ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ράλι στις αγορές τροφοδότησε χθες ο χαμηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 7,7% σε ετήσια βάση έναντι προβλέψεων ανόδου κατά 7,9% και 8,2% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο.

Ηταν η πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο που ο ετήσιος πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το 8%. Ο ετήσιος ΔΤΚ είχε κορυφωθεί τον περασμένο Ιούνιο στο 9,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981. Ανάλογη επιβράδυνση κατέγραψε τον Οκτώβριο και ο δομικός πληθωρισμός -στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- στο 6,3% από 6,6% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις αγορές, καθώς θεωρήθηκε ως η πρώτη σημαντική ένδειξη εξασθένησης της τρέχουσας ανοδικής τροχιάς των τιμών. Για το ενδεχόμενο αυτό είχε μιλήσει λίγες ημέρες νωρίτερα από την Αίγυπτο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η πιθανότητα αυτή ενισχύει τις ελπίδες της αγοράς για μετριασμό της νομισματικής σύσφιγξης που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι traders ανέβαζαν χθες λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων σε 80% τις πιθανότητες χαμηλότερης αύξησης κατά 0,5% των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίασή της και ολοκλήρωση του τρέχοντος ανοδικού τους κύκλου κάτω από τα επίπεδα του 5%. Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκιά της για 4η συνεχόμενη φορά κατά 0,75% (και συνολικά 6η) την περασμένη εβδομάδα στο εύρος του 3,75%-4%.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, χαρακτήρισε χθες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καλοδεχούμενη ανακούφιση, προειδοποίησε όμως παράλληλα ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε παρατεταμένη μάχη ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό. Οι αγορές ουδόλως πτοήθηκαν πάντως χθες από τα λόγια της.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε μετά το πρώτο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης άνοδο μεγαλύτερη του 3%, ο S&P 500 4,6%, ενώ ο Nasdaq 6,1%. Στην Ευρώπη τα κέρδη για τον Stoxx 600 ξεπέρασαν το 2,7%. Στις αγορές ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου υποχώρησε σχεδόν 30 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 3,8%, ενώ του γερμανικού bund κατά 16 μ.β. στο 2,01%. Το δολάριο υποχώρησε περισσότερο από 1,5% έναντι του ευρώ.