ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας εστίαζαν χθες στην πολυαναμενόμενη επίσημη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) -όπου οι επιστήμονες προειδοποίησαν για ραγδαία και ταχύτερη του προβλεπομένου αύξηση της θερμοκρασίας-, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου -και υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την εξέλιξη- ανακοίνωνε αύξηση της κερδοφορίας της σχεδόν κατά… 300%.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι τα καθαρά του κέρδη στο β’ τρίμηνο φτάνουν τα 25,5 δισ. δολάρια, από 6,6 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πραγματοποιώντας αύξηση 288%. Τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν απόρροια των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου (+30% φέτος) και της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης. Η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, οι εκστρατείες εμβολιασμού, τα μέτρα στήριξης και η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας λειτούργησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αύξηση των κερδών χαροποίησε τους επενδυτές, όχι όμως και τους ακτιβιστές που μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι χαρακτήρισαν την Aramco εταιρεία με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η σαουδαραβική εταιρεία ευθύνεται για περισσότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1965.

Η Aramco είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία ενέργειας που ανακοινώνει ισχυρά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Τον προηγούμενο μήνα, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 4,7 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, έναντι ζημιάς μεγαλύτερης του ενός δισ. δολαρίων στην ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell ανακοίνωσε αντίστοιχα τα υψηλότερα τριμηνιαία της κέρδη των δύο τελευταίων ετών.