Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.0°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 8.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.6° 11.5°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.8°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 11.6°
2 BF
91%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.3° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.5° 5.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης ζητούν την προσοχή μας

Θα μπορούσε να είναι γρίφος. Τι είναι μπλε, τρώει σκουπίδια και ζει στη γειτονιά μας;

Να πω τα στρουμφ, όχι, δεν τρώνε σκουπίδια, να πω κάποιο άβαταρ πλάσμα, όχι, είναι κι αυτό κινηματογραφική ύπαρξη και πάλι τα ενδιαιτήματά του διαφέρουν.

Τι να 'ναι, τι να 'ναι; Ε ναι, είναι κάτι πιο εύκολο: οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης. Να, το είπα.

Ετσι θα μπορούσε να σκιαγραφήσει κανείς τη σχέση των Ελλήνων με αυτά τα μπλε, ιδιαίτερου χαρακτήρα αντικείμενα.

Δεν γνωρίζω αν είναι στη νοοτροπία του Ελληνα να μην πειθαρχεί ή να μην εμβαθύνει σε πληροφορίες/οδηγίες, ειδικά αυτών που αφορούν την ευζωία του.

Ούτε τι άλλο πρέπει να γίνει σε εκπαιδευτικό επίπεδο ή σε εκδήλωση φυσικού φαινομένου για να περάσει στη συνείδησή μας η αναγκαιότητα διαχείρισης των σκουπιδιών μας ως ένα απαραίτητο μέσο προστασίας του περιβάλλοντός μας, άρα και της ίδιας μας της ύπαρξης.

Από πού πηγάζει αυτή η αναρώτηση; Πώς μπορούν να εξηγηθούν εικόνες όπως νέοι άνθρωποι να ρίχνουν το μισογεμάτο πλαστικό κύπελλο με καφέ ή ό,τι άλλο υγρό πόσιμο στους κάδους ανακύκλωσης;

Ή συσκευασίες γεμάτες με φαγητό ή αποφάγια, επειδή απλά είναι από πλαστικό;

Ή σακούλες σφιχτοδεμένες, γεμάτες με κουτιά γάλακτος που δεν ξεπλύθηκαν ποτέ ή κουτιά από κονσέρβες με υπολείμματα ντομάτας ή οτιδήποτε άλλο περιείχαν;

Ή σελίδες εφημερίδων και πλαστικές σακούλες με περιττώματα ζώων;

Ναι, στους μπλε κάδους ρίχνουμε προϊόντα από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο, αλλά σε τι κατάσταση πρέπει να είναι αυτές; Κανένας δεν αναρωτιέται;

Η ελεύθερη βούληση του καθενός από εμάς κάπου σκοντάφτει, κάπου πέφτει σε λήθη και πέφτουν τα σκουπίδια μας σε λάθος κάδο.

Γιατί αν δεν γνωρίζουμε, αν δεν είμαστε σίγουροι, γιατί δεν ρωτάμε την αρμόδια υπηρεσία;

Ή αν απλά βαριόμαστε να μπούμε στη διαδικασία του διαχωρισμού και καθαρισμού των συσκευασιών, γιατί απλά δεν τα ρίχνουμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών;

Εστω από σεβασμό στον κόπο άλλων ανθρώπων που ακολουθούν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μετέπειτα διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Γιατί οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης έχουν συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς που, αν δεν ακολουθείται από όλους, τότε το φορτίο τους καταστρέφεται στο σύνολό του, με αποτέλεσμα να οδηγείται στις κλασικές μορφές διαχείρισης σκουπιδιών, δηλαδή στους ΧΥΤΑ.

Γιατί άραγε, μετά από τόσα χρόνια, δεν γνωρίζουμε τι μπορούμε να ρίχνουμε σε αυτούς;

Αν οι συσκευασίες πρέπει να ξεπλένονται με νερό ή να καθαρίζονται με ένα κομμάτι χαρτί προτού μπουν στον σάκο της ανακύκλωσης, αν τα καπάκια από τα όποια μπουκάλια πρέπει να βγαίνουν και να πέφτουν μοναχά τους στους κάδους, αν οι σακούλες πρέπει όχι μόνο να μην είναι σφιχτοδεμένες αλλά να τις αδειάζουμε και όχι να πέφτουν... αύτανδρες.

Αλλά και ποια είδη πλαστικής σακούλας ανήκουν στην ομάδα υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν και όχι να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Γιατί στεκόμαστε, ακούμε και ενστερνιζόμαστε φημολογίες και ιστορίες, ότι π.χ. τα ΚΔΑΥ δεν λειτουργούν, ότι τζάμπα μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες, αφού μπορεί μεν η συλλογή σκουπιδιών να γίνεται από διαφορετικά φορτηγά, οι δήμοι όμως οδηγούν όλα τα σκουπίδια στο ίδιο μέρος και πολλά χαριτωμένα ακόμη;

Γιατί ακόμη να αντιληφθούμε ότι εμείς έχουμε το πρώτο όφελος/κέρδος από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας;

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέθεσε η ΕΕΑΑ το 2015, ανακτήθηκαν από την εταιρεία περί τους 488.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών- συσκευασίας χαρτιού και εντύπων και οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση.

Ναι μεν τα στοιχεία δείχνουν 10% αύξηση των συνολικών ποσοτήτων υλικών, αλλά τα εύσημα δείχνουν να πηγαίνουν στην ίδια την εταιρεία παρά στους Ελληνες πολίτες.

Και αυτό γιατί ταυτοχρόνως με την προαναφερθείσα αύξηση (που πρώτη φορά καταγράφηκε από το 2009), τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαπιστώθηκε και μείωση των αντίστοιχων απορριμμάτων εξαιτίας της πτωτικής πορείας της αγοράς καταναλωτικών αγαθών.

Αν είχαμε αύξηση των αγορών, θα οδηγούμασταν αυτόματα και σε αύξηση της απόρριψής τους στους ειδικούς κάδους;

 Δεν πετάμε:

Ας δούμε όμως τι δεν μπορεί να δεχτεί ένας μπλε κάδος.

Πάρτε τάμπλετ, κινητό ή χαρτί και μολύβι και φτιάξτε λίστα όπως αυτή που οι περισσότεροι γράφουμε προτού βγούμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ για να μην παίρνουμε άλλα αντί άλλων.

Κατ’ αλφαβητική σειρά, έχουμε και λέμε:

Βιντεοκασέτες, βούρτσες πλαστικές, γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, δίσκους cd, dvd, οποιοδήποτε ιατρικό ή παραϊατρικό απόβλητο, ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές (πολλοί τις αφήνουν στο πλάι του κάδου, έρχονται οι διαφόρων φυλών ρακοσυλλέκτες, τις διαλύουν επί τόπου κι έχουμε μια πολύ ωραία επιβάρυνση του μικρόκοσμου τριγύρω στη γειτονιά, με ένας Θεός ξέρει τι χημικές ενώσεις να διαρρέουν στον αέρα, ενώ φεύγοντας, αφήνουν ακόμη περισσότερα σκουπίδια - φυσικά έξω από τους κάδους), καλαμάκια, κλαδιά, κούκλες, κράνη αναβάτη (φαντάζομαι πασών των δραστηριοτήτων, από ποδήλατο, μηχανάκι έως ιππασία), δοχεία λαδιών μηχανών ή ακόμη χειρότερα συσκευασίες φυτοφαρμάκων, λάμπες, λαμπτήρες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, μαχαίρια, μελάνια, τόνερ, μπάλες (ποδοσφαίρου και συναφών δραστηριοτήτων), μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, οικοδομικά υλικά, πάνες μιας χρήσης, παιχνίδια, παπούτσια, πλαστικά έπιπλα και πλαστικές γλάστρες, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, προφυλακτικά, ρολόγια και αξεσουάρ, ρούχα, σελοτέιπ, στρώματα, στιλό, τηλεκάρτες, φελιζόλ, φωτογραφικά φιλμ και φωτογραφίες, οποιοδήποτε χαρτί μικρότερο του μεγέθους Α4, χαρτιά κουζίνας, υγείας, χόρτα, χώμα.

Παραθέσαμε όλα τα προϊόντα όπως περίπου αναγράφονται ένα ένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, γιατί προφανώς αποτελεί εικόνα του τι φτάνει ή έφτανε ως υλικό στους μπλε κάδους για να είναι τόσο παραστατικά και επεξηγηματικά καταρτισμένη.

Τα σίγουρα λάθη

♦ δεμένες σακούλες

♦ άπλυτες συσκευασίες

♦ μισογεμισμένα κουτάκια χυμών, κύπελλα με καφέ, μπουκάλια νερού ή κουτάκια αλουμινίου με πόσιμο υγρό

♦ αποφάγια, υπολείμματα τροφών σε συσκευασίες οποιουδήποτε ανακυκλώσιμου υλικού

Τα μικρά χαρτάκια όπως τα εισιτήρια, οι βιοδιασπώμενες σακούλες, το καθαρό, βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή τουαλέτας, τα βρόμικα με λάδια χαρτιά εφημερίδων ή χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, αλλά και τα αποτσίγαρα -είτε στριφτό είτε όχι είναι το τσιγάρο μας- δεν έχουν καμιά θέση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Επικίνδυνα λάθη

Ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν πετάμε στους μπλε κάδους:

◼ μπουκάλια ή συσκευασίες από φυτοφάρμακα

◼ ιατρικά ή παραϊατρικά προϊόντα (ενέσεις, μπουκάλια με υπολείμματα φαρμάκων, φάρμακα ενέσιμα, πόσιμα κ.λπ.).

◼ μπαταρίες και λαμπτήρες.

Είναι πηγές επιβλαβέστατης μόλυνσης. Τα απορρίπτουμε στους ειδικούς κάδους που φιλοξενούνται σε φαρμακεία, σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και σούπερ μάρκετ αντίστοιχα.

Οσον αφορά την απόρριψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων, απευθυνθείτε στην κατασκευάστρια εταιρεία ή στο φυτώριο ή στο κατάστημα γεωργικών εφοδίων όπου τα αγοράσατε, για τη σωστή διαχείρισή τους.

Με την ελπίδα ότι θα πράξουν το σωστό.

Τι πετάμε τελικά στους μπλε κάδους;

Αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, γυάλινα βάζα τροφών, βιβλία και περιοδικά (μόνο αν δεν υπάρχει στον δήμο μας ξεχωριστός ειδικός κάδος για χαρτί), έντυπα (υπηρεσιών, γραφείων, νοσοκομείων), πλαστικές συσκευασίες τροφίμων (γιαούρτι, ζελέ, κρέμες, βούτυρο), κουτάκια μπίρας και αναψυκτικών, συσκευασίες από λευκοσίδηρο (κουτιά από κονσέρβες, γάλα εβαπορέ, ζωοτροφές), χάρτινα κουτιά ή πλαστικά μπουκάλια ή τετραπάκ συσκευασίες από καθαριστικά σπιτιού, απορρυπαντικά, λάδι, γάλα, χυμούς, κρασί, κουτιά από μπογιές, συσκευασίες δημητριακών, μπισκότων κ.λπ., χαρτί περιτυλίγματος, κουτί πίτσας, σωληνάρια οδοντόκρεμας, τενεκέδες ή τσίγκινα κουτιά, χαρτοκιβώτια συσκευών.

Εν συντομία: πετάμε συσκευασίες από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, πλαστικό και χαρτί.

Ο,τι πετάχτηκε μπορεί να ξαναζήσει με άλλη μορφή

Η ανακύκλωση είναι εξοικονόμηση πόρων, είναι ανάσα για τον πλανήτη, που επιβαρύνεται κατ’ εξακολούθηση, είναι πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας, αλλά και δείγμα πολιτισμού.

Στη σελίδα της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) προσφέρονται πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν μεγέθη και ερέθισμα για σκέψη.

⬔ 4,8 εκατομμύρια τόνοι στερεών αστικών απορριμμάτων παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

⬔ 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού ισούνται με την εξοικονόμηση 12 κιλών πετρελαίου

⬔ 1.000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν έως 170 κιλά πετρελαίου

⬔ 2.200 κιλά κορμών δέντρων χρειάζονται για την παρασκευή 1.000 κιλών χαρτιού

Με την ηλεκτρική ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για να κατασκευαστεί ένα κουτί από αλουμίνιο μπορούμε:

⬕ για 4 ώρες να ακούμε ραδιόφωνο

⬕ για 5 ώρες να ανάβει μια λάμπα 60Watt

⬕ για 4 ώρες να λειτουργεί ένα ψυγείο

Οι 6 απαραίτητες κινήσεις για σωστή ανακύκλωση

Για να μην πνιγούμε, βαρεθούμε, σιχτιρίσουμε, καθημερινά, την ίδια στιγμή χρήσης οποιουδήποτε προϊόντος περικλείεται σε συσκευασία που μπορεί να ανακυκλωθεί:

α. τα διαχωρίζουμε από τα υπόλοιπα σκουπίδια,

β. αδειάζουμε τις συσκευασίες από το περιεχόμενό τους μέχρι τελευταίας σταγόνας ή μπουκιάς

γ. τα ξεπλένουμε μέχρι να είναι απολύτως καθαρά, χωρίς υπολείμματα

δ. διπλώνουμε όποια μεγάλη χάρτινη συσκευασία έχουμε για να μην πιάνει χώρο στους κάδους

ε. αφαιρούμε τα πώματα από τα μπουκάλια

στ. αδειάζουμε εντελώς τις σακούλες που έχουμε γεμίσει με απορρίμματα στους κάδους και κατόπιν, αν η σακούλα δεν είναι βιοδιασπώμενη, την πετάμε και αυτή.

Οι μαγικές λέξεις που οδηγούν σε καλύτερη μνήμη του τι πετάμε, είναι: άδειες, καθαρές, διπλωμένες, χωρίς πώματα συσκευασίες.

Ποια είναι η ΕΕΑΑ;

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είναι αυτή που έχει μέχρι στιγμής παραχωρήσει 474 ειδικά οχήματα συλλογής στους 296 ΟΤΑ (δήμους) με τους οποίους έχει συνάψει σχέσεις συνεργασίας, αλλά και τους 140.000 μπλε κάδους ή 37.000 μπλε κώδωνες (αποκλειστικά για απόρριψη συσκευασιών από γυαλί σε 160 δήμους που εξυπηρετούν 11.500 επιχειρήσεις).

Μπλε κώδωνες -γύρω στους 1.600- έχουν διατεθεί ακόμη σε επιχειρήσεις ιδιωτικές, ενώ λειτουργούν 32 ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).

Η ΕΕΑΑ ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις φτάνουν τις 1.870.

Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ.

Βάσει νόμου, η εταιρεία έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, πάντα σε συνεργασία με τους δήμους, με δράσεις που φέτος τον Αύγουστο αναπτύχθηκαν σε παραλίες της Αττικής και της Χαλκιδικής.

herrco.gr ,  mplekas.com

 Info: 

Γνωρίζατε ότι:

Ολες οι εταιρείες εισαγωγής, εμπορίας, διάθεσης και παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου (2939/01 Ε.Κ. τεύχος πρώτο, α.φ. 179, 6/8/2001) να μεριμνούν για τη συλλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών τους;

Απορρίμματα βιομηχανίας, εμπορίου, καταστημάτων, υπηρεσιών, αλλά και εταιρειών που εμπορεύονται ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες μέχρι και ελαστικά αυτοκινήτων υπάγονται στον νόμο αυτό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης ζητούν την προσοχή μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας