Στο ερώτημα απαντά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάνοντας μια απαισιόδοξη πρόβλεψη: «Τόσο επικίνδυνη, όσο και την στιγμή της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο 2008».
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, δηλώνει στο Γαλλικό πρακτορείο πως «σήμερα υπάρχει η παραδοχή ότι η υπερβολική υπερχρέωση των μεγάλων οικονομιών υπήρξε ουσιαστικός παράγοντας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007 – 2008» και πως «η αύξηση του χρέους -κυρίως του ιδιωτικού χρέους- των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών έχει επιβραδυνθεί, αλλά αυτή η επιβράδυνση ισοφαρίζεται από την επιτάχυνση της χρέωσης των αναδυομένων οικονομιών». Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον Τρισέ, «καθιστά σήμερα το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος τόσο, αν όχι περισσότερο, ευάλωτο, από όσο ήταν το 2008».
Ο άνθρωπος που βρισκόταν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας από το 2003 μέχρι το 2011, εξιστορεί «την πραγματική έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Αυγούστου 2007» μέχρι «την τελική έκρηξη στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, όταν η αμερικανική τράπεζα Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
