• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  90%

Περίπου 1,5 εκατ. διαμερίσματα αξίας 200 δισ. δολαρίων, από αυτά που φαίνονται στη διαφήμιση και έπρεπε να παραδοθούν τον Ιούνιο, παραμένουν ημιτελή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανατομία μιας κινεζικής φούσκας

 • A-
 • A+
Υπό απειλή κατάρρευσης και με οφειλές άνω των 260 δισ. δολαρίων, ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Evergrande «φεσώνει» χιλιάδες κατόχους ομολόγων και αδυνατεί να παραδώσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. κατοικίες στους αγοραστές τους ● Η «εξέγερση» των επενδυτών και η εύγλωττη σιωπή της ηγεσίας της Κίνας.

 

«Η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός», διακήρυξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στα μέσα Αυγούστου, μιλώντας σε κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου πρόβαλε ως ουσιαστική προϋπόθεση του «σοσιαλισμού» τη συλλογική ευημερία.

Σε όσους αναρωτήθηκαν αν αυτό ήταν η προαναγγελία μιας βίαιης αναδιανομής του πλούτου από τους ζάμπλουτους της ιλιγγιώδους κινεζικής ανάπτυξης στους φτωχούς και καρτερικούς συντελεστές της, η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι»: η ιδιωτική οικονομία έχει συμβάλει στο 60% της αύξησης του ΑΕΠ εδώ και τέσσερις δεκαετίες και στο 90% των θέσεων εργασίας, ως εκ τούτου η ιδιοκτησία είναι απαραίτητο συστατικό της συλλογικής ευημερίας και επομένως ιερή. Και αναμφισβήτητα στον σκληρό πυρήνα και της ιδιοκτησίας και της ευημερίας βρίσκεται η κατοικία, το όνειρο εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων που συνωστίζονται στις τεράστιες μεγαλουπόλεις και βιομηχανικές ζώνες.

Εδώ και μήνες, εκατομμύρια μελλοντικοί ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά και χιλιάδες επενδυτές του real estate στην Κίνα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Και αναρωτιούνται αν η ηγεσία της Κίνας προτίθεται να αποδείξει τη συνέπεια των διακηρύξεών της. Ο γιγάντιος όμιλος Evergrande, δεύτερος σε μέγεθος όμιλος ακινήτων στην Κίνα και στην 122η θέση στον κόσμο σε έσοδα και αξία ενεργητικού σύμφωνα με το Fortune, απειλείται με χρεοκοπία.

Και οι μεν πελάτες του φοβούνται ότι θα χάσουν και τις προκαταβολές και τα διαμερίσματα που έχουν αγοράσει, οι δε επενδυτές - κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας, ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Χθες μάλιστα συνέβη το ασυνήθιστο για την Κίνα, εξαγριωμένοι επενδυτές να πολιορκήσουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Σεντζέν απαιτώντας εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν για τα ομόλογα που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν. Ενα σχέδιο σταδιακής εξόφλησης σε βάθος διετίας – 10% τώρα και δόσεις 10% ανά τρίμηνο- που τους παρουσίασε η εταιρεία μάλλον ενίσχυσε την ανησυχία και τον θυμό τους.

Καταγγελίες

Πέραν της χθεσινής διαδήλωσης, στη «Λαϊκή Ημερησία», την επίσημη εφημερίδα του Κ.Κ. Κίνας, εκατοντάδες μικροεπενδυτές, μέτοχοι και αγοραστές ακινήτων της Evergrande έχουν εδώ και μήνες ανοίξει φόρουμ καταγγελιών, απαιτώντας παρέμβαση της ηγεσίας. Ωστόσο, οι πιο καχύποπτοι καταλογίζουν στην κινεζική ηγεσία συνενοχή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για σταδιακή αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων, που έχει πάρει διαστάσεις φούσκας. Το βασικό εργαλείο πίεσης ήταν η αυστηροποίηση των όρων πρόσβασης των κατασκευαστικών ομίλων στον τραπεζικό δανεισμό.

Η Evergrande έχει δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών ύψους 300 δισ. δολαρίων, καθώς οι πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οφειλές της. Βεβαίως, η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ διέψευσε ότι επίκειται πτώχευσή της, αλλά προειδοποίησε ότι η πτώση των πωλήσεών της θα συνεχιστεί και αυτόν τον μήνα επιδεινώνοντας την ταμειακή της ρευστότητα. Κατηγόρησε μάλιστα για την εξέλιξη «συστηματικές αρνητικές αναφορές των ΜΜΕ», υπονοώντας έναν υπόγειο πόλεμο από ανταγωνιστές της ή και από την κρατική ηγεσία της Κίνας.

Το Δ.Σ. της εταιρείας όρισε συμβούλους να εισηγηθούν ένα σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του ομίλου και λύσεις για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας. Η μετοχή της εταιρείας έχασε χθες πάνω από 11%, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει 75%. Οι εξελίξεις έχουν παρασύρει και τις θυγατρικές της, ανάμεσά τους και εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων που ο όμιλος την προωθεί για πώληση, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ενώ παρέσυραν σε πτώση 1,21% το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Πέραν του προβλήματος του χρέους της, η Evergrande είναι εκτεθειμένη και στους αγοραστές των ακινήτων της. Περίπου 1,5 εκατ. ακίνητα που έπρεπε να παραδοθούν τον Ιούνιο, αξίας 200 δισ. δολαρίων, παραμένουν ημιτελή λόγω αδυναμίας του ομίλου να πληρώσει τους εργολάβους. Ετσι, η Evergrande, εκτός από «αποθετήριο» ενός τεράστιου όγκου γιαπιών, κινδυνεύει να πολλαπλασιάσει το χρέος της καθώς είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει τις υποθήκες των στεγαστικών δανείων που πήραν οι πελάτες της.

Η Evergrande είναι η δεύτερη σε έσοδα εταιρεία real estate στην Κίνα (79 δισ. δολάρια το 220) και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 150 δισ. δολαρίων. Εχει 123.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε 280 πόλεις της Κίνας. Εχει επίσης την ποδοσφαιρική ομάδα της Γκουανγκτζού, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τουριστικά πρακτορεία, συμπλέγματα ψυχαγωγίας, μονάδες υγείας, ΜΜΕ, ασφαλιστική εταιρεία κ.ά. Εδρα της είναι η Σεντζέν, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, αν και η εταιρεία- ομπρέλα (holding) είναι εγκατεστημένη στα νησιά Κέιμαν, προφανώς για τους γνωστούς λόγους φοροαποφυγής, που ίσως είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η ηγεσία της Κίνας δεν ανέχεται πλέον την πληθωρική αλλά και προβληματική δραστηριότητα της 25χρονης εταιρείας, αλλά και πιθανά μια εξήγηση της υπερχρέωσής της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το φόβο της Evergrande ζουν οι επενδυτές - Σε στάση αναμονής το Πεκίνο
Οι αγορές προσμένουν πιθανή παρέμβαση διάσωσης από το Πεκίνο, προκειμένου να ανακοπούν τυχόν επιπτώσεις ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία.
Με το φόβο της Evergrande ζουν οι επενδυτές - Σε στάση αναμονής το Πεκίνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα απειλή χρεοκοπίας στην κινεζική αγορά ακινήτων
Ο δείκτης των εταιρειών ακινήτων στο χρηματιστήριο της Σανγκάης έπεσε 3%, ενώ σχετικά μικρή (-0,34%) ήταν η επίδραση της εξέλιξης στον γενικό δείκτη του κινεζικού χρηματιστηρίου.
Νέα απειλή χρεοκοπίας στην κινεζική αγορά ακινήτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δίνη της Evergrande οι αγορές
Η σιωπή του Πεκίνου για το αν έχει πρόθεση διάσωσης του κινεζικού κολοσσού ακινήτων προκαλεί κύματα ανησυχίας σε Ευρώπη και Κίνα και διεθνές ντόμινο πτώσης στα χρηματιστήρια.
Στη δίνη της Evergrande οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πειραγμένες» αξιολογήσεις υπέρ της Κίνας
Εμπλοκή τής νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαπιστώνει έκθεση ανεξάρτητης νομικής εταιρείας ● Οι ερευνητές διαπίστωσαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη του...
«Πειραγμένες» αξιολογήσεις υπέρ της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος η διάσωση της Evergrande
Στην αγγλόφωνη έκδοση της «Λαϊκής Ημερησίας», επίσημης εφημερίδας του Κ.Κ. Κίνας, οι ειδήσεις για την κλυδωνιζόμενη Evergrande, κολοσσό του real estate στην Κίνα, παραμένουν χαρακτηριστικά απούσες.
Μονόδρομος η διάσωση της Evergrande
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις κινεζικές επενδύσεις
Η Δύση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από την Κίνα σε στρατηγικούς τομείς, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η Δύση θέλει να διατηρήσει τη διεθνή τάξη που...
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις κινεζικές επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας