Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέγραψε πέρυσι το παγκόσμιο χρέος λόγω πανδημίας και της βαθιάς ύφεσης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύτηκε το 2020 στο ιλιγγιώδες ποσό των 226 τρισ. δολαρίων. Αυξήθηκε, συγκεκριμένα, κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 256% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπεύθυνος για πάνω από τη μισή αύξηση ήταν ο δανεισμός των κυβερνήσεων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στο 99% του ΑΕΠ, που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Ανάλογο ρεκόρ κατέγραψε και το ιδιωτικό χρέος από τις εταιρείες πλην χρηματοπιστωτικού τομέα και τα νοικοκυριά.

Η άνοδος ήταν πιο εντυπωσιακή στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το δημόσιο χρέος προσέγγισε το 124% του ΑΕΠ από περίπου 70% που ήταν το 2007, λίγο πριν από το παγκόσμιο κραχ. Στην ίδια περίοδο η άνοδος του ιδιωτικού χρέους ήταν πιο μικρή, στο 178% του ΑΕΠ από το 164% αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 40% του συνολικού παγκόσμιου χρέους και είναι το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η συσσώρευση του δημόσιου χρέους από το 2007 ήταν κυρίως απόρροια των δύο μεγάλων οικονομικών κρίσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις, πρώτα με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στη συνέχεια με την πανδημία του Covid-19. Προειδοποιεί ότι το επικείμενο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους και τις ανησυχίες για τη διαχείρισή του στις υπερχρεωμένες χώρες.
«Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί, ειδικά σε χώρες ευάλωτες λόγω του υψηλού τους χρέους. Ορισμένες χώρες –ιδίως εκείνες με υψηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ή έκθεση στην αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών– ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν ταχύτερα προκειμένου να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και να αποτρέψουν πιο ενοχλητικές δημοσιονομικές δυσχέρειες», υπογραμμίζει… Ωχ!
