• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 26.9°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 27.6°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.2°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.1°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 24.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  46%
dreamstime

Έκκληση ευρωπαϊκών τραπεζών για γενναία μέτρα λόγω κορονοϊού

 • A-
 • A+

Αυξάνεται συνεχώς η πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για άμεση λήψη γενναίων αποφάσεων ώστε να μην καταρρεύσει η Ευρώπη λόγω του κορονοϊου.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εν όψει του Εurogroup της Δευτέρας, απευθύνουν δραματική έκκληση, προτείνοντας σειρά μέτρων ώστε να εξοικονομηθεί ρευστότητα και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, κυρίως των μικρομεσαίων. Ζητούν επίσης αλλαγή όρων/παραμέτρων βάσει των οποίων ένα δάνειο καταγγέλλεται ιδιαίτερα όταν αφορά υγιείς επιχειρήσεις που λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες, βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα με προβλήματα ρευστότητας.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 11 Μαρτίου, που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EFB) – μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών - προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον SSM και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η μόλυνση από τον κορονοϊο που είναι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη έχει εξελιχθεί από ζήτημα δημόσιας υγείας σε πηγή σοβαρής πρόκλησης για την οικονομία.

Οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν ήδη απότομες και σοβαρές κρίσεις ζήτησης και προσφοράς. Οι κραδασμοί αυτοί, αναφέρει στην επιστολή της η EBF, αναμένεται να αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα οι πελάτες των τραπεζών αντιμετωπίζουν συνεχείς υποχρεώσεις πληρωμών προς τους παρόχους, τους υπαλλήλους, τις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές και τους εποπτικούς φορείς τη βοήθειά τους ώστε να είναι σε θέση να εργάζονται εποικοδομητικά με τους δανειολήπτες και άλλους πελάτες στις πληγείσες περιοχές , γεγονός που απαιτεί ευελιξία για την εξάλειψη των ρυθμιστικών φραγμών, και για τη χρηματοδότηση των δανειοληπτών που βρίσκονται σε προσωρινό πρόβλημα.

Στον πυρήνα τους οι τραπεζικές εργασίες αφορούν στη διαχείριση κινδύνων, όπως υπογραμμίζει η EFB και αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων, όπως είναι η σημερινή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των πελατών των τραπεζών και προκειμένου να αποφευχθούν οι αναταράξεις.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα των δανείων η EFB καλεί τις αρχές της ΕΕ να επιτρέψουν, μέσω ενός μορατόριουμ, στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δανειοληπτών που επηρεάζονται από τις συνέπειες του COVID-19 χωρίς να βλάπτουν την προληπτική τους αξιολόγηση. Το μορατόριουμ θα εφαρμόζεται σε βιώσιμες και ανθεκτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας λόγω εξαιρετικών περιστάσεων. Το μορτατόριουμ δεν προτείνεται ως μέσο αποφυγής καταγγελίας προβληματικών δανείων.

Η EFB θέτει και θέμα αλλαγής των κανονισμών που υποχρεώνουν τις τράπεζες να διατηρούν υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα σε μια περίοδο που θα πρέπει να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τράπεζες θα ενεργήσουν από κοινού ταχέως προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας ενόψει των επικείμενων απειλών που θέτει η COVID-19 στους πολίτες της. Ανυπομονούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα και να παραμείνουμε στη διάθεσή σας», καταλήγει η επιστολή – έκκληση της ΕΒF.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
Η δίψα των μικρομεσαίων για ρευστότητα, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις εποπτευόμενες από την ΕΚΤ συστημικές τράπεζες και οι πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ● Το...
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες
Εξαιρετικά φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο έκτακτης στήριξης με αφορμή την κρίση που δημιουργείται από την πανδημία του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις...
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει στους εταίρους τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η...
Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης
Αποσκοπώντας ευθέως με την πολιτική της στην «πάταξη» της ζήτησης, η ΕΚΤ σπεύδει προληπτικά να θωρακίσει τις τράπεζες πριμοδοτώντας τες ευθέως με τις αποφάσεις της.
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας