Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανά «στην αναφορά» η Ελλάδα για παράτυπη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανά «στην αναφορά» η Ελλάδα για παράτυπη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

  • A-
  • A+
Οι δύο ανήλικοι κρατούνται ακόμα στο Α.Τ. Κολωνού μαζί με ενήλικες και ποινικούς κρατουμένους, χωρίς προαυλισμό, χωρίς φυσικό φως και καθαρό αέρα, χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και συνθήκες υγιεινής, χωρίς ψυχαγωγικές δραστηριότητες, χωρίς επικοινωνία με τους δικούς τους και χωρίς ενημέρωση για τη διάρκεια της κράτησης.

Νέα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια και Κέντρα Κράτησης πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), την τέταρτη το τελευταίο διάστημα, στέλνοντας στην κυβέρνηση το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτική επέκτασης της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι ανεκτή.

Η νέα απόφαση του ΕΔΔΑ βγήκε τη Δευτέρα και αφορά δύο αδέλφια, ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο μέσω της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Οπως σημειώνει η οργάνωση, όταν πήγαν στην Υπηρεσία Ασύλου για την καταγραφή του αιτήματός τους για άσυλο και οικογενειακή επανένωση, κρατήθηκαν για περισσότερο από δύο εβδομάδες σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων, που προβλέπονται για κράτηση μόνο λίγων ωρών, μαζί με ενήλικες και ποινικούς κρατουμένους, χωρίς προαυλισμό, χωρίς φυσικό φως και καθαρό αέρα, χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και συνθήκες υγιεινής, χωρίς ψυχαγωγικές δραστηριότητες, χωρίς επικοινωνία με τους δικούς τους και χωρίς ενημέρωση για τη διάρκεια της κράτησης.

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και σήμερα, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, μαζί με άλλους ασυνόδευτους ανηλίκους. Μάλιστα, οι δύο ανήλικοι πρόσφυγες είχαν κρατηθεί άλλες 12 ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, χωρίς να τηρηθούν οι προστατευτικές προβλέψεις της διαδικασίας υποδοχής, όπως επισημαίνει η οργάνωση.

Η ΑΡΣΙΣ

Αργή και λειψή υπήρξε η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις δύο προηγούμενες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του ΕΔΔΑ στις 10 και 18 Οκτωβρίου για 20 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνταν στο Α.Τ. Κολωνού και στη συνέχεια οι εννιά στην Αμυγδαλέζα.

Οπως ενημέρωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, που εκπροσώπησε νομικά τους πρόσφυγες στο ΕΔΔΑ, η κυβέρνηση εξάντλησε την προθεσμία συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, περιμένοντας μέχρι την τελευταία μέρα για να μεταφέρει κάποιους σε κατάλληλες δομές, ενώ δεν έχει διορίσει επίτροπο ούτε έχει πάρει άλλο μέτρο υποστήριξης των παιδιών.

Η συντονίστρια του Κλιμακίου Παρέμβασης σε Χώρους Κράτησης Ελένη Σπαθανά σημείωσε πως οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ «καταδεικνύουν ότι η πρακτική κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι εξαιρετική συνθήκη, αλλά συστηματική πρακτική», κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε η Αστυνομία στην οργάνωση, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως τα Αστυνομικά Τμήματα Κολωνού και Νέας Σμύρνης έχουν οριστεί για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο χρόνος κράτησης στην Αμυγδαλέζα φτάνει τους 3,5 μήνες, με μέσο όρο τους δύο μήνες. Η κ. Σπαθανά εκτίμησε ότι, ύστερα από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και υπογράμμισε ότι η επίκληση έκτακτων συνθηκών δεν μπορεί να οδηγεί σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Δήμητρα Λιναρδάκη, μέλος του Κλιμακίου, πριν από τον Σεπτέμβριο οι περιπτώσεις κράτησης ανηλίκων σε κρατητήρια ήταν αποσπασματικές. Από τον Σεπτέμβριο και μετά σημειώνεται και αύξηση του αριθμού των κρατούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και αλλαγή στάσης εκ μέρους των αρχών, που φαίνεται ότι υιοθετούν την πρακτική.

Στον Εβρο

Τις τραγικές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Εβρου περιέγραψε ο Νικόλας Ψαθάς, δικηγόρος της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις των συνθηκών αυτών στην ψυχική υγεία των ανηλίκων. «Οχι μόνο μοιάζει η διοικητική κράτηση με την ποινική, αλλά είναι και χειρότερη», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο ξενώνας βραχείας νοσηλείας για μωρά και πολύ ευάλωτους που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, λόγω σοβαρής περικοπής στη χρηματοδότηση.

Εξαιρετικά επισφαλείς είναι και οι συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, όπου μένουν 118 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σε κοντέινερ που δεν συντηρούνται ούτε καθαρίζονται ή σε σκηνές, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς φύλαξη, με υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με εξαιρετικά προβληματική εφαρμογή του θεσμού της επιτροπείας.

Ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας της οργάνωσης Βασίλης Παπαστεργίου επισήμανε ότι πρέπει να αναζητηθούν δημιουργικές λύσεις πέραν της προστατευτικής φύλαξης, με συνδυασμό πολιτικών για την αναδοχή, την επιτροπεία, τη στέγαση, την εκπαίδευση.

Αλλες δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έβγαλε φέτος το ΕΔΔΑ για ασυνόδευτους ανηλίκους: μία για ανήλικο κρατούμενο στο Α.Τ. Δραπετσώνας έπειτα από προσφυγή της οργάνωσης Equal Rights Beyond Borders και μία τον Μάρτιο για κρατούμενες ασυνόδευτες ανήλικες στο Κέντρο Κράτησης της Πέτρου Ράλλη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
Σε απόλυτη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται... για δική τους προστασία κρατούμενοι στη Θεσσαλονίκη ● Διαμένουν στοιβαγμένοι έως και 20 ανά κελί, χωρίς να προαυλίζονται...
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δικαίωση σε ασυνόδευτα ανήλικα από το ΕΔΔΑ για τη «ζούγκλα» της Σάμου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε του πέντε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στην...
Δικαίωση σε ασυνόδευτα ανήλικα από το ΕΔΔΑ για τη «ζούγκλα» της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεύτερη προειδοποίηση από το ΕΔΔΑ
Δεύτερη φορά μέσα σε οχτώ ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή αίτηση που υπέβαλαν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές...
Δεύτερη προειδοποίηση από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Γκράφιτι με πρόσφυγες σε δρόμο της Αθήνας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανήλικων προσφύγων
Την καταδίκη της Ελλάδας για την απάνθρωπη και εξευτελιστική κράτηση εννέα ασυνόδευτων ανήλικων το 2016, αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανήλικων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
Αστυνομικές και ιατρικές πηγές εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε ο άνδρας αλγερινής καταγωγής στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη στις 6 Φεβρουαρίου. Σε έκθεσή της η οργάνωση...
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας