• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  13%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 33.8°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 36.5°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 31.0°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.0°C
  4 BF
  10%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  44%

Εργάτης επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις στον αγωγό Γιαμάλ

AP Photo/Sergei Grits, File

Ευρωπαϊκή ντρίμπλα για τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο

 • A-
 • A+

Παραθυράκι για να συνεχίσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου αναζητούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η μία μετά την άλλη μέσω των ενεργειακών εταιρειών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις πληρωμές για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους. Αξιωματούχος της Ε.Ε. επισήμανε ότι «υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών-μελών» και «κανείς δεν θα πληρώσει απευθείας τη Ρωσία με ρούβλια».

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου. Ένας εξ αυτών διευκρίνισε ότι «αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ' αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, όμως η Ε.Ε. δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Τι ζητά η Gazprom

Πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα πληρωμών για το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όπως ζητά η Gazprom, προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών στη Gazprombank, όπου οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια, επιτρέποντας ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές χώρες να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

Σήμερα μέσω της εφημερίδας Financial Times έγινε γνωστό ότι ο αυστριακός όμιλος ενέργειας OMV ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ίδιο θα κάνει και η Ουγγαρία. Χθες, Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι και η ιταλική ENI ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank, ώστε να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΝΙ ζητά καθοδήγηση από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της Ε.Ε. για το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς αυτούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια μέθοδο παράκαμψης των κυρώσεων φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει και η γερμανική Uniper, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, ετοιμάζεται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε ευρώ σε «ρωσική τράπεζα» και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τράπεζα με έδρα την Ευρώπη. Η Uniper δεν εξήγησε πώς ακριβώς θα παρακάμψει την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια, αλλά επισήμανε ότι οι ενέργειές της γίνονται σε συνεννόηση με τη γερμανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, και μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε σήμερα «τεχνικό ζήτημα» την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου (και η Ελλάδα είναι στην ομάδα των χωρών που θα κάνουν πληρωμές στην Gazprom στο 3ο δεκαήμερο το Μαΐου). O Γιάννης Οικονόμου είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά την προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή του ευρώ, με το οποίο πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της».

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε επισήμως την Τετάρτη την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Πολωνίας

Ωστόσο αυτές οι ρυθμίσεις που οδηγούν τεχνηέντως σε παράκαμψη των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, προκάλεσαν την οργή της Βαρσοβίας, που είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν περισσότερο ένθερμα την επιβολή περαιτέρω μέτρων κατά της Ρωσίας.

Η Πολωνή υπουργός Κλίματος, Άνα Μόσκβα, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να απαγορεύσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. «Αυτό που λείπει σήμερα είναι πλήρεις κυρώσεις στο αέριο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα με την Gazprom. Αναμένουμε αυτές τις κυρώσεις», είπε στο πολωνικό δίκτυο Polsat News.

Η Μόσκβα επισήμανε ότι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες της Ε.Ε. που αντιτίθενται περισσότερο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο και ουσιαστικά ζήτησε τιμωρητικά μέτρα εναντίον τους.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις χώρες που πληρώνουν σε ρούβλια και ότι κατά συνέπεια θα σταματήσουν να πληρώνουν σε ρούβλια», είπε, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι επιπτώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία
Την πληροφορία ότι συνολικά δέκα χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει με την «επιταγή» Πούτιν και πλέον αγοράζουν το φυσικό αέριο με ρούβλια, έδωσε στη δημοσιότητα η Ουγγαρία.
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
Ενώ ο επίτροπος Τζεντιλόνι πρόσφερε κάλυψη στην ιταλική ENI, αν και έχει ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρωσικό νόμισμα στην Gazprombank, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιμένει ότι επιτρέπονται μόνο συναλλαγές σε ευρώ ή...
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Ε.Ε., με εμπάργκο στο πετρέλαιο
Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα συζητηθεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους, με στόχο το εμπάργκο στο πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Ε.Ε., με εμπάργκο στο πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η αυστριακή εταιρεία ενέργειας ανοίγει λογαριασμούς σε ρούβλια
Ο αυστριακός όμιλος ενέργειας OMV, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, σύμφωνα με τους Financial Times.
Και η αυστριακή εταιρεία ενέργειας ανοίγει λογαριασμούς σε ρούβλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπρα ντε φερ Ευρώπης - Ρωσίας για ρούβλια και αέριο
Πληρωμές αερίου σε ρούβλια; Ξεχάστε το είναι η απάντηση της Κομισιόν στις ταλαντευόμενες χώρες της Ε.Ε. που είναι έτοιμες να ενδώσουν στη σχετική πίεση του Κρεμλίνου.
Μπρα ντε φερ Ευρώπης - Ρωσίας για ρούβλια και αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις
Σαφές μήνυμα της Κομισιόν σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε το Reuters, την ώρα που ο Πούτιν διαμηνύει πως θα ανακατευθύνει το ρωσικό φυσικό αέριο προς ανατολάς.
Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας