• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.4°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.2°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H ενεργειακή «πολιορκία» των Βρυξελλών από τη βιομηχανία και τα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι

 • A-
 • A+
Η διακήρυξη των 19 μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της Ε.Ε., οι διφορούμενες παράλληλες εκκλήσεις των επιχειρηματικών συνδέσμων της βιομηχανίας... ολίγον υπέρ και ολίγον κατά της γρήγορης πράσινης μετάβασης και η απαίτηση για κρατική επιδότηση της βιομηχανίας με φτηνό πράσινο ρεύμα.

Αν μέχρι σήμερα οι ηγέτες των «27» της Ε.Ε., που από χθες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα τους την ενεργειακή κρίση, έχουν μείνει μάλλον ασυγκίνητοι με την αγωνία εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών για αβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα με την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής ελίτ της Ευρώπης ίσως τους ταρακουνήσει.

Πρακτικά, διαμορφώνεται μια ιδιότυπη συμμαχία των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ενέργειας από τη μια πλευρά και των μεγαλύτερων καταναλωτών από την άλλη, δηλαδή των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που πιέζουν για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι είναι πλέον όχι αφανής αλλά κυρίαρχος και απαιτητικός παράγοντας του παζαριού.

Ουσιαστικά, ο σκληρός πυρήνας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, απαξιώνοντας εμμέσως την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε η Κομισιόν, λέει στους ηγέτες της Ε.Ε. «μη σηκωθείτε από το τραπέζι αν δεν πάρετε αποφάσεις». Τι αποφάσεις; Τα μέτρα που εισηγούνται έχουν τις αντιφάσεις τους, αλλά συμπυκνώνονται βασικά σε δύο: Πρώτον, μην πειράζετε την απελευθέρωση-απορύθμιση της ενεργειακής αγοράς. Και δεύτερον, επιδοτήστε με φτηνό «πράσινο» ρεύμα τη μεγάλη βιομηχανία για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Και σε αυτό υπάρχει ένας υποδόριος εκβιασμός.

Ας τα δούμε με τη σειρά.

Οι εταιρείες ρεύματος

Πρώτες οι ενεργειακές βιομηχανίες, οι 19 μεγαλύτερες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η υπό πώληση ΔΕΗ (Edf, Edp, Latvenergo, Vattenfall, Aspo, Iberdrola, Igrnitis, Orsted, SSE, ΑΗΚ, electrica, Fortum, Statkraft, Enel, Verbund, Slovenské elektrárne, Enefit, Hse και ΔΕΗ), στις 14 Οκτωβρίου έστειλαν επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοί τους «προς τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών» για τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Αναφέρουν ότι υποστηρίζουν την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων από την ενεργειακή φτώχεια (χωρίς να λένε ωστόσο τι κάνουν οι ίδιοι για τις αυξημένες τιμές ρεύματος), αλλά προειδοποιούν να αποφευχθούν «κοντόφθαλμα μέτρα που αντιβαίνουν στο νομικό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ε.Ε., θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και βλάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών»…

Ζητούν να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, ενώ με την εκτόξευση των χονδρικών τιμών ρεύματος δεν βλέπουν πρόβλημα, αντιθέτως υποστηρίζουν ότι «η τρέχουσα τιμή χονδρικής αντικατοπτρίζει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης» (αλήθεια, τι άλλαξε ακριβώς από πέρσι σε αυτή την ισορροπία που να δικαιολογεί τον διπλασιασμό της τιμής;).

Γενικώς δεν θέλουν με τίποτα να πειραχτεί το σύστημα των χρηματιστηρίων ενέργειας, μέσω του οποίου η μέση τιμή έχει διπλασιαστεί από πέρσι και τώρα περνά στους λογαριασμούς στων νοικοκυριών. Τι προτείνουν οι εταιρείες ενέργειας;

● Δραστική μείωση των φόρων και τελών στους λογαριασμούς ρεύματος που αντιπροσωπεύουν περίπου το 41% της τιμής, αυξημένοι 29% την τελευταία δεκαετία.

● Πλήρη εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια, αλλά με «ξεκλείδωμα της ευελιξίας στην πλευρά της ζήτησης, κυρίως υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», ώστε οι καταναλωτές να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις των τιμών.

● Επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και τις ΑΠΕ, αλλά με «εξάλειψη των εμποδίων στις αδειοδοτήσεις».

● Επιτάχυνση και ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης (τύπου «Εξοικονομώ»), γιατί «η φτηνότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε».

● Διευκόλυνση των επενδύσεων για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050, αλλά με «πρόσθετα μέσα αντιστάθμισης των κινδύνων» της ενεργειακής μετάβασης, αναφορά που παραπέμπει κυρίως στο φυσικό αέριο.

Οπως διαπιστώνει κανείς, δεν υπάρχει ο παραμικρός υπαινιγμός σε προσπάθεια απορρόφησης των αυξήσεων στις τιμές από τις εταιρείες ηλεκτρισμού, που μια χαρά βολεύονται από την καθημερινή κερδοσκοπία στη χονδρική τιμή.

Η συμμαχία των «10»

Το δεύτερο «γράμμα» που έχουν μπροστά τους από χθες οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. ήρθε από τις 10 ευρωπαϊκές οργανώσεις ενεργοβόρων επιχειρηματικών κλάδων. Πρόκειται για τις Cefic (Ευρωπαϊκή Χημική Βιομηχανία), Cepi (βιομηχανία χαρτιού), Cerame-Unie (κεραμική βιομηχανία), COGEN Europe (συμπαραγωγή ενέργειας και θέρμανσης), European Aluminium, EXCA (παραγωγή πηλού), Glass Alliance Europe (παραγωγή γυαλιού), IFIEC Europe (διεθνής ομοσπονδία επιχειρήσεων καταναλωτών ενέργειας), SolarPower Europe (φωτοβολταϊκά) και WindEurope (αιολικά).

Αφού υπενθυμίζουν ότι αντιπροσωπεύουν τα «θεμέλια κρίσιμων στρατηγικών τομέων της παραγωγικής αλυσίδας» και ότι απασχολούν 2,6 εκατ. άτομα, διακηρύσσουν ότι «οι προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η ζωτική δύναμη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας». Υποστηρίζουν μεν τους στόχους για κλιματικά ουδέτερη Ε.Ε. έως το 2050, αλλά προειδοποιούν ότι οι «επίμονα και υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας απειλούν την ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να συνεχίσει την παραγωγή και να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια παγκόσμια αγορά… Ο μόνιμος αντίκτυπος της τρέχουσας κρίσης είναι βαθιά ανησυχητικός. Κινδυνεύει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», λένε σε δραματικούς τόνους και καλούν τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν -δηλαδή να επιδοτήσουν- φτηνές ΑΠΕ για τη βιομηχανία. Αλλιώς, τι θα συμβεί; Το αφήνουμε στη φαντασία σας, αν και μια απάντηση δίνει το τρίτο «γράμμα» προς τους ηγέτες των «27» της Ε.Ε., που ακολουθεί.

Η βαριά βιομηχανία: Στην τρίτη επιστολή-μανιφέστο

Στην τρίτη επιστολή-μανιφέστο βρίσκουμε τις υπογραφές αρκετών από τις επιχειρηματικές ενώσεις της προηγούμενης επιστολής, αλλά και μερικές ακόμη, όπως Cembureau (τσιμεντοβιομηχανία), European Lime Association (άσβεστος), Euroalliages (παραγωγή σιδηροκραμάτων), Eurometaux (μεταλλουργία), Euromines (ορυχεία), Eurofer (παραγωγή σιδήρου) και Fertileizers Europe (λιπάσματα).

Αυτή η δεύτερη συμμαχία των «11» (μαζί με τις ενώσεις του αλουμινίου, του γυαλιού, του πηλού και των κεραμικών υλικών) απαιτεί περίπου τα ίδια με τον συνασπισμό των «10», αλλά είναι λιγότερη ευγενική. Αφού ρίχνουν μια μπηχτή για τη μείωση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και πυρηνικά, τονίζουν ότι οι ενεργοβόρες εταιρείες που εκτίθενται περισσότερο στις αυξήσεις τιμών «αναγκάστηκαν να αντιδράσουν περιορίζοντας ή κλείνοντας προσωρινά τις μονάδες» (κι εδώ υπάρχει ένα μείγμα προειδοποίησης και απειλής) και επισημαίνουν ότι οι υψηλές τιμές με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επεκτείνονται όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Και η «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Κάτι λέει, αλλά «η άνευ προηγουμένου κρίση απαιτεί πρόσθετες, επείγουσες πρωτοβουλίες». Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι, λοιπόν;

● Στενό μηχανισμό παρακολούθησης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

● Να αποφευχθούν βίαιες αυξήσεις στις τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα.

● Να προωθηθούν μακροπρόθεσμες εταιρικές συμφωνίες αγοράς ενεργειακής ισχύος και να διευκολυνθεί η πρόσβαση της βιομηχανίας σε καθαρή ενέργεια, αλλά σε προβλέψιμες τιμές.

● Να «ανταμειφθεί επαρκώς» η βιομηχανία για τη συμβολή της στη σταθερότητα του δικτύου ενέργειας.

● Και να διευκολυνθεί -προφανώς και χρηματοδοτικά- στον ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Οπως διαπιστώνει κανείς, αν οι ηγέτες των «27» ή οι υπουργοί Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα πάρουν υπόψη τις πιέσεις των επιχειρηματικών λόμπι, δύσκολα θα περισσέψουν μέριμνα και μέτρα για τα εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπροστά σε έναν δύσκολο και πανάκριβο ενεργειακά χειμώνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2... παγώνει την Ευρώπη
Θυγατρική υπό το γερμανικό Δίκαιο καλείται να συστήσει η Gazprom για το γερμανικό τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού της Βαλτικής ● Αλμα στα 91 ευρώ τη μεγαβατώρα κατέγραψε η τιμή του αερίου.
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2... παγώνει την Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάσμα Βορρά-Νότου και για την ενέργεια
Σκληρή συζήτηση με ένταση και αντεγκλήσεις πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών χθες στις Βρυξέλλες με τις χώρες να διαφωνούν για τον τρόπο που πρέπει να γίνει η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.
Χάσμα Βορρά-Νότου και για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»
Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συνυπογράφουν διακήρυξη υπέρ μιας «ομοσπονδίας (υπολογιστικών) νεφών» στην Ενωση και το γεγονός χαιρέτισαν η Κομισιόν και η γερμανική προεδρία της...
«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι των Βρυξελλών η ισπανική πρόταση για μείωση του ενεργειακού κόστους
Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία με κοινή πρόταση που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο τραπέζι των Βρυξελλών η ισπανική πρόταση για μείωση του ενεργειακού κόστους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ενεργειακή κρίση στο τραπέζι της Ε.Ε. μετά την άρνηση των 9 για παρεμβάσεις
Η κρίση των τιμών της ενέργειας ξανά στο προσκήνιο ● Εκτακτη συνεδρίαση σήμερα των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ● Αντίθετες 9 χώρες σε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.
Η ενεργειακή κρίση στο τραπέζι της Ε.Ε. μετά την άρνηση των 9 για παρεμβάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας