Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για τη διεθνή φεμινιστική απεργία στις 8 Μαρτίου: Αν σταματήσουμε εμείς σταματά ο κόσμος

Για τη διεθνή φεμινιστική απεργία στις 8 Μαρτίου: Αν σταματήσουμε εμείς σταματά ο κόσμος

  • A-
  • A+

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί διεθνώς μια νέα μορφή κινητοποίησης και φεμινιστικής διεκδίκησης: Η φεμινιστική απεργία. Πρόκειται για μια πρακτική που έχει αγκαλιαστεί από εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η κεντρική ιδέα αυτών των κινητοποιήσεων τίθεται με μαζικούς όρους και με τη μορφή ενός ερωτήματος: Τι θα συμβεί αν οι γυναίκες σταματήσουν να εργάζονται; Αναδεικνύονται με αυτό τον τρόπο οι πολλαπλές μορφές της γυναικείας εργασίας και λέγεται ρητά ότι ο ρόλος των γυναικών στην διαδικασία της κοινωνικής αναπαραγωγής, ανάμεσα σε άλλα αποτελεί απλήρωτη εργασία. Ταυτόχρονα διευρύνεται η πρακτική της απεργίας και υπενθυμίζεται ο διαθεματικός χαρακτήρας της καταπίεσης.

Φέτος η φεμινιστική απεργία οργανώνεται σε πολλές χώρες για πρώτη φορά. Στην Ελλάδα η φεμινιστική απεργία οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της και τα συγκεκριμένα βήματα για την οργάνωσή της, πάρθηκαν από τη Συνέλευση 8 Μάρτη στην Αθήνα και την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα μοναδικά εγχειρήματα που επιχείρησαν με ενωτικό και συμπεριληπτικό τρόπο να πραγματοποιήσουν την ιδέα της φεμινιστικής απεργίας στην Ελλάδα.

Η φεμινιστική απεργία οργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αργεντινή το 2017 και στην Ισπανία το 2018 και 2019. Είχε προηγηθεί η απεργία γυναικών στην Πολωνία ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση το 2016. Ήταν όμως στην Ισπανία που εμφανίστηκε με πρωτοφανή ορμή και ευρηματικότητα κινητοποιώντας εκατομμύρια γυναίκες. Οι Ισπανίδες απέργησαν από το σπίτι και τη φροντίδα, τους χώρους εργασίας, την εκπαίδευση και την κατανάλωση.

Καθώς η φεμινιστική απεργία εξαπλώνεται παγκόσμια, ένας νέος διεθνισμός εμφανίζεται με βασικό χαρακτηριστικό τη φεμινιστική αλληλεγγύη μέσω της διάδοσης συνθημάτων και ενσώματων πρακτικών. Είναι ένας φεμινισμός που αντλεί από τις τοπικές παραδόσεις και που σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία εκφράζει μεγάλες πλειοψηφίες. Είναι ο φεμινισμός του 99% στον οποίο αναφέρονται οι Νάνσι Φρέιζερ, Σίνθια Αρρούζα και Τίτι Μπατατσάρια στο Μανιφέστο που συνέταξαν το 2019 « Φεμινισμός για το 99%».

Οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη με απεργιακό χαρακτήρα γίνονται στο Μεξικό, Χιλή, Γαλλία, Τουρκια, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ελλάδα.

Από την Ισπανία, μέχρι τη Χιλή, από την Ελβετία μέχρι τη Γαλλία και από την Τουρκία μέχρι την Ελλάδα, νέες γενιές γυναικών μαθαίνουν να αμφισβητούν την αδικία, το σεξισμό, τη βία, τις πατριαρχικές δομές, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Καθώς οργανώνουν τη φεμινιστική απεργία, με τα μάτια στραμμένα στις άλλες, ανακαλύπτουν δυνατότητες, δημιουργούν νέα σύμβολα καθώς και μια κοινή γλώσσα. Και έτσι το «ούτε μια λιγότερη» , το «εγώ σε πιστεύω αδερφή», το « αν σταματήσουμε εμείς, σταματά ο κόσμος» μεταφράζονται και αποκτούν νέα ζωή διαρκώς.

Ακολουθεί αναλυτική αναφορά στις φεμινιστικές κινητοποιήσεις που έχουν απεργιακά χαρακτηριστικά σε διαφορετικές χώρες του κόσμου

Μεξικό

Η φεμινιστική συλλογικότητα Las Brujas del Mar σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνδικάτα και δεκάδες κοινωνικές ακόμα και θρησκευτικές οργανώσεις, καλούν σε απεργία τη Δευτέρα 9 Μάρτη με κεντρικό σύνθημα «Μια μέρα χωρίς εμάς. Στις 9 δεν κινείται καμία». Στο κέντρο των κινητοποιήσεων βρίσκεται το ζήτημα των γυναικοκτονιών και της ματσό-βίας. Η καμπάνια για την απεργία πήρε μεγάλη έκταση αναγκάζοντας τον πρόεδρο της χώρας να στηρίξει το δικαίωμα των πολιτών να κινητοποιούνται. Οι συλλογικότητες καλούν τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι την 8η Μάρτη και στις 9 Μάρτη να μην εμφανιστούν στο σπίτι, στο πανεπιστήμιο ή στον χώρο εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες επιλέγουν τους όρους της «εξαφάνισής» τους σε μια χώρα που ο αριθμός των εξαφανισμένων γυναικών καταγράφεται στις 10 ημερησίως κατά μέσο όρο.

Χιλή

Στη Χιλή η φεμινιστική απεργία θα είναι 48ωρη (8 και 9 Μάρτη) ενώ η βδομάδα 4/3-11/3 έχει οριστεί ως εβδομάδα φεμινιστικής δράσης σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για κινητοποιήσεις με αντικυβερνητικό χαρακτήρα, ενάντια στην τρομοκρατία του κράτους, ιδιαίτερα ενάντια στις γυναίκες. Οι φεμινίστριες γνωρίζοντας ότι μετά το δρώμενο «ο βιαστής είσαι εσύ» τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στη Χιλή, επιχειρούν οι κινητοποιήσεις τους να πάρουν δημοσιότητα και εκτός συνόρων.

Τουρκία-αγώνας για τη δημοκρατία

Στην Τουρκία το δεύτερο συνέδριο γυναικών που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από συλλογικότητες και κόμματα όπως το HDP και η Mωβ Aλληλεγγύη αποφάσισε την οργάνωση απεργίας γυναικών για πρώτη φορά στη χώρα. Οι γυναίκες θα απεργήσουν ενάντια στους νέους νόμους που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση Ερντογάν, στους οποίους περιλαμβάνεται η χορήγηση αμνηστίας σε περίπου 4000 άνδρες που καταδικάστηκαν για παιδοφιλία και βιασμούς. Οι οργανώτριες της κινητοποίησης τονίζουν τη σημασία της διεθνούς απεργίας , συζητούν ιδέες μετατροπής του γυναικείου αγώνα σε οργανωμένη δύναμη για τη δημοκρατία και αναζητούν τρόπους αυτοάμυνας ακόμα και από την αστυνομία.

Πορτογαλία

Για την Πορτογαλία το 2020 θα είναι η δεύτερη φεμινιστική απεργία. Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας ενάντια στις γυναίκες καθώς και η αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως έγκλημα. Στο κάλεσμα για την απεργία επισημαίνεται επίσης ότι η 4η Νοέμβρη είναι η τελευταία μέρα μισθωτής εργασίας για τις γυναίκες, λόγω της μισθολογικής ανισότητας, και ότι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου εργάζονται δωρεάν.

Γαλλία

Η φεμινιστική απεργία φτάνει στη Γαλλία και γίνεται σε πανηγυρικό κλίμα. Οι φεμινιστικές συλλογικότητες θυμίζουν ότι οι γυναίκες είναι νικήτριες γιατί ανάγκασαν τον Μακρόν να αποσύρει προσωρινά το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Τα αιτήματα τους καλύπτουν ζητήματα που αφορούν την επισφαλή εργασία των νέων, την αόρατη οικιακή εργασία, τη βία, το σεξισμό, την οικολογική καταστροφή, την υπεράσπιση των μεταναστριών-ων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω πολέμου. Καλούν σε κινητοποίηση τις «νικήτριες» της χώρας, σιδηροδρομικούς, νοσοκόμες, καθαρίστριες, δασκάλες, φοιτήτριες-ες, καλλιτέχνες, δικηγόρους και προτείνουν μια διαδήλωση όπου όλες και όλοι θα φορούν τις φόρμες εργασίας τους, όπως η Rosie the Riveter (η γυναίκα-εργάτρια στην αφίσα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου που εμφανίζεται πλάι στο σύνθημα, Μπορούμε [we can do it].

Μεγάλη Βρεττανία

Δεκάδες συνδικάτα, μεταναστευτικές συλλογικότητες, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καλούν τις γυναίκες σε απεργία και κινητοποίηση την 8η Μάρτη. Στο μανιφέστο τους δίνεται έμφαση στη σκλαβιά της οικιακής εργασίας. Οι γυναίκες καλούνται να φανταστούν πως θα ήταν ένας κόσμος χωρίς αυτές. Στην απεργία συμμετέχουν οργανωμένα και οι σεξεργάτριες, που καλούν τις φεμινίστριες όλων των φύλων να απεργήσουν.

Γερμανία και Σουηδία

Την πρώτη φεμινιστική απεργία στο Γερμανικό Κράτος οργανώνει η Εθνική Συνέλευση Γυναικείας Απεργίας με το σύνθημα: Όταν σταματούμε να δουλεύουμε, ο κόσμος παύει. Στο μανιφέστο της κινητοποίησης υπογραμμίζεται η διαρκής συνθήκη διακρίσεων στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες και υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο στη Γερμανία οι γυναίκες πληρώνονται 22% λιγότερο από τους άνδρες. Σε απεργία καλεί και το Σουηδικό Φεμινιστικό Συντονιστικό.

Ελβετία

Στην Ελβετία η φεμινιστική απεργία γεννήθηκε τη 14η Ιουνίου του 2019 με την καθοριστική συμβολή της Συνέλευσης Γυναικών του Συνδικάτου Δημοσίου τομέα. Φέτος, σε μια προσπάθεια συντονισμού με τις υπόλοιπες χώρες, η Ελβετία απεργεί την 8η Μάρτη με σύνθημα «Δεν το βάζουμε κάτω-Ο αγώνας συνεχίζεται». Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οι γυναίκες και τα διεμφυλικά άτομα καλούνται να κινητοποιηθούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενάντια στις γυναικοκτονίες, την καταστροφή του πλανήτη, την απλήρωτη εργασία.

Λουξεμβούργο

Στο Λουξεμβούργο η απεργία δεν αποτελεί συνηθισμένο μέσο αγώνα. Παρόλα αυτά, οι φεμινιστικές συλλογικότητες καλούν σε γυναικεία απεργία την 7η Μάρτη. Καλούν επίσης, όσες γυναίκες δεν κατορθώσουν να απεργήσουν, να φορέσουν μωβ ρούχα, κονκάρδες, βραχιόλια και μαντήλια, για να κάνουν ορατά τα αιτήματά τους. Προτείνεται επιπλέον να μετατρέψουν τις συσκέψεις στους χώρους εργασίας σε φεμινιστικές συγκεντρώσεις, να μην χαμογελούν εάν εργάζονται σε υπηρεσίες, να ελαττώσουν το ρυθμό εργασίας και να επεκτείνουν το μεσημεριανό διάλειμμα. Στο Βέλγιο οι γυναίκες καλούν τους άνδρες να εργαστούν την 8η Μάρτη στο σπίτι οργανώνοντας ταυτόχρονα εβδομάδα δράσης, 4/3-11/3, με το σύνθημα «Το να νοιάζεσαι σημαίνει να μοιράζεσαι».

Αυστρία και Ιταλία

Φεμινιστική απεργία οργανώνεται την 8η Μάρτη και στην Αυστρία. Στην Ιταλία η συλλογικότητα «Ούτε μια λιγότερη» οργανώνει 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Μάρτη με στόχο να διευκολυνθεί η συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων γυναικών.

Ισπανικό Κράτος

Στο Ισπανικό Κράτος δεν έγινε εφικτό να υπάρξει πανισπανικό κάλεσμα για μια φεμινιστική απεργία και έτσι αποφασίστηκε κάθε περιοχή να οργανώσει όπως θέλει την 8η Μάρτη. Κάποιες συλλογικότητες εξέφρασαν προβληματισμούς για την οργάνωση απεργίας την Κυριακή, σημειώνοντας ότι πολλές εργαζόμενες στην καθαριότητα, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια δεν θα μπορούσαν να απεργήσουν. Άλλες γυναίκες επικεντρώθηκαν στην προφύλαξη του μέσου της απεργίας προκειμένου να μην «ξοδευτεί». Παρά τις δυσκολίες, καλείται φεμινιστική απεργία στην Καταλονία, σε πολλές πόλεις της Ανδαλουσίας και αλλού. Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν επίσης σε φεμινιστική απεργία στην εκπαίδευση στις 6 Μάρτη σε όλα τα πανεπιστήμια. Στη Μαδρίτη, η φράση «φεμινιστική απεργία» έχει αντικατασταθεί από το «Φεμινιστική εξέγερση».

Ελλάδα

Φέτος στην Ελλάδα οργανώνεται η δεύτερη φεμινιστική απεργία με σύνθημα «Απεργία στο σπίτι-απεργία στη δουλειά». Η Συνέλευση 8 Μάρτη στην Αθήνα καλεί σε συγκέντρωση στις 12μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 13:00 σε πορεία προς το Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στις 12μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 

*Η Κατερίνα Σεργίδου είναι μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη στην Αθήνα και υποψήφια διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Σπουδών Φύλου & Φεμινισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «πλατφόρμες» και η Ε.Ε.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πρόκειται «για την κοινωνική προστασία στην οικονομία της...
Οι «πλατφόρμες» και η Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωροταξικές ανησυχίες
Δυστυχώς στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες κάθε προσπάθεια χωροταξικής ρύθμισης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που έθιγε ιδιωτικά οικοπεδικά συμφέροντα δεν μακροημέρευε.
Χωροταξικές ανησυχίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεράστια η πολιτική κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα
Με τη ρήση αυτή είχα προλογίσει άρθρο μου για τον Νέλσον Μαντέλα, με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Πρόκειται ίσως για τον κορυφαίο πολιτικό του 20ού αιώνα, που μέχρι το τέλος...
Τεράστια η πολιτική κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενική δοκιμή για το μέλλον;
Ολα αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί στο όνομα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, όμως νοηματοδοτούν πρακτικές που ίσως αξιοποιηθούν στην πολιτική χωρίς αντιδράσεις.
Γενική δοκιμή για το μέλλον;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα και ο λαός
Τα συνταγματικά κείμενα αποτυπώνουν με διακηρυκτικό τρόπο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής τους.
Το Σύνταγμα και ο λαός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού 2021 (Π.21) –με βάση τις εκτιμήσεις του για το 2020 και τις προβλέψεις του για το 2021– θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τα δύο μείζονα προβλήματα...
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας