• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.0°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 10.2°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.6°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.9°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  73%

Δημήτρης Κουτσούμπας

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο»

 • A-
 • A+

Απάντηση στο «πολεμικό ανακοινωθέν» που εξέδωσε η κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τις κινητοποιήσεις τους κόμματος ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που στόχο έχει να πλήξει βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι «στον πόλεμο η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να απαντήσει με πόλεμο. Με τα δικά της όπλα: Την πλατιά ενημέρωση, την οργάνωση, τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, τις δίκαιες διεκδικήσεις της, την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης» και τόνισε:
«7ωρο – 5ημερο – 35ωρο. Αυτό είναι σύγχρονο σήμερα» και ζήτησε «κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, μετά από δύο απανωτές οικονομικές κρίσεις και όχι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο».

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, το «Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, ως τερατούργημα, συνεχίζει και βαθαίνει την επίθεση σε κατακτήσεις των εργατοϋπαλλήλων, που επέφεραν οι προηγούμενοι νόμοι, σε μια περίοδο πάνω από 10 χρόνια. Είναι συντριπτικό το χτύπημα που επιφέρει στα εργασιακά δικαιώματα με την «εξαφάνιση» του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή της 10ωρης δουλειάς, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης».

Και τόνισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση «φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920, δείχνει μόνο την ανημπόρια του συστήματος!»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης, το χαρακτήρισε «σούπερ μνημόνιο», εξηγώντας ότι ο πακτωλός των δισ. δεν θα πάει για την υγεία του λαού μας, για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών του, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών», αλλά «θα κατευθυνθεί στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης “Πράσινης” και της “Ψηφιακής” ανάπτυξης, για να ανοίξει νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη τους. Κι όλα αυτά, με πρόσχημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος! Καταρρίπτεται περίτρανα ο ισχυρισμός τους ότι την πρωτοβουλία της ανάπτυξης την έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή το κεφάλαιο».

Εκτός από την κυβέρνηση, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «τώρα που έπαψε να κάθεται στις κυβερνητικές καρέκλες και είναι πλέον στην αντιπολίτευση, λέει ότι δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, γιατί δεν έχει -λέει- “αναπτυξιακό όραμα”, ξεπλένοντας έτσι την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου», ενώ «διαχωρίζει σε “καλή” και “κακή” τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αναλόγως -λέει- αν προέρχεται από ατομική διαπραγμάτευση ή συλλογική!».

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ιστορία του 8ώρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η καθιέρωσή του «ως αποτέλεσμα της ανόδου του κινήματος και της πολιτικής χειραφέτησης του εργατικού κινήματος, ήταν μια σημαντική νίκη που δεν έσβησε φυσικά τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής», αλλά «ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, βρίσκονται στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Σημείωσε ότι η «δεκάωρη καθημερινή εργασία προκαλεί μεγάλη φθορά στην εργατική δύναμη, στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες των εργαζομένων, που δεν μπορεί να αναπληρωθεί μετά» και όταν «στη δεκάωρη εργασία που πολλές φορές γίνεται δωδεκάωρη και ακόμα παραπάνω, προστεθεί ο χρόνος μεταφοράς των εργαζομένων προς και από το χώρο δουλειάς τους προς τον τόπο κατοικίας τους, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο ελεύθερος χρόνος και η αξιοποίησή του, αποτελεί ανέκδοτο». 

Τόνισε δε πως εκσυγχρονισμός «δεν είναι η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του αδηφάγου κεφαλαίου, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση», αλλά «η γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής «ευελιξίας», μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες». 
    
Τέλος, εν όψει και του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Ιουνίου, απηύθυνε κάλεσμα «αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες σε όλους τους αγωνιστές και όλες τις αγωνίστριες της ζωής» ώστε «το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βίας, του ρατσισμού, της ανασφάλειας, να αποτελέσει παρελθόν». 

«Αρνούμαστε να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι τον 21ο αιώνα! Να μην κατατεθεί το αντεργατικό έκτρωμα! Να πληρώσουν και να τιμωρηθούν πολιτικά όλοι οι εμπνευστές του και όσοι συνέβαλαν ως κυβερνήσεις να φτάσουμε έως αυτό το σημείο!» τόνισε, και κάλεσε όλους και όλες σε κινητοποίηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Μνημείο σκοταδισμού το νομοσχέδιο που διαχωρίζει τα παιδιά
«Μνημείο σκοταδισμού το νομοσχέδιο που βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε ως εδώ» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Δ. Κουτσούμπας: Μνημείο σκοταδισμού το νομοσχέδιο που διαχωρίζει τα παιδιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση και καλεί σε νέες μάχες
Σε κλιμάκωση του αγώνα για «να πεταχτεί στα σκουπίδια» το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καλεί το ΚΚΕ, με νέες, πιο μαζικές απεργιακές μάχες και συγκεντρώσεις.
Το ΚΚΕ χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση και καλεί σε νέες μάχες
ΒΟΥΛΗ
Κοινό μέτωπο στη Βουλή απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Ομαδικά πυρά συγκέντρωσε το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που βάζει στο στόχαστρο μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Κοινό μέτωπο στη Βουλή απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κήρυξη «πολέμου» για τα εργασιακά
Μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ και ομιλία Κουτσούμπα χτες στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Ανέλυσε το «νομοσχέδιο-τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε κι έκανε λόγο για «γελοιοποίηση» του υπουργού...
Κήρυξη «πολέμου» για τα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας