Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στάση πληρωμών με το καλημέρα

Η κυβέρνηση Φερνάντες με νόμο αύξησε αμέσως τη φορολόγηση των μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων, ενώ παρέχει φορολογικά κίνητρα για τις παραγωγικές δραστηριότητες και υψηλότερα επιδόματα για τα πιο φτωχά τμήματα της κοινωνίας

AP Photo/Daniel Jayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στάση πληρωμών με το καλημέρα

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση Φερνάντες παρέλαβε κυριολεκτικά χάος από τον νεοφιλελεύθερο προκάτοχό του, Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος άφησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, τον πληθωρισμό στο 55%, το ποσοστό φτώχειας πάνω από το 40%, το δημόσιο χρέος στα 332 δισ. δολάρια (90% του ΑΕΠ)

Σε αναστολή εξυπηρέτησης του βραχυπρόθεσμου χρέους της προχώρησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η κίνηση -που επαναφέρει στο προσκήνιο την επιλογή «στάση πληρωμών» για τις υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη- μεταθέτει για τον επόμενο Αύγουστο την αποπληρωμή έντοκων γραμματίων του Δημοσίου (Letes) συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής ότι η μετάθεση ισοδυναμεί επί της ουσίας με στάση πληρωμών. «Αυτή την κατάσταση κληρονομήσαμε. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις», διεμήνυσε ο περονιστής πολιτικός προς πιστωτές και λοιπές δυνάμεις.

Η κυβέρνησή του παρέλαβε κυριολεκτικά χάος από τον νεοφιλελεύθερο προκάτοχό του, Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος άφησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, τον πληθωρισμό στο 55%, το ποσοστό φτώχειας πάνω από το 40%, το δημόσιο χρέος στα 332 δισ. δολάρια (90% του ΑΕΠ).

Ο Φερνάντες υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν είναι μεν ίδια αλλά μοιάζει με αυτήν του 2001 όταν η Αργεντινή, βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, είχε κηρύξει πτώχευση. «Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα πρόκειται ουσιαστικά για στάση πληρωμών», είπε. Στάση πληρωμών είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Αύγουστο και ο Μάκρι όταν μετέθεσε στο μέλλον την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου χρέους.

Η χθεσινή στάση οδήγησε πάντως σε άμεση... κινητοποίηση των γνωστών οίκων αξιολόγησης. Fitch και Standard and Poor’s έσπευσαν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της νοτιοαμερικανικής χώρας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Η «επιλεκτική χρεοκοπία» αποτελεί την προτελευταία βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης των οίκων πριν από τη χρεοκοπία (D). Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος που χρωστά δεν εξυπηρετεί μέρος των δανείων αλλά συνεχίζει να πληρώνει τις υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις του.

Επαναδιαπραγμάτευση

Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη σχηματίσει τη διαπραγματευτική της ομάδα με την οποία θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί -σε πρώτη φάση- δημόσιο χρέος ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων. Η επαναδιαπραγμάτευση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τους ιδιώτες πιστωτές της Αργεντινής οι οποίοι προετοιμάζονται μήνες πριν από την εκλογή του Φερνάντες για κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο η Αργεντινή οφείλει το δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μάκρι, τηρεί για την ώρα στάση αναμονής μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Η τελευταία πάντως πέρασε με χαρακτηριστική άνεση και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της χώρας επείγον πακέτο οικονομικών μέτρων το περασμένο Σάββατο. Η νέα νομοθεσία αυξάνει τη φορολόγηση των μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων, ενώ παρέχει φορολογικά κίνητρα για τις παραγωγικές δραστηριότητες και υψηλότερα επιδόματα για τα πιο φτωχά τμήματα της κοινωνίας.

Ακόμη, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το συνηθισμένο στέγνωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, επιβάλλει φόρο 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα. Παράλληλα, διατηρεί το όριο των 200 δολαρίων μηνιαίως ανά άτομο, που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Μάκρι.

Σκοπός του πακέτου των μέτρων είναι η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας που θα εγγυάται την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά παράλληλα και η επέκταση των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να τονωθεί η οικονομία καθώς η χώρα ταλανίζεται από την υψηλή ανεργία και τη φτώχεια.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι το 70% των νέων εσόδων θα χρησιμοποιηθούν σε κοινωνικά προγράμματα και το υπόλοιπο σε υποδομές και στέγαση. Στον νόμο προβλέπεται ακόμη πάγωμα των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφέλειας και η έκδοση 2 εκατομμυρίων καρτών δωρεάν παροχής τροφίμων και σίτισης για τις πιο φτωχές οικογένειες. «Εξι στα δέκα παιδιά της Αργεντινής ζουν στη φτώχεια, δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο περονιστής βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού, Εντουάρντο Μπούκα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αργεντινή: Στάση πληρωμών με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται
Για δεύτερη φορά μέσα σε μια 20ετία η χώρα της Λατινικής Αμερικής κηρύσσει στάση πληρωμών αλλά οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων...
Αργεντινή: Στάση πληρωμών με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταχύτατη «μετάλλαξη» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ
Μετά τον ΟΟΣΑ το ΔNT προειδοποιεί για σημαντική υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, εξαιτίας του κορονoϊού, ενώ η Ε.E. χτύπησε καμπανάκι για τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης σε Γαλλία και Ιταλία.
Ταχύτατη «μετάλλαξη» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μονόδρομος το κούρεμα του χρέους της Αργεντινής», λέει το ΔΝΤ
Το χρέος της Αργεντινής δεν είναι βιώσιμο και οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος της αναπόφευκτης και σημαντικής αναδιάρθρωσής του, τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
«Μονόδρομος το κούρεμα του χρέους της Αργεντινής», λέει το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ «μια από τα ίδια» προβλέπoυν 500 οικονομολόγοι για το 2020 σε δημοσκόπηση του Reuters ● Τι υποστήριξαν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στο...
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ σώζει τους πιστωτές, όχι τα υπερχρεωμένα κράτη
Βαρύτατο «κατηγορώ» κατά του ΔΝΤαμείου απηύθυναν 35 μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι με τα δάνειά του το Ταμείο ενθαρρύνει την ανάληψη υψηλών επενδυτικών ρίσκων, διαιωνίζοντας τις κρίσεις χρέους.
Το ΔΝΤ σώζει τους πιστωτές, όχι τα υπερχρεωμένα κράτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αργεντινή: ετοιμάζουν ελικόπτερο!
Απελπισμένος ο Μάκρι καταφεύγει σε ελέγχους συναλλάγματος μήπως και ανακόψει την υποτίμηση του πέσο και την αφαίμαξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αλλά το τέλος του δείχνει προδιαγεγραμμένο.
Αργεντινή: ετοιμάζουν ελικόπτερο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας