• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 18.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.9°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  88%

Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης

Τι αγόρασαν με τα 20 εκατομμύρια ευρώ

 • A-
 • A+

Σήμερα κιόλας ο κ. Πέτσας να δώσει στη δημοσιότητα πίνακα με τα ποσά ανά ΜΜΕ 

Τα γεγονότα είναι γνωστά στους περισσότερους -για αυτό θα περιοριστώ σε μια σύντομη περιγραφή. Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας εξήγγηλε την καταβολή 20 εκ. € σε 1.232 ΜΜΕ και ιστοσελίδες ως αμοιβή για «καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό». Σύμφωνα με το νόμο, παρόμοια μηνύματα κοινωνικού συμφέροντος μεταδίδονται χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο. Μπορώ όμως να αποδεχτώ ότι στην περίοδο της κρίσης πανδημίας, με χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές, η λελογισμένη στήριξή τους είναι απαραίτητη για να μην κατρακυλίσουμε σε περισσότερα κλεισίματα, ανεργία και περικοπές μισθών, που μεγενθύνουν τον κύκλο ύφεσης και τελικώς πλήττουν τους πιο αδύναμους. Η στήριξη όμως πρέπει να γίνει με κανόνες, διαφάνεια και φυσικά ισότιμα -όχι να αφορά επιλεκτικά ένα συγκεκριμένο κλάδο «κυβερνητικού ενδιαφέροντος». 

Τι συνέβη στην ελληνική πραγματικότητα του 2020 και της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος υφυπουργός αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους αποδέκτες του δημόσιου χρήματος. Όταν υποχρεώθηκε να το κάνει, εν μέσω κατακραυγής, έδωσε μόνο ονόματα ΜΜΕ και ιστοσελίδων, αποκρύπτοντας τα επιμέρους ποσά ανά Μέσο. Κι αυτό, μια δεκαετία μετά τη θεσμοθέτηση της Διαύγειας, που είχε αποτελέσει θετική μεταρρυθμιστική τομή στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Με δυο λόγια, εδώ και δέκα χρόνια γνωρίζουμε από ποιον αγόρασε απορρυπαντικά 50€ ο μικρότερος δήμος της επαρχίας, ώστε να μην αυθαιρετεί. Όχι όμως και πού μοίρασε 20 εκ. € ο κ. Πέτσας, θαρρείς και τα ‘χε βγάλει από το πορτοφόλι του. 

Από το Σκόιλ στη Μέντα

Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι στα 1.232 βρίσκονταν σωρός από ανυπόληπτες ως ανύπαρκτες (κυριολεκτικά: δεν είχαν περιεχόμενο) ιστοσελίδες. Ιστοσελίδες - σφραγίδες, αυτό που στην «αργκό» του ίντερνετ ονομάζεται «πατσαβουροσάιτ». Βρε βρε! Πώς στην ευχή κάθε δέκα μέρες σπάει ο διάολος το ποδάρι του και ξεσκεπάζεται η υποκρισία των αρίστων, μια με τα ανύπαρκτα πτυχία, μια με τα Σκόιλ Ελικίκου, μια τώρα με ιστοσελίδες που τις ήξεραν μόνο οι ιδιοκτήτες τους! 

Να πάμε όμως τώρα στο πολιτικό επίδικο. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Πληρώθηκαν ΜΜΕ με τα 20 εκ. € των φορολογούμενων, για να ενημερωθούμε καλύτερα; Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν την απάντηση. Τη γνωρίζουν πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες: ακολούθησαν τους κανόνες με ευλάβεια, από κοινωνική υπευθυνότητα, από φόβο μην αρρωστήσουν οι ίδιοι ή τα ευαίσθητα συγγενικά τους πρόσωπα και τέλος, επειδή η επιτήρηση των μέτρων ήταν αυστηρή. Έπαιξε επίσης ρόλο ότι έβαλαν πλάτη όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύοντας συναίνεση (κάτι που δεν συνέβη παντού στην Ευρώπη). Για όλους αυτούς τους λόγους τηρήθηκαν οι κανόνες και όχι επειδή το ανύπαρκτο Χ σάιτ χωρίς επισκέπτες... ανέβασε το μπάνερ «μένουμε ασφαλείς»! Ωστόσο θα εισπράξει μερικές χιλιάδες ευρώ στην πλάτη του επιχειρηματία που υποχρεώθηκε να μείνει τρεις μήνες κλειστός, χωρίς έσοδα, ή του ανέργου που ακόμα περιμένει να ανοίξει ο τουρισμός. 

Τι πραγματικά αγοράζουν

Η διάθεση των 20 εκ. λοιπόν δεν εξυπηρετεί καμία επικοινωνιακή ανάγκη. Εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικά συμφέροντα: την ενίσχυση ημετέρων, που εδώ και ένα χρόνο λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ την κυβέρνηση. Έτσι εξηγείται εξάλλου γιατί κάποια μεγάλα και μεσαία ΜΜΕ υποβαθμίζουν συστηματικά το συγκεκριμένο σκάνδαλο, αντί να έχουν αναδείξει με τα πιο μελανά χρώματα -όπως θα περίμενε κανείς και θα ήταν λογικό- την απίστευτη άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα την κατανομή των δημόσιων πόρων. 

Έτσι εξηγείται επίσης, γιατί όταν μιλώ στα ΜΜΕ συχνά (όχι φυσικά πάντα) ακούω με έκπληξη το συνομιλητή δημοσιογράφο να μου μιλά και να επιχειρεί να με αντικρούσει με τόνο που ταιριάζει σε υπουργό, άντε σε βουλευτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και όχι σε δημοσιογράφο που εξ επαγγέλματος έχει υποχρέωση να κρατά ίσες αποστάσεις και να διερευνεί την αλήθεια. Κι αλήθεια: τι σημαίνει για την αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ, όταν η ίδια η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται με δήλωσή της να ρίχνει το πολιτικό της βάρος υπέρ της (αυτονόητης) δημοσιοποίησης των ποσών -αλλά όχι αυτά τα ίδια; 

Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που ο κ. Πέτσας δεν δίνει στη δημοσιότητα την κατανομή. Γιατί τότε τα προβλήματά του θα πολλαπλασιαστούν. Πρώτον, θα φανεί ότι ορισμένοι πήραν ψίχουλα, για «στάχτη στα μάτια», την ώρα που άλλοι έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Δεύτερον, γιατί θα αρχίσει μια τρομακτική γκρίνια, ανάμεσα στους ίδιους τους φίλους της κυβέρνησης: «γιατί σε μένα 10 χιλιάδες και στον άλλο 20; Αφού εγώ...» κλπ. Όλοι καταλαβαίνουν τι έχει να γίνει! Ας το σκεφτόταν αυτό ο κ. Πέτσας εξαρχής, όταν πίστευε ότι μπορούσε να σκορπίσει 20 εκ. χωρίς δημόσιο λογισμό και απολογισμό, σαν να έσπρωχνε φακέλους κάτω από το υπουργικό του γραφείο. 

Αργά ή γρήγορα… 

Φυσικά η λίστα δεν πρόκειται να μείνει κρυφή. Αργά ή γρήγορα θα γίνει γνωστή με λεπτομέρειες. Το αργότερο όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οπότε θα εξετάσει το σκάνδαλο με κάθε λεπτομέρεια: κάθε υπογραφή και αιτιολογία που δεν ακολουθεί κανόνες, κριτήρια, νομιμότητα. Και τότε θα έρθει η ώρα του οικονομικού και πολιτικού απολογισμού. Ας κάνει λοιπόν αυτό που πρέπει ο κ. Πέτσας νωρίτερα, παρά αργότερα. Σήμερα κιόλας να δώσει στη δημοσιότητα την οικονομική εντολή δημοσίευσης που έχει λάβει κάθε ΜΜΕ και ιστοσελίδα, ώστε η κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα και ενδεχομένως και η Δικαιοσύνη να είναι σε θέση να κρίνουν.

* Bουλευτής Α΄ Αθήνας και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
Ζώντας στην Ελλάδα του Μητσοτάκη έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα στον βυθό. Οσο κι αν φωνάξεις, κανείς ποτέ δεν πρόκειται να σ’ ακούσει. Πρόκειται για έναν εφιάλτη.
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαχείριση της επιδημίας στην Ελλάδα: ένα πολιτειακό ζήτημα
Η κοινωνία, τρομοκρατημένη από τον συνεχή βομβαρδισμό με αριθμούς, εκχωρεί ολοένα και περισσότερες ελευθερίες, σε μια δημοκρατία που «εμβολιάζεται» με αυταρχισμό.
Η διαχείριση της επιδημίας στην Ελλάδα: ένα πολιτειακό ζήτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανονικότητα σημαίνει νομιμότητα και διαφάνεια
Τα 20 εκατ. προς τα ΜΜΕ αγνοούμε ακόμη πού και πώς δόθηκαν. Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων όσα έγιναν, μπορεί να προσδώσει μόνο μια αμφιλεγόμενη επίφαση νομιμότητας.
Κανονικότητα σημαίνει νομιμότητα και διαφάνεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χαμένη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια που ελληνική κυβέρνηση αφήνει στην επόμενη κυβέρνηση γεμάτα δημόσια ταμεία και πλεονασματικούς κρατικούς οργανισμούς.
Η χαμένη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας