Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 12.8°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 12.2°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 12.2°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 1.7°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.8°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  60%
Ενα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, με εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 170.000 νεκρούς, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»: η αιτιολογική αλυσίδα της κλιματικής κρίσης, της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας που καταλήγει στη δημιουργία νέων ζωονόσων, οι οποίες μεταδίδονται πλέον σε όλο τον πλανήτη, ήταν ήδη γνωστή εδώ και χρόνια από την εποχή του Sars και του Εμπολα.

Τίποτα δεν ήταν άγνωστο ή αναπάντεχο. Ολοι οι συναγερμοί -από την αποψίλωση των δασών ώς τη λειτουργία ημιπαράνομων υπαίθριων αγορών άγριων ειδών (με τζίρο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 23 δισ. δολαρίων)-, είχαν εδώ και καιρό ηχήσει. Εις ώτα μη ακουόντων. Γιατί... «είναι πολλά τα λεφτά» και στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Πλέον ο πλανήτης βαδίζει σε εξίσου προδιαγεγραμμένες κρίσεις σε τέσσερα επίπεδα, κρίση δημοκρατίας, κρίση οικονομίας, κρίση κοινωνίας, κρίση περιβάλλοντος, που συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Σε αντίθεση με την πανδημία, για την οποία θα βρεθούν και φάρμακα και εμβόλια, για αυτές τις κρίσεις οι απαντήσεις δεν θα είναι αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών, αλλά θα διαμορφωθούν από την αναμέτρηση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών και οικονομικών προσεγγίσεων.

Από τη μία πλευρά, του μέχρι σήμερα κυρίαρχου μοντέλου της αγοράς, που βλάπτει από τη δημόσια υγεία ώς το περιβάλλον, περνώντας από την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, όπως είναι η υγεία, ώς την εξάντληση των φυσικών πόρων και τη διατάραξη του κλίματος. Και από την άλλη, της διεκδίκησης ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης, με οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Ας μην εθελοτυφλούμε όμως: η αναμέτρηση είναι δύσκολη και δεν γίνεται με ίσους όρους, όπως άλλωστε φάνηκε από τον άτολμο συμβιβασμό του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, που, απορρίπτοντας την αμοιβαιοποίηση του χρέους, δεν επέδειξε καμία αλληλεγγύη στις χειμαζόμενες Ιταλία και Ισπανία, υπογράφοντας ενδεχομένως και την αρχή του τέλους του σπουδαίου εγχειρήματος για μια Ευρώπη ελευθερίας, αλληλεγγύης και ευημερίας. Οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, εγκλωβισμένες στην ιδεοληψία ενός «δούναι και λαβείν» που ορθώνει τείχη, ευνοώντας την εσωστρέφεια και τη φοβικότητα, επιβεβαίωσαν τη γνωστή ρήση ότι η «Ευρώπη δεν χάνει την ευκαιρία να χάσει μια ευκαιρία»!

Η εξέλιξη αυτή είναι αποκαλυπτική του άμεσου μέλλοντος: τα εκατομμύρια των ανέργων της χειρότερης ύφεσης ακόμα και σε σχέση με εκείνη του 1929 θα βαθύνουν τις ήδη ιλιγγιώδεις ανισότητες, ενώ δημοκρατικά κεκτημένα μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Οταν ένας συντηρητικός όπως ο Χ. Κίσινγκερ παρατηρεί ότι «μια παγκόσμια υποχώρηση από την εξισορρόπηση της ισχύος μέσω της νομιμότητας θα προκαλέσει αποσύνθεση του κοινωνικού συμβολαίου, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς», είναι φανερό το εύρος του αντιδημοκρατικού φάσματος...

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας οι δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου δόγματος επιχειρούν να μετατρέψουν την «κρίση σε ευκαιρία», διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό τοπίο, σε όλα τα επίπεδα, για την «ημέρα μετά την πανδημία».

Απέναντι σε αυτή την απόπειρα ηγεμόνευσης του μέλλοντος του τόπου από νεοσυντηρητικές δυνάμεις, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι» σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων αποτελεί μια νέα αφετηρία. Την αφετηρία του Νέου Προγράμματος Ανασυγκρότησης του τόπου εν όψει των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ενα πρόγραμμα στην κατεύθυνση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Νέας Πράσινης Συμφωνίας, σχετικά με την ανάπτυξη, με αφορμή (και) τη νέα ΚΑΠ, ενός νέου μοντέλου ευφυούς γεωργίας, με έμφαση στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την έρευνα που μπορεί αντιμετωπίσει τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις.

Ενα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του εθνικά κρίσιμου ενεργειακού διακυβεύματος με όρους ασφάλειας και επάρκειας για όλους, με σύγχρονα εργαλεία όπως αυτό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το οποίο διόλου τυχαία υπονομεύει / ακυρώνει η σημερινή κυβέρνηση. Ενα πρόγραμμα στη βάση της δίκαιης μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και την απανθρακοποίηση – στόχους που η σημερινή κυβέρνηση διαστρεβλώνει μέσα από άκριτες ιδιωτικοποιήσεις, με πράσινη συνθηματολογία. Ενα πρόγραμμα-πυξίδα των αγώνων που έρχονται και συσπείρωσης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, εντός κι εκτός Ελλάδας, οι οποίες σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες συνομολογούν στη διεκδίκηση Δημοκρατίας, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης μέσα από μια Ευρώπη αλληλέγγυα και υπεύθυνη απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Τη μόνη Ευρώπη που μπορεί να υπάρξει.

* Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
Το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού είναι φονικότερο και μεταδοτικότερο από ό,τι το δεύτερο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι από τη μια μεριά το ότι τα περισσότερα κρούσματα στο τρίτο «κύμα» είναι από τη βρετανική...
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανελλήνιες 21
Ανοιχτή επιστολή - μήνυμα αγωνίας, με εύλογες απορίες για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων εν μέσω πανδημίας, από μια μαθήτρια της Γ' Λυκείου και υπoψήφιας για τις...
Πανελλήνιες 21
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ξεχασμένη δημόσια υγεία
Ο κορονοϊός έχει ασφαλώς την «τιμητική του» στις μέρες μας, όμως η προστασία του πληθυσμού δεν νοείται να έχει μονόπλευρη στόχευση.
Η ξεχασμένη δημόσια υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική εξοικονόμησης υγειονομικών πόρων για ένα ΕΣΥ πιο θωρακισμένο!
Αν και η πλήρης υγειονομική κάλυψη είναι καθολικό δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο, εν τούτοις η προάσπιση της δημόσιας υγείας έναντι της σκληρής νεοφιλελεύθερης αντίληψης οφείλει να απαντήσει...
Πολιτική εξοικονόμησης υγειονομικών πόρων για ένα ΕΣΥ πιο θωρακισμένο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Covid 19: To Λάθος
Σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων και ιδιαίτερα εθνικών ή υγειονομικών, η κριτική σε πρώτο χρόνο δεν θεωρείται θεμιτή και κάθε δημοκρατική κοινωνία στοιχίζεται πίσω από τον στόχο επίσπευσης του καλύτερου δυνατού...
Covid 19: To Λάθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ανέσυρε στην επιφάνεια ο Covid-19
Εδώ και μερικές δεκαετίες, κυριαρχούσε η άποψη ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει σε κάποιο μέτρο να υποκαταστήσει τον ρόλο του κράτους πρόνοιας, αναιρώντας την έννοια της υγείας ως δημόσιου αγαθού. Με τον...
Τι ανέσυρε στην επιφάνεια ο Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας