• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 18.7°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.0°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  4 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  81%

Σίτι, το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου

AP Photo/Alastair Grant

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για μπλακ-άουτ τον χειμώνα

 • A-
 • A+

Εφεδρικές γεννήτριες και χαμηλωμένα φώτα είναι κάποια από τα μέτρα που λαμβάνουν κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος και τα δελτία ενέργειας που μπορεί να απειλήσουν το νομισματικό σύστημα της περιοχής.

Οι τράπεζες θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις ρεύματος και τα ΑΤΜ θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, ενώ δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές.

Ο τραπεζικός τομέας προσαρμόστηκε σχετικά εύκολα στα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τηλεργασία, ωστόσο οι διακοπές ρεύματος ή η επιβολή δελτίου στην ενέργεια αποτελούν εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Σύμφωνα με τον Τζιανλούκα Πεσκαρόλι, καθηγητή Επιχειρησιακής Συνέχειας και Ανθεκτικότητας σε Καταστροφές, στο University College του Λονδίνου, ο οποίος έχει ενημερώσει τις αρχές στο Λονδίνο για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος, «το τραπεζικό σύστημα είναι μέρος άλλων συστημάτων. Το κύριο μέλημά μου είναι οι κλιμακωτές επιπτώσεις στην κοινωνία των αστοχιών στα ΑΤΜ ή των συναλλαγών χωρίς μετρητά. Ομοίως, οι εξαρτήσεις που έχουν οι τράπεζες από άλλες υπηρεσίες όπως το διαδίκτυο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η JPMorgan, η οποία απασχολεί χιλιάδες ευρωπαϊκούς κόμβους στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, έχει πραγματοποιήσει προσομοιώσεις διακοπής ρεύματος. Και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, η τράπεζα θα μπορούσε να στραφεί σε γεννήτριες ντίζελ που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις βασικές τοποθεσίες γραφείων σε λειτουργία για αρκετές ημέρες, είπε η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, UniCredit, έκανε δοκιμές επιχειρησιακής ανθεκτικότητας μέσα στο καλοκαίρι, ανέφερε στο Reuters πρόσωπο που έχει γνώση των σχεδίων. Το τελευταίο τεστ ανάκτησης από καταστροφές επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα της επεξεργασίας δεδομένων, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα δύο βασικά κέντρα δεδομένων της τράπεζας είχαν τροφοδοσία από δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η ισχύς του.

Η εταιρεία Euronext, η οποία διαχειρίζεται τα γαλλικά και τα ιταλικά χρηματιστήρια, δήλωσε ότι έχει επαναξιολογήσει τη χρήση της ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες περιλαμβάνουν το καθάρισμα των χώρων γραφείων και την ενοποίηση του προσωπικού σε λιγότερα κτίρια.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα 1.400 κτίριά της στη Γερμανία, για να εξοικονομήσει 4,9 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο - αρκετά για να τροφοδοτήσει περίπου 49.000 λαμπτήρες για μια ώρα. Επίσης, κλείνει το ζεστό τρεχούμενο νερό στις τουαλέτες, προσαρμόζει τις θερμοκρασίες στους χώρους εργασίας, σβήνει όλο τον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό των καταστημάτων της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, θα κλείσει και το σιντριβάνι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της στη Φρανκφούρτη.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών τους. Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αντίστοιχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Prudential Regulation Authority (PRA), κάλεσαν και οι δύο από τα τραπεζικά ιδρύματα να αναπτύξουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες πρέπει να προσδιορίσουν τις «Σημαντικές Επιχειρηματικές Υπηρεσίες» τους και τις μεθόδους επίλυσης των τρωτών σημείων σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές. Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι λίγες εταιρείες είναι προετοιμασμένες για μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος άνω των λίγων ημερών.

Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν από τώρα ρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, με συμφωνίες για συναλλαγές να καταγράφονται αναδρομικά μόλις τα συστήματα επανέλθουν στο διαδίκτυο.

Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, επίσης λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατανάλωση ενέργειας στα περίπου 2.750 υποκαταστήματα, γραφεία και κέντρα δεδομένων που λειτουργεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία, δήλωσε πηγή. Όπως διευκρίνισε, το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «παρακολουθείται στενά» και καλύπτεται από το Σχέδιο Συνέχειας Επιχειρήσεων που ισχύει στην τράπεζα.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Η ασφαλιστική Switzerland's Zurich δήλωσε ότι θα σβήνουν τα γραφεία τη νύχτα και τους «διακοσμητικούς καταναλωτές ενέργειας» όπως τα σιντριβάνια.

Εάν η κρίση επιδεινωθεί, οι πηγές της Switzerland's Zurich λένε ότι θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, τα οποία μπορεί να καταλάβουν οι εργαζόμενοι, αλλά ελπίζουν ότι οι πελάτες δεν θα το κάνουν.

«Τα πρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της ενεργειακής κατάστασης περιλαμβάνουν τη χρήση μόνο ορισμένων ορόφων των κτιρίων και το κλείσιμο ορισμένων υπηρεσιών, όπως το γυμναστήριο των εργαζομένων», είπαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
Σύννεφα απλώνονται πάνω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προβλέψεις για κόστος-«μαμούθ» στο ηλεκτρικό ρεύμα και η «συνταγή» ΔΝΤ
Το κόστος των ακραία υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και επομένως στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται τρομακτικό για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη.
Οι προβλέψεις για κόστος-«μαμούθ» στο ηλεκτρικό ρεύμα και η «συνταγή» ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
To Brexit προκαλεί «αιμορραγία» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου
Περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου λιρών έχουν μεταφερθεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου από χρηματοπιστωτικές εταιρίες εξαιτίας του Brexit ενώ παράλληλα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
To Brexit προκαλεί «αιμορραγία» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία της ΕΚΤ για ντόμινο επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να την οδηγήσει σε δύσκολους δρόμους μετά από μια δεκαετία χαλαρής οικονομικής πολιτικής και τυπώματος...
Ανησυχία της ΕΚΤ για ντόμινο επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
Κοινές αγορές φυσικού αερίου, δυναμικό πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) και ιβηρικό μοντέλο τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Κατάρ προειδοποιεί...
Το 2023, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω της εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου προειδοποίησε, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi.
Το Κατάρ προειδοποιεί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας