Δυστυχώς, τα πρώτα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομία η πανδημία και η καραντίνα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα πιο δυσοίωνα σενάρια για το βάθος της ύφεσης. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τους τζίρους όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάρτιο, με 15 μέρες αναστολής δραστηριότητας, και τον Απρίλιο, μήνα σχεδόν καθολικού λουκέτου.
Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά. Στις 45 μέρες της μεγάλης καραντίνας χάθηκαν 9 δισ. ευρώ από τα ταμεία των επιχειρήσεων και της αγοράς, ένα ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Και σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως μόνο οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, όχι οι μικρότερες και ατομικές, για τις οποίες τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά μετά τα μέσα του καλοκαιριού. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι απώλειες θα αποδειχθούν διπλάσιες.
Υπάρχει και συνέχεια, καθώς οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες από τον τουρισμό φέτος σε 10 δισ. ευρώ (έκθεση της Ernst&Young). Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως ούτε το 2021 ούτε τα επόμενα 2-3 χρόνια φαίνεται ότι η τουριστική «μονοκαλλιέργεια» θα ανακτήσει τα ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών των τελευταίων ετών.
Πρώτα αποτυπώματα της ζημιάς καταγράφονται και στην απασχόληση, αν και στο πεδίο αυτό το εύρος της καταστροφής σε απολύσεις, ανεργία και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων θα καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν θα έχει αποσυρθεί το «καμουφλάζ» των κυβερνητικών μέτρων επιδότησης της μερικής απασχόλησης.
Δεν καταστροφολογούμε, αλλά διαβάζουμε τα στοιχεία με βαθιά ανησυχία και χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς των κυβερνητικών εξωραϊσμών. Αν η τάση που καταγράφουν τα στοιχεία εδραιωθεί, η ύφεση στην οικονομία θα επιβεβαιώσει τα πιο «μαύρα» σενάρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 10%.
Τα στοιχεία συνιστούν ηχηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Πρώτον, γιατί δείχνουν την ανεπάρκεια και την προβληματική σύνθεση των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει πάρει. Και δεύτερον, γιατί υπογραμμίζουν την υποχρέωσή της να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά στη μάχη που ξεκινά σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των «27», για να αντιδράσει η Ε.Ε. στην πρωτοφανή κρίση συλλογικά, με σημαντικούς πόρους και χωρίς τις καταστροφικές μνημονιακές εμμονές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας