• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 3.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.4°C / 3.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.1°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 5.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 1.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.1°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Σήμα κινδύνου» για τα ασυνόδευτα ανήλικα στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+

Στον αυτοτραυματισμό και την απόπειρα αυτοκτονίας έφτασαν τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που κρατούνται για μεγάλο διάστημα στο καθεστώς της λεγόμενης «προστατευτικής φύλαξης» στο νομό Θεσσαλονίκης, περιμένοντας χωρίς αποτέλεσμα να βρεθεί θέση σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση ΑΡΣΙΣ που δημοσιοποίησε την υπόθεση, εκπέμποντας σήμα κινδύνου προς τους αρμόδιους φορείς, στο νομό Θεσσαλονίκης κρατούνται 61 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία, για διάστημα κατά μέσο όρο δύο μηνών, ενώ πληρώνουν οι ίδιοι σε ιδιώτες χρήματα για να σιτιστούν, καθώς έληξε το σχετικό κονδύλι που δινόταν για το λόγο αυτό στην οργάνωση.

Τέσσερις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έβγαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» στην Ελλάδα (Ξανά «στην αναφορά» η Ελλάδα για παράτυπη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, Εφ.Συν., 8 Νοεμβρίου 2019), στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι είναι μη ανεκτή αυτή η πρακτική, η οποία παρόλα αυτά συνεχίζεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ έχει ως εξής:

Σήμα κινδύνου προς όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας εκπέμπει η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα από το καθεστώς της «προστατευτικής φύλαξης» -όπως ονομάζεται κατ' ευφημισμό το καθεστώς της κράτησης- των ασυνόδευτων, ανήλικων προσφύγων.

Το τελευταίο διάστημα, τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, αναμένοντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας.

Την περίοδο αυτή στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» συνολικά 61 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία.

Ο μέσος όρος παραμονής των ανήλικων σε «προστατευτική φύλαξη» στη Θεσσαλονίκη είναι δύο μήνες, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές η κράτηση μπορεί να είναι πολύμηνη.

Ο αυξημένος αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων κρατουμένων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις πόρων και μέριμνας της πολιτείας διαμορφώνουν συνθήκες επιβαρυντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, καθώς και την ανάπτυξή τους: Δύο παιδιά μοιράζονται ένα στρώμα για να κοιμηθούν, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα προαυλισμού -εφόσον δεν θεωρούνται κρατούμενοι- ούτε υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Οι δυσχερείς αυτές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα οι ανήλικοι να ζητούν την παραπομπή τους σε παιδοψυχίατρο, ώστε να αντέξουν την καθημερινότητά τους μέσα σε κελί, κι ακολούθως να τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στη βάση συμπτωμάτων, που συνδέονται με τη συνθήκη του εγκλεισμού.

Η ΑΡΣΙΣ είχε εξασφαλίσει από τον Αύγουστο χορηγία για την σίτιση των ανήλικων, αλλά το κονδύλιο εξαντλήθηκε πριν από λίγες μέρες, οπότε τα παιδιά έχουν βρεθεί στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή σιτίζονται πληρώνοντας σχετικό αντίτιμο σε ιδιώτες συμβαλλόμενους με τα αστυνομικά τμήματα.

Οι ανήλικοι καλύπτουν την σίτισή τους από το ποσό των 5,87 ευρώ ημερησίως το οποίο λαμβάνουν όλοι οι κρατούμενοι, ποσό που δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού.

Σύμφωνα με την ομάδα «Streetwork» της ΑΡΣΙΣ, «δεν νοείται η έννοια της προστασίας και της ανηλικότητας να είναι πλέον τόσο άμεσα συνυφασμένη με την έννοια της κράτησης και του εγκλεισμού. Φαινόμενα παθογένειας και κλιμάκωσης της απόγνωσης και της βίας θα εξακολουθούν να εμφανίζονται όσο συντηρείται και αυτός ο μηχανισμός 'παιδικής προστασίας'.

Καλούμε να τεθεί το αναφερόμενο ζήτημα ως προτεραιότητα στην ατζέντα της πολιτείας προκειμένου να βρεθεί μια λύση βιώσιμη που θα συνάδει με τις έννοιες της αξιοπρέπειας και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, καθώς η πρακτική της μείωσης βλάβης κατά την «προστατευτική» κράτηση φαίνεται ότι δεν δύναται να απορροφήσει περαιτέρω 'κραδασμούς'».

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί επανειλημμένα ότι η κράτηση ανήλικων, υπό τις συνθήκες που συμβαίνει στην Ελλάδα, συνιστά «απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση».

Οι τελευταίες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδόθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από προσφυγή της Νομικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
Σε απόλυτη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται... για δική τους προστασία κρατούμενοι στη Θεσσαλονίκη ● Διαμένουν στοιβαγμένοι έως και 20 ανά κελί, χωρίς να προαυλίζονται...
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητά άμεση μεταφορά 3 προσφύγων από Λέσβο
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τριών προσφύγων με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι δύο παιδιά, και ζητά από την κυβέρνηση να τα μεταφέρει άμεσα...
Ζητά άμεση μεταφορά 3 προσφύγων από Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασφαλιστικά μέτρα από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ
Να μεταφερθούν άμεσα από την προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ της Λέσβου στην ενδοχώρα ζητά για τρεις πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι δύο ανήλικοι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του...
Ασφαλιστικά μέτρα από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ακόμα μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
Η κυβέρνηση μπορεί να προβαίνει συνεχώς σε κατηγορηματικές διαψεύσεις, ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες αλλά και οι προσφυγές για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από τις ελληνικές...
Ακόμα μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποφάσεις-ράπισμα για τον κ. Μηταράκη
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δύο πρόσφυγες σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Καρά Τεπέ.
Αποφάσεις-ράπισμα για τον κ. Μηταράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας