• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.9°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  3 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.7°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  7 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  86%
© Mrsash174 | Dreamstime.com

Τι σηματοδοτεί το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

 • A-
 • A+
Ενώ η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου παραμένει πλήρως σε ισχύ, το ανώτατο όριο τιμών θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του παραμένει αυστηρά κάτω από το ανώτατο όριο. Το γεγονός έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία ότι θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά.

Ύστερα από πολλές ζυμώσεις και παζάρια οι «27» της ΕΕ, σε συντονισμό με τους G7, αποφάσισαν πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ όμως η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου παραμένει πλήρως σε ισχύ, το ανώτατο όριο τιμών θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του παραμένει αυστηρά κάτω από το ανώτατο όριο.

 

Όπως συμφωνήθηκε, το πλαφόν θα είναι τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή που έχει το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά, επίπεδο που θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εφόσον η τιμή ανά βαρέλι υπερβαίνει το πλαφόν.

Γιατί πλαφόν

Το ανώτατο όριο τιμών έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μειώσει περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο,  η ΕΕ, οι χώρες των G7 και η Αυστραλία (Price Cap Coalition λέγεται ο Συνασπισμός για το πλαφόν) αναμένεται να πλήξουν τα υπερκέρδη της Ρωσίας από το πετρέλαιο, οι πωλήσεις του οποίου αποτελούν το 40% των εσόδων της, κάτι που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια που χρηματοδοτούν (και) την πολεμική της μηχανή.

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα βοηθήσει παράλληλα τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας να παραμείνουν σταθερές μέσω της συνέχισης των προμηθειών. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και να διατηρήσει το ενεργειακό κόστος σταθερό σε μια εποχή που το υψηλό κόστος - ιδιαίτερα οι αυξημένες τιμές των καυσίμων - είναι μια μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι χώρες της G7 και όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ έλαβαν μια απόφαση που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα έσοδα της Ρωσίας και θα μειώσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. Θα μας βοηθήσει επίσης να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, ωφελώντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν σήμερα υψηλές τιμές πετρελαίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι κυρώσεις σε όσους «σπάσουν» τη συμφωνία

Πρακτικά, εάν ένα σκάφος με σημαία τρίτης χώρας μεταφέρει σκόπιμα ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ θα απαγορεύεται να ασφαλίζουν, να χρηματοδοτούν και να συντηρούν το εν λόγω σκάφος για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών για 90 ημέρες μετά την εκφόρτωση του φορτίου που αγοράστηκε πάνω από το ανώτατο όριο τιμών.

Εάν ένα σκάφος της ΕΕ, όπως ένα σκάφος με σημαία της ΕΕ, παραβιάζει το ανώτατο όριο τιμών, θα υπόκειται σε συνέπειες που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία κάθε κράτους μέλους.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών είναι συνεπώς διττός: να διατηρηθεί η ροή ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλές τιμές στις παγκόσμιες αγορές και να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας ώστε να είναι σε θέση να διεξάγει πόλεμο.

Κι αν οι ναυτιλιακές εταιρείες απλά θα αλλάξουν σημαία;

Τι γίνεται όμως με τον κίνδυνο καταστρατήγησης των κυρώσεων;

Οι κυρώσεις της ΕΕ ισχύουν εντός της δικαιοδοσίας (επικράτειας) της ΕΕ, για τους υπηκόους της ΕΕ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, σε εταιρείες και οργανισμούς που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους - συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των εταιρειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες, καθώς και σε αεροσκάφη ή πλοία που υπάγονται σε κράτη μέλη ή βρίσκονται στη δικαιοδοσία των κρατών μελών.

Η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στη θάλασσα ισχύει για όλα τα πλοία της ΕΕ, δηλαδή για τα πλοία με σημαία της ΕΕ, καθώς και τα πλοία που ανήκουν, ναυλώνονται ή/και χρησιμοποιούνται από εταιρείες ή υπηκόους της ΕΕ. Αυτό θα καλύπτει επίσης τους πράκτορες που ενεργούν για λογαριασμό τους. Η ΕΕ απέχει από την υιοθέτηση κυρώσεων με εξωεδαφική εφαρμογή κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Για το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου, όλες οι χώρες είναι επί του παρόντος καλούνται από την G7 να συμμετάσχουν στον συνασπισμό για το ανώτατο όριο τιμών.

Εάν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν, αυτό σημαίνει ότι συμφωνούν να αγοράζουν πετρέλαιο στην ή κάτω από την ανώτατη τιμή. Αυτό θα επιτρέψει να επωφεληθούν από τις μεταφορές και άλλες συναφείς υπηρεσίες (ασφάλιση και χρηματοδότηση) που παρέχονται από την ΕΕ σε επιχειρήσεις της ΕΕ, καθώς και μια χαμηλότερη τιμή.

Εάν δεν ενταχθούν στον Συνασπισμό, δηλαδή αγοράζουν το πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρουν το πετρέλαιο αυτό στις χώρες αυτές, ούτε να παρέχουν χρηματοδότηση ή ασφάλιση.

Με το ανώτατο όριο τιμών, υπάρχουν σαφή κίνητρα για τη Ρωσία, τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου και την αγορά να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν και οι δύο στόχοι ταυτόχρονα.

 

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν των 60 δολαρίων, που αποφάσισαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η G7 και η Αυστραλία. Το γεγονός έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία ότι θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν μας αγγίζει το πλαφόν λέει το Κρεμλίνο, ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποιεί για αντίμετρα. Αύξηση πάνω από 2,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Δεν μας αγγίζει το πλαφόν λέει το Κρεμλίνο, ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προετοιμασίες της Μόσχας για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Νέα σπίθα έντασης ανάβει η απόφαση των «27» χωρών της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Οι προετοιμασίες της Μόσχας για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη «σέντρα» από το Politico η Ελλάδα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Εκτενές δημοσίευμα αναλύει τον τρόπο που διακινείται ανεμπόδιστα μέχρι σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο και τον ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα και τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.
Στη «σέντρα» από το Politico η Ελλάδα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο ξανά της Ουγγαρίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Εν αναμονή της υιοθέτησης, από τις 27 χώρες της Ε.Ε., του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμπεριλαμβάνει και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Βουδαπέστη κάνει και πάλι «νερά» θέτοντας αυτή τη...
Μπλόκο ξανά της Ουγγαρίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
Ενώ ο επίτροπος Τζεντιλόνι πρόσφερε κάλυψη στην ιταλική ENI, αν και έχει ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρωσικό νόμισμα στην Gazprombank, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιμένει ότι επιτρέπονται μόνο συναλλαγές σε ευρώ ή...
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας