• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.3°C
  4 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  58%
© Yalcinsonat | Dreamstime.com

Οι προετοιμασίες της Μόσχας για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

 • A-
 • A+
Ετοιμάζει την απάντηση της η Ρωσία ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς. Δυσαρέσκεια στην Ουκρανία. Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+ και καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Φόβοι πως στο τέλος το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι καταναλωτές.

Νέα σπίθα έντασης ανάβει η απόφαση των «27» χωρών της ΕΕ, σε συντονισμό με τους G7, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ύστερα από πολλές ζυμώσεις και παζάρια αποφάσισαν πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι που θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

 

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας έρχεται υπό μορφή προειδοποίησης που είναι απόλυτα ξεκάθαρη: Θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν.

Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που έδειξε πως η χώρα κάθε άλλο από απροετοίμαστη είναι. Μάλιστα ανέφερε πως η Μόσχα είχε κάνει προετοιμασίες και εξετάζει πώς θα απαντήσει.

Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διενεργήσει γρήγορα μια ανάλυση της συμφωνίας και μετά θα απαντήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι Βρυξέλλες, μετά την πολιτική απόφαση που πάρθηκε την Παρασκευή, ισχυρίζονται ότι το ανώτατο όριο τιμών έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μειώσει περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο,  η ΕΕ, οι χώρες των G7 και η Αυστραλία (Price Cap Coalition λέγεται ο Συνασπισμός για το πλαφόν) αναμένεται να πλήξουν τα υπερκέρδη της Ρωσίας από το πετρέλαιο, οι πωλήσεις του οποίου αποτελούν το 40% των εσόδων της, κάτι που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια που χρηματοδοτούν (και) την πολεμική της μηχανή.

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν επίσης (άγνωστο πώς) ότι θα βοηθήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας να παραμείνουν σταθερές μέσω της συνέχισης των προμηθειών. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και θα διατηρήσει το ενεργειακό κόστος σταθερό σε μια εποχή που το υψηλό κόστος - ιδιαίτερα οι αυξημένες τιμές των καυσίμων - είναι μια μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κυρώσεις σε όσους «σπάσουν» τη συμφωνία

Οι ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ αλλά και πώς θα λειτουργήσει από την 5η Δεκεμβρίου ο νέος αυτός μηχανισμός. Πρακτικά, εάν ένα σκάφος με σημαία τρίτης χώρας μεταφέρει σκόπιμα ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ θα απαγορεύεται να ασφαλίζουν, να χρηματοδοτούν και να συντηρούν το εν λόγω σκάφος για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών για 90 ημέρες μετά την εκφόρτωση του φορτίου που αγοράστηκε πάνω από το ανώτατο όριο τιμών.

Εάν ένα σκάφος της ΕΕ, όπως ένα σκάφος με σημαία της ΕΕ, παραβιάζει το ανώτατο όριο τιμών, θα υπόκειται σε συνέπειες που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία κάθε κράτους μέλους.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών είναι συνεπώς διττός: να διατηρηθεί η ροή ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλές τιμές στις παγκόσμιες αγορές και να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας ώστε να είναι σε θέση να διεξάγει πόλεμο.

Κι αν οι ναυτιλιακές εταιρείες απλά θα αλλάξουν σημαία;

Τι γίνεται όμως με τον κίνδυνο καταστρατήγησης των κυρώσεων;

Οι κυρώσεις της ΕΕ ισχύουν εντός της δικαιοδοσίας (επικράτειας) της ΕΕ, για τους υπηκόους της ΕΕ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, σε εταιρείες και οργανισμούς που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους - συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των εταιρειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες, καθώς και σε αεροσκάφη ή πλοία που υπάγονται σε κράτη μέλη ή βρίσκονται στη δικαιοδοσία των κρατών μελών.

Η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στη θάλασσα ισχύει για όλα τα πλοία της ΕΕ, δηλαδή για τα πλοία με σημαία της ΕΕ, καθώς και τα πλοία που ανήκουν, ναυλώνονται ή/και χρησιμοποιούνται από εταιρείες ή υπηκόους της ΕΕ. Αυτό θα καλύπτει επίσης τους πράκτορες που ενεργούν για λογαριασμό τους. Η ΕΕ απέχει από την υιοθέτηση κυρώσεων με εξωεδαφική εφαρμογή κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Για το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου, όλες οι χώρες είναι επί του παρόντος καλούνται από την G7 να συμμετάσχουν στον συνασπισμό για το ανώτατο όριο τιμών.

Εάν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν, αυτό σημαίνει ότι συμφωνούν να αγοράζουν πετρέλαιο στην ή κάτω από την ανώτατη τιμή. Αυτό θα επιτρέψει να επωφεληθούν από τις μεταφορές και άλλες συναφείς υπηρεσίες (ασφάλιση και χρηματοδότηση) που παρέχονται από την ΕΕ σε επιχειρήσεις της ΕΕ, καθώς και μια χαμηλότερη τιμή.

Εάν δεν ενταχθούν στον Συνασπισμό, δηλαδή αγοράζουν το πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρουν το πετρέλαιο αυτό στις χώρες αυτές, ούτε να παρέχουν χρηματοδότηση ή ασφάλιση.

Με το ανώτατο όριο τιμών, υπάρχουν σαφή κίνητρα για τη Ρωσία, τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου και την αγορά να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν και οι δύο στόχοι ταυτόχρονα.

Το καρτέλ του πετρελαίου

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς.

Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, που συναντιούνται την Κυριακή υπό την ομπρέλα του ΟΠΕΚ+ και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή τους. Αν αποφασιστεί μείωση της παραγωγής, η οποία κατά συνέπεια θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής, τότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όταν ήδη οι κυρώσεις στο ρωσικό αέριο έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους ενέργειας.

Δυσαρέσκεια στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε το ανώτατο όριο τιμής του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η G7 και η Αυστραλία, εκτιμώντας ότι δεν επρόκειτο για «σοβαρή απόφαση», καθώς το Κίεβο πρότεινε τιμή δύο φορές χαμηλότερη.

«Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη», δήλωσε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτώση 12 μηνών για το πετρέλαιο
Συνεχίζεται η «ελεύθερη πτώση» στις τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό να φτάσουν στα επίπεδα του περσινού Δεκεμβρίου. 
Πτώση 12 μηνών για το πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν μας αγγίζει το πλαφόν λέει το Κρεμλίνο, ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποιεί για αντίμετρα. Αύξηση πάνω από 2,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Δεν μας αγγίζει το πλαφόν λέει το Κρεμλίνο, ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλο «νιετ» από Μόσχα για πωλήσεις ρωσικού αργού με «δυτικό» πλαφόν
Ακόμα κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή η Ρωσία δε θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται στο πλαφόν που αποφάσισαν G7 και Αυστραλία, διεμήνυσε ο πιο στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ενέργεια.
Κι άλλο «νιετ» από Μόσχα για πωλήσεις ρωσικού αργού με «δυτικό» πλαφόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας