Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Τουρκία περιφρονεί τις αρχές καλής γειτονίας»

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

«Η Τουρκία περιφρονεί τις αρχές καλής γειτονίας»

  • A-
  • A+
Με μια αυστηρή ανακοίνωση απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πόλη Ύψαλα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ ανέφερε πως η χώρα του δεν θα αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως θα συνεχιστούν κανονικά οι παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας στον Ερντογάν.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της», προσθέτει το ελληνικό υπουργείο που βλέπει την κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά της Άγκυρας.

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν προκάλεσαν την αποχώρηση από την τελετή εγκαινίων της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου.

«Η αποχώρηση του υφυπουργού από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της», σχολίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτίμησα να αποχωρήσω εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για την Ελλάδα. Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να με σταματήσουν αλλά είπα ότι δεν μπορώ να παραμείνω. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλώσαμε στον σύνδεσμο ότι αποχωρούμε λόγω αυτών των δηλώσεων» τόνισε στο enikos.gr ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Προκλητικός και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος 

AP Photo / Burhan Ozbilici

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αιχμές για «πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών» αναφορικά με την «μοιρασιά των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο και είπε πως «καμία χώρα» δεν είναι πάνω από το αυτό. Για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Επιπλέον είπε ότι μόλις το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει το μνημόνιο «η κατάσταση θα έχει μία εντελώς διαφορετική διάσταση».

«Αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας»

«Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας», δήλωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Στο Κάιρο ο Ν. Δένδιας

Με την Τουρκία και την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί επίσκεψη (01/12) στο Κάιρο προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, για το θέμα που έχει προκύψει.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».

Να δώσει εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης της Λιβύης

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης και έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να παραδοθεί το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης. Διαφορετικά ο Λίβυος πρέσβης θα απελαθεί.

Εξηγήσεις για το ίδιο θέμα κλήθηκε να δώσει και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτιμά ότι το εν λόγω μνημόνιο «προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Άλλωστε, ένα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου».

«Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση με βάση τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», επισημαίνεται.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύη είναι κάτι το οποίο απασχολεί την Ελλάδα ήδη από τον Ιούλιο και πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τον Ιούλιο, με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, εκείνος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη σκέψεων για συμφωνία με την Τουρκία.

Επαφές Μητσοτάκη με Μακρόν και Τράμπ

Για το θέμα έχει ήδη επικοινωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί (04/12) στο Λονδίνο με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, εκτός από τη διμερή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, αλλά και τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, αναμένεται να τεθούν και οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Λονδίνο με Τραμπ για ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης - Η Τουρκία στην ατζέντα
Σε γεύμα εργασίας, στις 4 Δεκεμβρίου, θα συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ. Επόμενο τετ α τετ των δύο ηγετών στις ΗΠΑ, πιθανόν τον Ιανουάριο, με την Τουρκία στην ατζέντα.
Στο Λονδίνο με Τραμπ για ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης - Η Τουρκία στην ατζέντα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις προκλήσεις Ερντογάν
Συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των απειλών o πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την εξορυκτική...
Αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις προκλήσεις Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: Θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία
Επιμένει προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος. Σε ομιλία του την Τετάρτη προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε σε Ελλάδα και Κύπρο τις απαντήσεις που πρέπει, επί τόπου...».
Ερντογάν: Θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας την αποκλείουν από επωφελείς συνεργασίες
Την ελπίδα ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Οι παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας την αποκλείουν από επωφελείς συνεργασίες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη νέα τουρκική πρόκληση με το «Γιαβούζ» καταδικάζει το ΥΠ.ΕΞ.
Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές καλεί την Άγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέρνει το θέμα η Λευκωσία. Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη.
Τη νέα τουρκική πρόκληση με το «Γιαβούζ» καταδικάζει το ΥΠ.ΕΞ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας