Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην Κνεσέτ το «μπαλάκι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
AP Photo/Sebastian Scheiner

Στην Κνεσέτ το «μπαλάκι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ

  • A-
  • A+

Να βρει έναν βουλευτή που να μπορεί να κάμψει τις κομματικές αγκυλώσεις και να μετακινήσει τις πολιτικές γραμμές, ώστε να αποκτήσει επιτέλους – μετά από έναν χρόνο πολιτικής κρίσης - κυβέρνηση η χώρα, ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ισραήλ, μετά το τελευταίο αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Νετανιάχου-Γκαντζ.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν ανέθεσε στον Μπένι Γκαντζ – εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού - την εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Γκαντζ του κόμματος Kahol Lavan (Μπλε-Λευκό) προκάλεσε την έκπληξη, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση «ενότητας και έκτακτης ανάγκης» με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Ορκίστηκε ωστόσο να μην μοιραστεί την εξουσία μαζί του, όσο δεν έχει διευθετήσει τις υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη.

Οι πολιτικές γραμμές άρχισαν να μετακινούνται. Από αντίπαλος, ο Γκαντζ γινόταν πρώην αντίπαλος. Η ελπίδα για μια κυβερνητική συμφωνία φάνηκε στον ορίζοντα για πολλούς Ισραηλινούς, με άλλους να κατηγορούν ωστόσο τον Γκαντζ, πρώην αρχηγό του επιτελείου στρατού, ότι παρέδωσε τα όπλα.

Το βράδυ της Δευτέρας η εντολή του Γκαντζ έληξε, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τις εντατικές συνομιλίες. «Σας ενημερώνω ότι δεν βλέπω την πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση και ότι αναθέτω τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Κνεσέτ», το ισραηλινό κοινοβούλιο, έγραψε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν.

Η Κνεσέτ έχει τώρα στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες, προκειμένου να προτείνει έναν βουλευτή που θα έχει αρκετή υποστήριξη, ώστε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που τα στρατόπεδα των Νετανιάχου και Γκαντζ λένε ότι συνεχίζουν τις συνομιλίες τους.

Όποιος μιλάει για κυβέρνηση ενότητας, εννοεί ότι τα υπουργικά χαρτοφυλάκια πρέπει να μοιραστούν. Όμως με έναν πρωθυπουργό που δικάζεται οσονούπω για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας σε μια σειρά υποθέσεων, το στρατόπεδο του Μπένι Γκαντζ θέλει «πλήρη έλεγχο» στους δικαστικούς διορισμούς, υπογραμμίζει ο Τζόναθαν Ράινχολντ, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν.

«Το κεντρικό ζήτημα βρίσκεται στη νομική σφαίρα», προσθέτει, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει, σε περίπτωση εναλλαγής της εξουσίας με τον Γκαντζ, ότι θα μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε έναν πρωθυπουργό, αλλά όχι σε έναν υπουργό.

Οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν επίσης στον φόβο του Νετανιάχου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα τον κρίνει ακατάλληλο να ηγηθεί της κυβέρνησης, λόγω των κατηγοριών που τον βαραίνουν και πως ο Μπένι Γκαντς θα αναλάβει μόνος του την πρωθυπουργική εντολή.

Ένα σενάριο από το οποίο επιχείρησε να προφυλαχθεί, απαιτώντας εγγυήσεις που αρνήθηκε να του δώσει ο Γκαντζ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ένα άλλο εν δυνάμει θέμα διαφωνίας: το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Ο Γκαντζ και ο ακόλουθός του Γκάμπι Ασκενάζι --αμφότεροι πρώην αρχηγοί του στρατού-- εκφράζουν αμφιβολίες για μια γρήγορη προσάρτηση από το Ισραήλ, της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πολλοί αναλυτές διερωτώνται, αν πράγματι ο Νετανιάχου έχει την πρόθεση να μοιραστεί την εξουσία με τον Γκαντζ.
Προηγούμενος στις δημοσκοπήσεις που του πιστώνουν την καλή διαχείριση της πανδημίας --το Ισραήλ έχει χαρακτηριστεί η πιο ασφαλής χώρα απέναντι στην επιδημία, μπροστά από τη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα της κοινοπραξίας DKV-- ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να παίξει καθυστέρηση, με σκοπό να προκαλέσει τέταρτες εκλογές και να παραμείνει μέχρι τότε στα ηνία της εξουσίας. Πόσω μάλλον που εν μέσω lockdown, είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς σύντομα το ενδεχόμενο μιας ψηφοφορίας.

Όποιες κι αν είναι οι πραγματικές προθέσεις του Νετανιάχου, «η αναβλητικότητα του πάει πάρα πολύ» εκτιμά ο Γκίντεον Ραχάτ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου μπορεί να ανεβάσει το αντίτιμο, για να δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία, να προσπαθήσει να προσεταιριστεί ορισμένους βουλευτές, για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία και, μέσω μιας ψηφοφορίας, δικαστική ασυλία ή ακόμη να ετοιμάζεται για νέες εκλογές, γνωρίζοντας ωστόσο πως η άνοδος της δημοτικότητάς του μπορεί μέχρι τότε να διαβρωθεί.

«Κυβέρνηση ενότητας ή εκλογές, αυτές είναι πραγματικά οι δύο επιλογές (...) και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει μια κυβέρνηση ενότητας», υπογραμμίζει ο Ράινχολντ για τον οποίο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αξιολογεί όλα τα σενάρια, σε σχέση με την πολιτική του επιβίωση, με σκοπό να αποφύγει «τη φυλακή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς κυβέρνηση συνασπισμού το Ισραήλ, έντονες αντιδράσεις
Επικαλούμενος την πανδημία, ο Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και κατηγορούμενο για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκαλώντας οργή στους...
Προς κυβέρνηση συνασπισμού το Ισραήλ, έντονες αντιδράσεις
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντίπαλο του Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου,...
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντίπαλο του Νετανιάχου
ΕΥΡΩΠΗ
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για την απασχόληση στη Βρετανία, λόγω Covid-19
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2009, καθώς η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλη μείωση του...
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για την απασχόληση στη Βρετανία, λόγω Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Το Sputnik V, το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του Covid-19 ανακοίνωσε ο Πούτιν
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα να βρίσκονται μια ανάσα από τα 900.000, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, πήρε έγκριση για χρήση.
Το Sputnik V, το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του Covid-19 ανακοίνωσε ο Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Τους νέους «δείχνει» ο ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη
«Λαμβάνουμε αναφορές από διάφορες υγεινομικές αρχές για μεγαλύτερη αναλογία των νέων κρουσμάτων μεταξύ των νέων ανθρώπων» είπε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρ....
Τους νέους «δείχνει» ο ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Επανέρχονται αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη λόγω του Covid-19
Υποχρεωτική χρήση μάσκας, καραντίνα και ταξιδιωτικές οδηγίες περιλαμβάνει το «οπλοστάσιο» αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.
Επανέρχονται αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη λόγω του Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας