• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%

Η Starship Technologies κατασκευάζει ρομπότ και συνεργάζεται με εστιατόρια και καταστήματα. Πρόσφατα πραγματοποίησε τη δισεκατομμυριοστή παράδοση από έναν στόλο που ξεπερνά τα 1.000 ρομπότ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται τα... ντελιβερο-ρομπότ

 • A-
 • A+
Οι ερευνητικές προσπάθειες είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια, όμως η πανδημία, οι ελλείψεις προσωπικού και η αυξανόμενη προτίμηση για ανέπαφες παραδόσεις επιτάχυναν την εμπορική χρήση τους, καθώς το κόστος ενός φτηνού ντελιβερο-ρομπότ που κινείται στα πεζοδρόμια εκτιμάται σήμερα στα 5.000 δολάρια ή και λιγότερo.

Ούτε καν ως ντελιβεράς δεν θα μπορεί να βρει δουλειά στο μέλλον ένας άνεργος. Σαν να μην έφταναν οι ραλίστες οδηγοί που τους σκοτώνουν στην άσφαλτο, τα αφεντικά και οι πλατφόρμες του διαδικτύου που τους κλέβουν ασύστολα και τους ταλαιπωρούν, οι διανομείς έτοιμου φαγητού καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και τα ρομπότ.

Εκατοντάδες μικρά ρομπότ, μερικά με ύψος που μόλις μετά βίας φτάνει τα γόνατα ενός ανθρώπου, ικανά να μεταφέρουν έως και τέσσερις μεγάλες πίτσες, διασχίζουν αυξανόμενα τις πανεπιστημιουπόλεις και τα πεζοδρόμια κάποιων πόλεων σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες περιοχές του πλανήτη, κλέβοντας όλο και περισσότερο διαδρομές και μεροκάματα από τους διανομείς. Οι διανομές φαγητού με ρομπότ δοκιμάζονταν από τις επιχειρήσεις αρκετά πριν χτυπήσει την ανθρωπότητα ο κορονοϊός. Η πανδημία, οι ελλείψεις προσωπικού και η αυξανόμενη προτίμηση για ανέπαφες παραδόσεις επιτάχυναν όμως τη χρήση τους.

Η Starship Technologies κατασκευάζει ρομπότ και συνεργάζεται με εστιατόρια και καταστήματα. Πρόσφατα πραγματοποίησε τη δισεκατομμυριοστή παράδοση από έναν στόλο που ξεπερνά τα 1.000 ρομπότ

Η Starship Technologies, μια εταιρεία που κατασκευάζει ρομπότ και συνεργάζεται με εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, πραγματοποίησε πρόσφατα τη δισεκατομμυριοστή παράδοση φαγητού. Από 250 ρομπότ το 2019, ο στόλος της σήμερα ξεπερνά τα 1.000, ενώ πολύ σύντομα θα προσθέσει εκατοντάδες ακόμη σε αυτόν. Τα ρομπότ της διανέμουν σήμερα φαγητό σε 20 πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ και σε λίγο καιρό θα διασχίζουν ακόμη 25. Κινούνται επίσης παραδίδοντας φαγητό στα πεζοδρόμια κάποιων αστικών περιοχών της Βρετανίας, της Καλιφόρνιας, του Μαϊάμι αλλά και του Ταλίν της Εσθονίας.

Στη χρήση των ρομπότ επενδύουν όμως αυξανόμενα και παραδοσιακές εταιρείες παράδοσης φαγητού που χρησιμοποιούν κυρίως οδηγούς. Η αμερικανική Grubhub ξεκίνησε πρόσφατα συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Yandex για την ανάπτυξη 50 ρομπότ στην πανεπιστημιούπολη του Οχάιο στο Κολόμπους, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί σε περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις σύντομα. Ας σημειωθεί ότι οι παραγγελίες παράδοσης φαγητού στο σπίτι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 66% στο 12μηνο Ιουνίου 2020-Ιουνίου 2021, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή και μετά την πανδημία καθώς ο κόσμος έχει αρχίσει να συνηθίζει.

Χειριστές

Τα ρομπότ που παραδίδουν φαγητό δεν είναι όλα τα ίδια. Κάποια έχουν για παράδειγμα τέσσερις ρόδες ενώ κάποια άλλα έξι. Στο σύνολό τους ωστόσο χρησιμοποιούν κάμερες, αισθητήρες, GPS και μερικές φορές σαρωτές λέιζερ για την πλοήγηση στα πεζοδρόμια ή για να διασχίσουν τους δρόμους αυτόνομα. Απομακρυσμένοι χειριστές παρακολουθούν την πορεία τους από κάμερες, ωστόσο σπάνια παρεμβαίνουν για να πατήσουν φρένο ή να τα στρίψουν προκειμένου να αποφύγουν τυχόν εμπόδια. Οταν τα ρομπότ φτάνουν στον προορισμό τους, οι πελάτες πληκτρολογούν έναν κωδικό στα τηλέφωνά τους προκειμένου να ανοίξει το καπάκι και να παραλάβουν το φαγητό.

Το ανθρωποειδές της Agility Robotics υιοθετήθηκε ήδη από τη Ford για την επόμενη γενιά ελαφρών αυτόνομων Van που... παραδίδουν πακέτα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Τα ρομπότ έχουν πάντως και μειονεκτήματα που περιορίζουν την ευρεία χρήση προς το παρόν. Είναι κατ’ αρχάς ηλεκτρικά και γι’ αυτό πρέπει να επαναφορτίζονται τακτικά. Επίσης είναι αργά, κινούνται με λίγο πάνω από 8 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ευρύτερα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν μόνο σε μια μικρή, προ-χαρτογραφημένη περιοχή. Είναι επίσης άκαμπτα. Ενας πελάτης, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ζητήσει από ένα ρομπότ να αφήσει το φαγητό έξω από την πόρτα του. Τέλος, η κίνησή τους σε μεγάλες πόλεις με πολυσύχναστα πεζοδρόμια, όπως η Αθήνα, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, τουλάχιστον για την ώρα είναι απαγορευτική.

Αντίθετα η χρήση των ντελιβερο-ρομπότ θα μπορούσε να επεκταθεί με μεγάλη επιτυχία σε πανεπιστημιουπόλεις, οικοδομικά συγκροτήματα με γραφεία επιχειρήσεων ή σε καινούργιες κοινότητες που έχουν μεγάλα πεζοδρόμια. Εκεί η χρήση τους συμφέρει τις εταιρείες διανομής έναντι των οδηγών. Το κόστος ενός φτηνού ντελιβερο-ρομπότ που κινείται στα πεζοδρόμια εκτιμάται σήμερα στα 5.000 δολάρια ή και λιγότερο. Την ίδια στιγμή οι ετήσιες αμοιβές ενός μέσου οδηγού για παράδειγμα της Grubhub στο Οχάιο ανέρχονται στα 47.650 δολάρια. Η διαφορά είναι τεράστια. Γι’ αυτό και θα επισπεύσει τη μετάβαση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρηχά νερά για την Ευρώπη τη διετία 2023-2024 βλέπει ο ΟΟΣΑ
Αν και θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί την επόμενη διετία σε ρηχά νερά καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.
Ρηχά νερά για την Ευρώπη τη διετία 2023-2024 βλέπει ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 8 δισ. δολάρια οι απώλειες από το FTX
Οι συνολικές απώλειες για τους περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες και επενδυτές του FTX έχουν εκτιμηθεί μέχρις στιγμής χονδρικά στα 8 δισ. δολάρια και το καίριο ερώτημα είναι πώς θα αποζημιωθούν.
Στα 8 δισ. δολάρια οι απώλειες από το FTX
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρίζουν οι αγορές για τη μείωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Ισχυρή άνοδος στη Wall Street που επενδύει στην πιθανότητα να έχει κορυφωθεί η πληθωριστική κρίση και στην ελπίδα ότι θα χαλαρώσει ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.
Πανηγυρίζουν οι αγορές για τη μείωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πράσα;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε το Ριάντ ότι εξανάγκασε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής τους και ότι επί της ουσίας «κάνει πλάτες» στη Ρωσία».
Στα πράσα;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 31 τρισ. δολάρια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
Ο δανεισμός της υπερδύναμης προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας αύξησε το χρέος της κατά 8 τρισ. δολ. από τις αρχές του 2020. Η αλματώδης άνοδος των επιτοκίων...
Πάνω από 31 τρισ. δολάρια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας