petrelaio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κρυφός αγωγός» χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων οι χρηματαγορές

Πώς οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συλλέγουν δισεκατομμύρια για τις ρυπογόνες εταιρείες.
Οι ειδικοί της κλιματικής αλλαγής έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων -που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη- ώς το 2050, αυτές θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% αυτή τη δεκαετία. Σε έκθεσή του το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) συμπέρανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, οι πρόσθετες επενδύσεις σε νέα έργα εξόρυξης και προσφοράς ορυκτών καυσίμων θα έπρεπε να κοπούν μαχαίρι. Η επιπλέον ανάπτυξη του ρυπογόνου κλάδου των ορυκτών καυσίμων είναι με άλλα λόγια εντελώς ασύμβατη με τους στόχους της ανθρωπότητας για το κλίμα, οδηγεί ολοταχώς προς την καταστροφή.


Καθώς η κλιματική κρίση δείχνει αυτό το καλοκαίρι ακόμη πιο έντονα τα δόντια της και η αναγκαιότητα για άμεση δράση μεγαλώνει, η πίεση προς τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους περιορίζοντας τη χρηματοδότηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων αυξάνεται. Η πίεση αυτή έχει ήδη οδηγήσει τις τράπεζες σε δεσμεύσεις και αναπροσαρμογή των πιστώσεων σε συνακολουθία με στους στόχους των μηδενικών εκπομπών ώς το 2050. Μεταξύ των τραπεζών που έχουν δεσμευτεί είναι και οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, οι J.P. Morgan Chase, Citi, Wells Fargo, Bank of America, Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Παρά τη δέσμευσή τους αυτές οι έξι κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ συνεχίζουν ωστόσο να είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των ορυκτών καυσίμων. Από το 2016, τη χρονιά που υιοθετήθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, έχουν συνολικά χορηγήσει προς τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της υφηλίου και την επέκτασή τους 433,8 δισ. δολάρια.

Σχεδόν τα 2/3 αυτών των κεφαλαίων παρέχονται στον ρυπογόνο κλάδο εμμέσως, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης και της χρηματοδότησής του από τις κεφαλαιαγορές. Ο ρόλος των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές είναι κομβικός. Δρώντας ως ανάδοχοι εκδόσεων ομολόγων και νέων μετοχών εταιρειών οι τράπεζες ανοίγουν την πόρτα των κεφαλαιαγορών σε αυτές: τις συμβουλεύουν στις εκδόσεις μετοχών και ομολόγων τους, διακρατούν ζωτικής σημασίας πληροφόρηση που τις αφορά και βοηθούν στην προώθηση και την πώληση των τίτλων τους στους επενδυτές κοινοποιώντας τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα ρίσκα.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν δύο βασικές επιλογές χρηματοδότησης, είτε (α) μέσω έκδοσης μετοχών είτε (β) μέσω χρέους. Στην πρώτη περίπτωση πωλούν μετοχές στους επενδυτές που αποκτούν ένα μερίδιό τους και με τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν χρηματοδοτούν την επέκτασή τους, μεταξύ άλλων σε ανθρακωρυχεία, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατασκευή αγωγών και άλλες υποδομές.

Στη δεύτερη περίπτωση οι εταιρείες χρηματοδοτούνται με δύο τρόπους, είτε με απ’ ευθείας δάνεια που παίρνουν από τις τράπεζες είτε με έκδοση ομολόγων που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν και να πουλήσουν στους επενδυτές ως ανάδοχοι οι τράπεζες. Στο σύνολο των κεφαλαίων που αντλούν με τη βοήθεια των τραπεζών οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων από τις αγορές, τα ομόλογα υπερτερούν σημαντικά έναντι των μετοχών.

Ωστόσο όταν μια τράπεζα χορηγεί ένα δάνειο σε μια πετρελαϊκή εταιρεία προκειμένου αυτή να λειτουργήσει μια πετρελαιοπηγή, επί της ουσίας είναι συνυπεύθυνη για τις εκπομπές των αερίων ρύπων που θα προκαλέσει η εκμετάλλευσή της. Οι εν λόγω εκπομπές ονομάζονται χρηματοδοτούμενες και είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της τράπεζας ως πιστωτή. Είναι οι εκπομπές που οι τράπεζες συνήθως δημοσιοποιούν και εντάσσουν στους στόχους μείωσης των εκπομπών τους.

Αποτελούν όμως μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι οι εκπομπές οι οποίες τροφοδοτούνται από τις υπηρεσίες αναδόχου που παρέχει μια τράπεζα. Οταν αυτή αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την πώληση νέων ομολόγων ή μετοχών μια πετρελαϊκής εταιρείας για το άνοιγμα μιας νέας πετρελαιοπηγής, συμβάλλει και στις εκπομπές αερίων που θα προκληθούν.

Πρόσφατη ανάλυση διαπίστωσε ότι από το 2016 έως το 2022 οι παραπάνω έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ διεκπεραίωσαν ως ανάδοχοι την έκδοση νέων ομολόγων και μετοχών αξίας 266 δισ. δολαρίων που αξιοποιήθηκαν για την ανάπτυξη και την επέκταση των 30 μεγαλύτερων εταιρειών ορυκτών καυσίμων του κόσμου. Σε αντίθεση με τους ξένους ανταγωνιστές τους, οι 6 τράπεζες επιδεικνύουν ελάχιστη προθυμία να μειώσουν τη χρηματοδότηση αυτή προς τον ρυπογόνο κλάδο.

Στους στόχους τους μείωσης των εκπομπών αποκρύπτουν τη σημασία του ρόλου τους ως αναδόχου και επιλέγουν να προβάλλουν μόνο τον άμεσο δανεισμό που παρέχουν στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Εως πρόσφατα μόνο οι τρεις -J.P. Morgan Chase, Goldman Sachs, Wells Fargo- περιελάμβαναν τις υπηρεσίες τους ως ανάδοχοι εκδόσεων ομολόγων και μετοχών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στους στόχους μείωσης των εκπομπών. Ωστόσο οι ανεπαρκείς ανακοινώσεις, η έλλειψη στοιχείων και προτύπων καθιστούν δύσκολο να μετρηθεί η πρόοδός τους στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κρυφός αγωγός» χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων οι χρηματαγορές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας