• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.5°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 16.4°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 15.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Αφγανιστάν «κάθεται» πάνω σε έναν θησαυρό

 • A-
 • A+
Αν και η κοινωνία του Αφγανιστάν πλησιάζει κάθε μέρα και περισσότερο στην πείνα, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, στο υπέδαφος της χώρας υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, ο χαλκός και το λίθιο ● Τα κοιτάσματα έχουν κοστολογηθεί στο 1 τρισ. δολάρια και θα μπορούσαν να αλλάξουν την τύχη του τόπου, όμως ποιος επενδυτής θα τολμούσε τώρα κάτι τέτοιο;

Καθώς οι Ταλιμπάν ανακαταλαμβάνουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν αρκετούς στη Δύση είναι τι θα γίνει με τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που κρύβει το υπέδαφός του.

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας, παρότι είναι από τις φτωχότερες του κόσμου, «κάθεται» σε κοιτάσματα ορυκτών αξίας σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τις οικονομικές της προοπτικές.

Κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού και χρυσού υπάρχουν διάσπαρτα παντού στην επικράτειά της, ενώ -ακόμη σημαντικότερο- υπάρχουν και σπάνιες γαίες. Στο υπέδαφος του Αφγανιστάν βρίσκεται μεταξύ άλλων και ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της Βολιβίας που αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Το λίθιο -αν και σπάνιο- αποτελεί βασικό συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών και άλλων τεχνολογιών ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ζήτηση για το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και για στοιχεία σπανίων γαιών, όπως το νεοδύμιο, αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρείται μια παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες καθαρές τεχνολογίες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Εκτιμάται ότι ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί περίπου έξι φορές περισσότερα ορυκτά απ’ ό,τι ένα συμβατικό και το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες του.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν επίσης τεράστιες ποσότητες χαλκού και αλουμινίου, ενώ στους μαγνήτες που χρειάζονται για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών απαιτούνται σπάνιες γαίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνες για το 75% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, κοβαλτίου και σπανίων γαιών σήμερα είναι μόλις τρεις χώρες του κόσμου - η Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αυστραλία. Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας προειδοποίησε τον περασμένο Μάιο ότι αν η παγκόσμια προσφορά λιθίου, χαλκού, νικελίου, κοβαλτίου και στοιχείων σπανίων γαιών δεν αυξηθεί ραγδαία, τότε η προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης -όπως αυτή έχει οριοθετηθεί από τις κυβερνήσεις- θα αποτύχει.

Το όλο σκηνικό, αν και δραματικό για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, αποτελεί αναμφίβολα τεράστια ευκαιρία για το Αφγανιστάν.

«Εάν το Αφγανιστάν έχει μερικά χρόνια ηρεμίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων του, θα μπορούσε να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής μέσα σε μια δεκαετία», έχει υποστηρίξει στο παρελθόν κάποιος που αναμφίβολα κατέχει το θέμα, ο Σαΐντ Μιρζάντ του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Πόσο εφικτό όμως είναι για μια χώρα όπου το 90% των πολιτών ζει σήμερα κάτω από το καθορισμένο από την κυβέρνηση όριο φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα και η οικονομία της -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην τελευταία της εαρινή έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα- «είναι ακραία ευάλωτη και στενά εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια»; «Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα περιορίζεται από την ανασφάλεια, την πολιτική αστάθεια, τους αδύναμους θεσμούς, τις ανεπαρκείς υποδομές, την εκτεταμένη διαφθορά και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον», επισήμαινε ακόμη η τράπεζα στην έκθεσή της τον περασμένο Μάρτιο.

Οι παράγοντες αυτοί εμπόδισαν στο παρελθόν την εκμετάλλευση των πολύτιμων ορυκτών που βρίσκονται στο υπέδαφος του Αφγανιστάν, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να αποφέρουν σήμερα έσοδα μόλις 1 δισ. δολάρια ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους, πολέμαρχους και τους Ταλιμπάν. Θα καταφέρουν οι Ταλιμπάν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση; Μάλλον δύσκολο τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν οι ειδικοί. Ενώ έχει υπάρξει κάποια εξόρυξη χρυσού, χαλκού και σιδήρου στη χώρα, η εκμετάλλευση λιθίου και σπανίων γαιών απαιτεί πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις, τεχνογνωσία και χρόνο, τονίζουν.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας, απαιτούνται κατά μέσο όρο 16 χρόνια από την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος για να ξεκινήσει η παραγωγή ενός ορυχείου. Ποιος ξένος επενδυτής θα θελήσει όμως στις παρούσες συνθήκες να επενδύσει στο υπέδαφος της χώρας; Δεν επένδυσε νωρίτερα όταν η κυβέρνηση ελεγχόταν από τη Δύση, γιατί να αναλάβει το ρίσκο τώρα;

Το κενό αυτό ίσως θελήσουν να εκμεταλλευτούν η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, υπογραμμίζουν κάποιοι ειδικοί σε ζητήματα γεωπολιτικής. Η Κίνα, παγκόσμια ηγέτις στην εξόρυξη σπανίων γαιών, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι έχει «διατηρήσει επαφή και επικοινωνία με τους Αφγανούς Ταλιμπάν». Ωστόσο και εδώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το Πεκίνο θα κινηθεί για να συνεργαστεί μαζί τους. Η Κίνα έχει καεί στο παρελθόν όταν προσπάθησε να επενδύσει σε έργο εξόρυξης χαλκού στο εξωτερικό που ακυρώθηκε. Η συνεχιζόμενη αστάθεια θα επηρεάσει έτσι την οποιαδήποτε απόφασή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
Ελάχιστα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν μιλήσει τόσο πολύ υπέρ της συνέχειας του πολέμου στο Αφγανιστάν όσο ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της...
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποδόσεις 873% στην εικοσαετία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις αμυντικές βιομηχανίες
Η απόδοση των πέντε κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν κατά 58% υψηλότερη αυτής που πέτυχε στο σύνολό του το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Αποδόσεις 873% στην εικοσαετία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις αμυντικές βιομηχανίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρο στις πετρελαϊκές και το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αλάσκας
Στην απόφαση για τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Εθνικό Αρκτικό Καταφύγιο Αγριας Ζωής της Αλάσκας προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση.
Δώρο στις πετρελαϊκές και το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αλάσκας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ εξαετίας για τον χρυσό
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013 εκτόξευσαν την τιμή του χρυσού χθες τα νέα επεισόδια στην αμερικανοΐρανική διένεξη στον Περσικό Κόλπο, αλλά και οι ενδείξεις μείωσης των επιτοκίων της Fed σύντομα.
Ρεκόρ εξαετίας για τον χρυσό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης πετρελαίου αλλά και τις σχετικά υψηλές τιμές αύξησαν κάθετα την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον η μεγαλύτερη παραγωγός του κόσμου.
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρυσός«πυρετός» στη Γερμανία
Μελέτη του γερμανικού κέντρου ερευνών Seinbeis αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί πολίτες έχουν στην κατοχή τους σήμερα περισσότερους από 8.918 τόνους χρυσού, περίπου δηλαδή το 6,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων,...
Χρυσός«πυρετός» στη Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας