• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  5 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ

 • A-
 • A+
Τι δείχνουν τα πρώτα δείγματα της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ ● 60 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ παρότι κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων για το 2018, όχι μόνο δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά έλαβαν και... επιστροφές φόρων 4,3 δισ. δολαρίων.

Εδώ και δεκαετίες, αρκετές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ χειραγωγούν τη φορολογική νομοθεσία της υπερδύναμης προκειμένου να μην πληρώνουν τους φόρους τους που αναλογούν σε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του 2017 έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Πρόσφατη μελέτη του ανεξάρτητου αμερικανικού Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής ITEP -η πρώτη με στοιχεία μετά τη μεταρρύθμιση Τραμπ- αποκάλυψε ότι πέρσι 60 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ (της λίστας «Fortune 500»), αν και κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων, δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Με βάση τον νέο, πολύ χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (21% από 35%), οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να πληρώσουν φόρους 16,4 δισ. δολαρίων. Αντ’ αυτού εισέπραξαν επιστροφές. Ολες μαζί συγκεκριμένα είχαν επιστροφή φόρων 4,3 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ άλλων η γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ, με έσοδα 500 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, απόλαυσε επιστροφή φόρου 342 εκατ. δολαρίων. Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησής της ήταν -68%!

Αρνητικό φορολογικό συντελεστή απόλαυσε και ο γνωστός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon -του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Τζεφ Μπέζος.

Με έσοδα 11 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, η Amazon είχε πέρσι επιστροφή 129 εκατ. δολαρίων. Ομοίως η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, αν και είχε έσοδα 4,3 δισ. δολάρια εντός των ΗΠΑ έλαβε επιστροφή 104 εκατ. δολαρίων.

Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση ήταν της Gannet, της εταιρείας ΜΜΕ που εκδίδει πληθώρα εφημερίδων στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και η USA Today. Για έσοδα 7 εκατ. δολαρίων η Gannet είχε πέρσι επιστροφή 11 εκατ. δολαρίων. Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησής της ήταν -164%!

Ας σημειωθεί ότι αρκετές από τις 60 εταιρείες δραστηριοποιούνται και εκτός ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια κάποιες -αξιοποιώντας τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους, μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους φοροαποφεύγοντας και εδώ.

Η μελέτη του ITEP υπογραμμίζει ότι η φορολογική ασυλία των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύεται και από ποικιλία νόμιμων φορολογικών ελαφρύνσεων, που προβλέπονται χρόνια τώρα από «παραθυράκια» του φορολογικού κώδικα.

Μεταξύ αυτών και:

● ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗ: Chevron, Delta Airlines, Duke Energy, Halliburton, Dominion Resources και άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί αξιοποίησαν την εν λόγω μέθοδο φοροελάφρυνσης που επιτρέπει ταχύτερη απόσβεση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων μειώνοντας δραστικά το φορολογητέο εισόδημά τους.

Σε αντίθεση με τη μέθοδο της γραμμικής απόσβεσης, που κατανέμει το κόστος μιας επένδυσης ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια ζωής ενός περιουσιακού στοιχείου, η μέθοδος της επιταχυνόμενης απόσβεσης επιτρέπει την αφαίρεση των μεγαλύτερων εξόδων από το φορολογητέο εισόδημα κατά τα πρώτα έτη και τη μείωση των εξόδων, ενώ το υπό απόσβεση περιουσιακό στοιχείο ωριμάζει.

Με αυτόν τον τρόπο η Chevron κατέγραψε πέρσι φοροελαφρύνσεις 290 εκατ. δολαρίων, ενώ η Halliburton μείωσε τη φορολόγησή της κατά 320 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ITEP, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο οι εταιρείες ελάφρυναν συνολικά τη φορολογική επιβάρυνσή τους πέρσι κατά 8 δισ. δολάρια.

● STOCK OPTIONS (συμβόλαια δικαιώματων προαίρεσης με υποκείμενο μετοχές): Με αυτή τη μέθοδο -που επιτρέπει στις εταιρείες να μη φορολογούνται για τις δαπάνες stock options- και η Amazon μείωσε τον φόρο της πέρσι κατά 1 δισ. δολάρια, η Netflix κατά 191 εκατ. δολάρια, η Salesforce.com κατά 137 εκατ. δολάρια. Η μέθοδος αξιοποιήθηκε και το 2016 από 315 εταιρείες του Fortune 500.

● ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις του εγχώριου τομέα Ορυκτών Καυσίμων): Μέσω των ελαφρύνσεων αυτής της κατηγοριας η Pioneer Natural Resources κατέβαλε μηδενικό φόρο για έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ η Occidental Petroleum μείωσε τη φορολόγησή της κατά 158 εκατ. δολάρια.

● ΑΠΕ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας): Μέσω αυτών, Duke Energy, DTE Energy, WEC Energy, Dominion Energy και άλλες εταιρείες ενέργειας απόλαυσαν εκπτώσεις φόρων ύψους εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

● ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (Tax Credits): Ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας προβλέπει αναρίθμητες φορολογικές πιστώσεις που επιτρέπουν την έκπτωση φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Αξιοποιώντας τις και χωρίς να δίνουν ακριβή εικόνα γι’ αυτές στους ισολογισμούς τους, η Chevron μείωσε το φορολογητέο εισόδημά της κατά 163 εκατ. δολάρια, η General Motors 695 εκατ. δολάρια, η Amazon κατά 419 εκατ. δολάρια, η Prudential Financial κατά 111 εκατ. δολάρια.

Ολες οι παραπάνω ελαφρύνσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 21% από την κυβέρνηση Τραμπ είχαν αποτέλεσμα τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τη φορολογία των επιχειρήσεων να μειωθούν πέρσι κατά 31%. Ηταν η μεγαλύτερη μείωση εσόδων που σημειώθηκε ποτέ σε κανονική περίοδο οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο νερό...
Μύθος αποδεικνύεται στις ΗΠΑ η γνωστή ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και απανταχού συντηρητικών ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων...
Μια τρύπα στο νερό...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
Την πρώτη σφαλιάρα λόγω των αλλοπρόσαλλων επιλογών του στο διεθνές εμπόριο έφαγε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι δεν «βγαίνει οικονομικά» στην Ε.Ε. μετά τα...
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ όπως λέμε Βουλγαρία!
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει σήμερα τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στον φορολογικό κώδικα και, όπως μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα οικονομικά ΜΜΕ, θα προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή των...
ΗΠΑ όπως λέμε Βουλγαρία!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
Ενα από τα βασικά αφηγήματα της αναπτυξιακής πολιτικής που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η εμπειρία των ΗΠΑ, όμως, μετά τη...
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας