Ενα από τα πρώτα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το τηλεσκόπιο Δωρίδη, είναι και πάλι στη διάθεση όσων θέλουν να απολαύσουν τον αττικό ουρανό από τον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Εδώ και μισό αιώνα το τηλεσκόπιο παρέμενε παροπλισμένο και χάρη στον ΟΤΕ και την Cosmote, που ανέλαβαν τις εργασίες αποκατάστασης, τέθηκε ξανά σε λειτουργία.
Το έμπειρο τεχνικό προσωπικό των δύο εταιρειών ανέλαβε τη μελέτη και αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών και δομικών προβλημάτων του τηλεσκοπίου, του κτιρίου και της θόλου, υλοποιώντας εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και στεγανοποίησής τους.
Παράλληλα, έγινε μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του μονοπατιού που το συνδέει με το κεντρικό κτίριο του Αστεροσκοπείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεσκόπιο, με διάμετρο κατόπτρου 40 εκ., κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier το 1902 και την κατασκευή του χρηματοδότησε ο Γάλλος υπήκοος Δ. Δωρίδης. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κατά την έκλειψη Ηλίου τον Αύγουστο του 1905.
