Επιμένει στη σκληρή γραμμή για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία θα ζητήσουν εγγυήσεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας σήμερα τα σχέδιά του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική ανάκαμψη, και με την ελπίδα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν παραχωρήσεις προς χώρες σε όλη την Ε.Ε. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις χώρες του Βορρά, πρότεινε μεταξύ άλλων μικρότερο προϋπολογισμό για την Ε.Ε. και τη διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών που οι πλουσιότερες χώρες λαμβάνουν για τη συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Οι νέες δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού δίνουν τον τόνο για τη στάση που θα τηρήσουν οι «φειδωλοί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, όπου οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές μεταξύ των μπλοκ. Ο Μαρκ Ρούτε είχε συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών που προσπαθούν να πείσουν τους Ολλανδούς να άρουν τις αντιρρήσεις τους για τη δημιουργία του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βιασιζόμενη στην αρχική κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας, που μιλούσαν για ταμείο ύψους 500 δισ.
«Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, το ερώτημα είναι τώρα πώς μπορούμε να τις οριστικοποιήσουμε», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους. «Κάνουμε πολλές συζητήσεις γι’ αυτό στο παρασκήνιο».
Υποστήριξε ότι η διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης στον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης», ωστόσο επέμεινε ότι παραμένουν άλλα σημαντικά ζητήματα, εννοώντας τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένουν οι «φειδωλοί τέσσερις», που αντιτίθενται στο συλλογικό δανεισμό δισεκατομμυρίων ευρώ σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει χορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους «φειδωλούς τέσσερις» να πιέζουν για μεγαλύτερο ποσοστό δανείων και λιγότερες χορηγήσεις οικονομικής βοήθειας, οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται και από «εγγυήσεις».
Ο Μαρκ Ρούτε έχει ήδη συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ απόψε θα γευματίσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Επίσης, πριν από τη σύνοδο κορυφής θα συναντηθεί και με τους ομολόγους του από την Ισπανία και την Πορτογαλία, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα.
Όλα δείχνουν ότι το «παζάρι» συνεχίζεται για τα καλά καθώς ανάλογες δηλώσεις με τον Μαρκ Ρούτε έκαναν και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας.
Με ανάρτησή της στο Twitter, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε: «Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (σ.σ. προϋπολογισμός της ΕΕ, 2021-2027), αλλά πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες για το σχέδιο ανάκαμψης» και ότι «χρειαζόμαστε ένα μικρότερο συνολικό ποσό και μια καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Χανς Ντάλγκρεν, τόνισε πως η Στοκχόλμη εξακολουθεί να διαφωνεί με το ύψος το ύψος και τη δομή του σχεδίου ανάκαμψης.
Και απειλές Όρμπαν
Στο μεταξύ, καθώς οι θεσμοί της Ε.Ε. έχουν συνδέσει τη συμμετοχή των χωρών-μελών στο Ταμείο Ανάκαμψης με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων -προφανής ανάφορά για τις Ουγγαρία και Πολωνία, που με κάθε τρόπο περιορίζουν δικαιώματα και δεν συμμορφώνονται στους κανόνες αυτούς, περιορίζοντας ελευθερίες- με βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης απείλησε σήμερα ο Ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης του ζητήματος του κράτους δικαίου με το πακέτο διάσωσης της ΕΕ αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε μια πολιτική διαμάχη. Αν τα δύο συγχωνευτούν, δεν θα υπάρξει ούτε οικονομική ανάκαμψη ούτε προϋπολογισμός», προειδοποίησε ο ακροδεξιός πολιτικός από το ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.
«Μπορούμε να ασκήσουμε βέτο, απαιτείται ομόφωνη απόφαση, η Ουγγαρία μπορεί να πει όχι» και να εμποδίσουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε.
«Τα πολιτικά ζητήματα δεν πρέπει να αναμειχθούν με τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Οι φωνακλάδες φιλελεύθεροι της Ε.Ε. τείνουν να απειλούν εκείνους που δεν τους αρέσουν οι οικονομικές κυρώσεις», είπε ο Βίκτορ Όρμπαν, που προέβλεψε ως πολύ πιθανό το αδιέξοδο.
