• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 28.8°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%

ExxonMobil, ENL, ΒΡ και Shell κάνουν μπίζνες εδώ και πολλά χρόνια με τις ρωσικές εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και αερίου. Η παρουσία τους εκεί εξηγεί ίσως γιατί μέχρι στιγμής η Ενέργεια έχει εξαιρεθεί από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο συνεχίζουν να ρέουν ανενόχλητα από τα εδάφη της Ουκρανίας, παρά τις συγκρούσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εντιμότατοι πετρελαιο-φίλοι του Πούτιν

 • A-
 • A+

Στις οικονομικές κυρώσεις που η Δύση έχει ανακοινώσει έως σήμερα εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία απουσιάζουν σχεδόν τελείως μέτρα εναντίον του τομέα ενέργειας, δηλαδή της μεγαλύτερης πηγής εσόδων για τη Μόσχα από το εξωτερικό. Εκτός από τα πάγωμα πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 –που είχε προαναγγελθεί από την αμερικανική πλευρά εδώ και καιρό–, επί της ουσίας τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί που θα δυσκόλευε τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και των άλλων κερδοφόρων πρώτων υλών που εξάγει η Ρωσία στη Δύση.

Αντίθετα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνεχίζουν να ρέουν από τους αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή παραδίπλα Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται. Αυτή η τρανταχτή απουσία κυρώσεων αντανακλά σε πρώτο βαθμό τον φόβο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στο ενδεχόμενο απώλειας του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια περίοδο που οι διεθνείς τιμές ίπτανται και η παγκόσμια προσφορά είναι περιορισμένη. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναδεικνύει και το δίλημμα που αυτές αντιμετωπίζουν – αν χτυπήσουν τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρωσίας ζημιώνουν και τα ταμεία των δικών τους πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ ExxonMobil βρίσκεται πάνω από 25 χρόνια στη Ρωσία, διατηρεί γραφεία και στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Η θυγατρική της ENL ελέγχει το 30% της κοινοπραξίας Sakhalin-1 που εκμεταλλεύεται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού Σαχαλίνη στη ρωσική Απω Ανατολή.

H βρετανική ΒΡ, από την πλευρά της, όπως η ίδια υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα της, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία. Exει στρατηγική εταιρική σχέσης με τη Rosneft, στην οποία κατέχει το 19,75% και ελέγχει δυο έδρες στο διοικητικό της συμβούλιο. Μέσω τριών κοινοπραξιών η ΒΡ συνεκμεταλλεύεται με τη Rosneft μια σειρά κοιτασμάτων. Κατέχει το 20% του Taas-Yuryakh στην ανατολική Σιβηρία, που παράγει έως και 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επίσης διατηρεί μερίδιο 49% στην κοινοπραξία Yermak Neftegaz, που σχηματίστηκε το 2016 και πραγματοποιεί έρευνες στη Δυτική Σιβηρία. Συμμετέχει με μερίδιο 49% σε κοινοπραξία εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών του Kharampur με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής και την άντληση και φυσικού αερίου.

Ο ολλανδοβρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell συμμετέχει στην κοινοπραξία Sakhalin-2 την οποία περιγράφει ως ένα από μεγαλύτερα ολοκληρωμένα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Shell κατέχει το 27,5% της κοινοπραξίας η οποία ελέγχεται από την Gazprom. Το έργο περιλαμβάνει τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες, μία χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας, 300 χιλιόμετρα υπεράκτιων αγωγών και 1.600 χιλιόμετρα χερσαίων αγωγών, έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου και μία μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Sakhalin-2 είναι υπεύθυνη για το 4% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, μετά το προχθεσινό άλμα στα 105 δολάρια, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάθετα προσεγγίζοντας χθες το απόγευμα επίπεδα κοντά στα 97,5 δολάρια. Η πτώση αυτή, λίγο πριν οι Ρώσοι στρατιώτες μπουν στο Κίεβο, «μύριζε» κλείδωμα κερδών από τις «δυνάμεις της αγοράς». Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη τα κέρδη άγγιξαν λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης το 2,7% ενώ και η Wall Street ξεκίνησε με άνοδο 1,1%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
Ενώ η Ευρώπη έχει αυτοπαγιδευτεί στο παιχνίδι των κυρώσεων, το Πεκίνο αυξάνει τη ροή μαύρου χρυσού από τη Ρωσία, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις διεθνείς, ενώ μειώνει τις προμήθειες από το Ιράν.
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Φινλανδία
Η Φινλανδία, που δεν δέχτηκε να πληρώσει σε ρούβλια, είδε τη ροή του ρωσικού αερίου να διακόπτεται σήμερα το πρωί, αφού η Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές.
Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Φινλανδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
Ενώ ο επίτροπος Τζεντιλόνι πρόσφερε κάλυψη στην ιταλική ENI, αν και έχει ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρωσικό νόμισμα στην Gazprombank, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιμένει ότι επιτρέπονται μόνο συναλλαγές σε ευρώ ή...
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκληρό παζάρι στην Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο – Έκτακτα σχέδια από Βερολίνο
Με βέτο απειλεί η Ουγγαρία σε ενδεχόμενο εμπάργκο • Αντιδράσεις κι από άλλες χώρες • Ετοιμασίες Γερμανίας για αιφνίδια διακοπή παροχής ρωσικού αερίου
Σκληρό παζάρι στην Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο – Έκτακτα σχέδια από Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ: Η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων
Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν πως η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί σαφή παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
ΕΕ: Η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας