Δωροδοκία είναι η κατηγορία που βαραίνει τον κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας, Ίλμαρς Ρίμσεβικς.
Ο Ρίμσεβικς είχε συλληφθεί χθες (Σάββατο) από την Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας, όμως μόλις σήμερα έγινε γνωστή η αιτία της δίωξής του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της KNAB, Γιέκαμπς Στράουμε, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας «ζήτησε να δωροδοκηθεί με ποσό όχι μικρότερο των 100.000 ευρώ».
Μετά τη δίωξη, η KNAB άφησε ελεύθερο σήμερα τον Ρίμσεβικς, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του.
Η απόφαση για σύλληψη του Ρίμσεβικς -ο οποίος ήταν στη συγκεκριμένη θέση από το 2001- έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική ζωή της χώρας: Μεταξύ άλλων, ο ο πρωθυπουργός Μάρις Κουσίνσκις συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος Ράιμοντς Βεγιόνις ζήτησε Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, ενώ η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι «παγώνει» όλες τις πληρωμές από την τράπεζα ABLV (τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας που φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος), με τον επικεφαλής της KNAB να υποστηρίζει ότι αυτές οι δύο υποθέσεις (η ABLV και η δίωξη στον Ρίμσεβικς) δεν συνδέονται μεταξύ τους.
